Hamburger a víno? Budete překvapeni souladem chutí!

Hamburger a víno? Budete překvapeni souladem chutí!

Hamburger a víno? Budete překvapeni souladem chutí!

Hamburgery se odjakživa kamarádí s pivem. Není ale žádný důvod nezkusit je zapít sklenkou dobrého červeného vína. Naším tipem jsou vína zemité odrůdy Rulandské modré, která se skvěle popasují s výraznou chutí burgru.

A pro milovníky grilování přidáváme recept na Hambáč s Caesar dresinkem a recept na domácí hamburgerové bulky!
 

Vína odrůdy Rulandské modré najdete na Vinotrhu ZDE.

Hambáč s Caesar dresinkem - RECEPT

Ingredience na 3 burgery:

• 3 domácí bulky na hamburger
• 3x 150 g masa na burger – čerstvě pomletý hovězí krk (prorostlejší maso)
• 1 ledový salátek
• 4 dkg chedar
• 6 tenkých nebo 3 tlusté plátky slaniny
• 110 ml Majonézy Caesar
 
Ingredience na 3 porce Majonézy Caesar:

• 100 ml majonézy
• 2 filetky ančoviček nakládaných v oleji
• lžíce strouhaného parmazánu
• 1,5 lžičky dijonské hořčice
• lžička worcesteru
• lžička vinného octa nebo střik citronové šťávy
• sůl a pepř podle chuti
• případně nadrcený stroužek česneku

Všechny ingredience stačí smíchat, ochutnat, doladit podle tomu, co vám se líbí a dát do lednice, dokud nezačnete natírat briošky na průřezech.

S masem na burger zacházejte jako s biftekem – naolejovat, z jedné strany nechat propéct podle vašich chutí a jeho výšky, obrátit, nasypat parmazán a opět ta samá doba, pak ještě chvilka na odpočinek… Na grilu nebo pánvi spolu s masem dělejte na sucho i slaninu.
Vrstvěte: brioška – majo – salát – maso se sýrem – slanina – majo na briošce plus pokud máte chuť na další přísady jako rajče, cibule….

Čerstvě mleté maso z hovězího promíchejte, osolte, opepřete, potřete olejem a na griu propéct podle chuti společně grilujte i slaninu. Před dokončením přidat na burger sýr a nechat povolit (sýr). Na grilu můžeme i prohřát rozpůlenou bulku na hamburger.
Skládáme burger – půlky bulky potřeme majonézou a dále poskládáme v pořadí salát, maso, slanina a další dle chuti – okurek, rajčata, cibule.



Domácí bulka na hambáč - RECEPT

Ingredience na 4 - 6 bulek na hamburger:

• 275 g hladké mouky + na pomoučení
• 170 ml teplé vody
• 20 ml oleje
• 20 g čerstvého droždí
• lžička a půl cukru krupice
• 2 lžičky soli
• 1 vejce
• 1/2 lžičky vody na potření spolu se zbytkem vejce
• případně sezam na posypání
 
Odvažte přesně mouku, přidejte do ní sůl. Droždí rozdrolte, smíchejte do tekuta s cukrem a přilijte trochu (cca 5-10 ml) vlažné vody. Ke zbytku vlažné vody přilijte olej. Rozkvedlejte vajíčko, půlku ho přilijte do vody s olejem a promíchejte, je druhé polovině cmrndněte trošičku studené vody z kohoutku, promíchejte a dejte do lednice - tím budeme bulky před pečením potírat. Mouku i tekuté složky smícháme dohromady, těsto důkladně propracujeme buď tak 3 - 4 intenzivní a těžké minuty ručně s měchačkou a nebo v hnětacím robotu. Musí se lepit. A bude se lepit dost. To je dobře. Nepřidávejte mouku, jinak budete mít houstičky tuhé. Coby přídavek bude bohatě stačit to, co pak budete potřebovat na pomoučení, aby šlo těsto ručně ještě chvilku hnětat a po vykynutí taky rozdělit a uválet pěkné bobánky. Těsto z mísy vyklopte na pracovní desku pokrytou trochou mouky, malinko ho jí i posypte, hnětejte rukou asi minutu. Dejte pak vykynout na teplé místo pod potravinovou folii do lehce moukou vysypané mísy na cca 45 minut, zkrátka dokud těsto minimálně nezdvojnásobí svůj objem. Pak opět vyklopte, opět prohnětejte, aby v těstě nezůstávaly velké bubliny, rozdělte na požadovaný počet kusů a jednotlivě tvořte bulky.. Placička, měšec, spojem obrátit dolů, poplácat, přemístit na pečící papír. Bulkám nechte mezi sebou rozestupy minimálně 4, ideálně 6 cm. Na plechu je ještě nechte nakynout. Opět to nechce průvan, takže pokud v kuchyni vane větřík, i na pekáči je opatrně přikryjte potravinářskou folií. Mělo by jim stačit asi 20 - 30 minut. Troubu nastavte na 200 °C. Pomašlujte vajíčkem s vodou, případně posypte sezamem. Pečeme v troubě uprostřed do požadované barvy, minimum bude nějakých 10 minut, já chtěla tmavší, na to stačilo 13 minut.

Ihned po vyjmutí z trouby bulky na pekáči přikryjte utěrkou, jedině tak budou úžasně měkounké. Potřebují se lehce zapářnout. Pod utěrkou by měly zůstat až do zchladnutí a pak je můžete ihned rozříznout a používat ... Anebo dát do igelitového pytlíku a nejpozději následující den tak učinit. Záleží jen na vás, zda je průřezem dáte ještě ohřát k masu na gril, pánev nebo do trouby nebo ne.