Jak popsat víno

Jak popsat víno

Každý znalec vína si zakládá na vytříbené vinařské terminologii. Na toto téma bylo napsáno mnoho poučných článků a my se stále rádi vracíme k výkladovému slovníčku z knihy Joanny Simonové: O víně, kterou poprvé v roce 2002 vydalo Nakladatelství Slovart. Přestože už má pěknou řádku let a pochází ze zahraničního zdroje, jde o jednoduchý, srozumitelný a nadčasový popis vína, který určitě s úspěchem využijete.


Profesionální degustátoři mají vlastní slovník, jímž popisují četné aspekty vína. Zkuste při líčení svých zážitků z ochutnávky používat následující termíny.
  • agresívní – výrazně tříslovinové nebo kyselé víno, nemusí být nevyhnutelně na závadu pokud víno ještě není připraveno ke konzumaci
  • aromatické – mladé víno oplývající ovocností a květinovými vůněmi
  • bohaté – hloubka a šířka ovocnosti, ale i dalších chuťových složek a struktury
  • buclaté – plné, s bohatou chutí
  • dlouhé – velká pochvala za přetrvávající chuť
  • dřevité – spíž než pozitivní dubové aroma obvykle označuje nepříjemný, starý nebo nečistý dřevitý charakter
  • extrakt – kombinace tříslovin, barviva, cukru a glycerolu (tedy pevných složek vína)
  • extraktivní – označuje plné, tělnaté víno s množstvím extraktu
  • finesa – víno s finesou je vysoce kvalitní, kultivované a všechny složky má v rovnováze
  • hedvábné – s jemnou, hladkou strukturou
  • hubené – má nedostatek ovocnosti
  • jemné – víno má jemnou vůni a chuť
  • koncentrované – je v něm soustředěno velké množství chuťových odstínů a hmoty
  • krátké – jeho chuť přetrvává dlouho v ústech, a nepatří tedy k vysoce jakostním vínům
  • kulaté – má zaoblené okraje a je připraveno ke konzumaci
  • marmeládové – místo ovocných chutí cítíte spíš marmeládu, chybí mu svěžest
  • masité – tělnaté, v chuti plné, někdy doslova pikantní masová chuť
  • němé – totéž jako uzavřené, ale obvykle jde jen o určitou fázi v životě vína
  • neutrální – víno, jež nabízí jen slabou vůni a chuť
  • ocelové – solidní, intenzivní víno, pozitivní vlastnost v suchých vínech s příjemnou kyselinkou, jako je Chablis
  • ohebné, pitelné – kulaté, hladké, nepříliš tříslovité ani kyselé víno, připravené k pití
  • ochablé – postrádá kyseliny, opak rázovitého
  • olejovité – mírně olejová struktura některých odrůd, jako Tramínu nebo Viognieru, a botrytických semillonů
  • pálivé (palčivé) – příliš alkoholické a tudíž nevyrovnané víno
  • perlení – malé bublinky oxidu uhličitého způsobující osvěžující píchání na jazyku
  • perspektivní – mnohem vyzrálejší nebo připravenější, než byste čekali
  • plné – víno, jehož všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy
  • ploché – postrádá kyseliny a svěžest
  • prázdné – postrádá chuť, má začátek a závěr, ale nic mezi tím
  • připálené – ovocné látky se zdají připálené, víno postrádá svěžest v důsledku přezrálých hroznů nebo příliš vysoké teploty při kvašení
  • rázovité – svěží, s příjemnou kyselinkou
  • řízné – živé a rázovité od začátku do konce
  • sametové – hladká struktura, obdoba hedvábného vína, ale možná bohatší
  • solidní – příjemné množství tříslovin a kyselin
  • struktura – vyváženost a intenzita základních složek (kyseliny, třísloviny, alkohol, barvino), jež podepírají ovoce, víno s dobrou strukturou pěkně vyzrává
  • svíravé – třísloviny stahují sliznici jazyka
  • šťavnaté – má vyrovnanou kyselinku a plnost
  • tenké – postrádá chuť a tělo
  • těžké – plné, s vysokým obsahem alkoholu, obvykle nevyrovnané (kromě dolihovaných vín zařazených do kategorie tzv. „těžkých vín“)
  • tučné – plné víno, často s nedostatečnou kyselostí
  • tvrdé – kyselé, tříslovinné nebo obojí, dost neohebné, s nadměrným obsahem kyselin a tříslovin
  • uzavřené – ve vůni ani v chuti se příliš neprojevuje, obvykle není připraveno ke konzumaci
  • volatilní – všechny vína mají prchavé kyseliny, ale volatilní víno octovatí
  • vysušené – staré víno, v němž ovocné látky zeslábly, je za vrcholem
  • zelené – mladé, kyselé, hrubé víno, může být jen příliš mladé ke konzumaci
  • žvýkačkové – tříslovité, ale nikoliv agresivně