Jak poznat kvalitní víno?

Jak poznat kvalitní víno?

Jak poznat kvalitní víno?

Kvalitní víno se nepije, kvalitní víno se po malých doušcích ochutnává. K základní znalosti, jak poznat kvalitní bílé a červené víno, je tedy dobré vědět, i jak se správně dobrého vína napít.

Odhlédneme nyní od problému, jak víno správně uskladnit, při jaké teplotě ho servírovat či jak správně vytáhnout korek. V našem případě je již dobré víno ve vhodně zvolené sklenici a vábivě čeká na první ochutnání. Tomu by ovšem mělo nejprve předcházet smyslové posouzení, tedy kromě chutě i zapojení zraku a čichu.

Barva a vůně vína

Do skleničky nutně nemusíme dlouze a urputně zírat. Posouzení zrakem by ale prvnímu doušku předcházet mělo. Nejlepší vína by přitom měla být vždy naprosto čirá a v závislosti podle odrůdy i různě sytě barevná. Pak hovoříme o barvě vína typické pro danou odrůdu, čirost může být bezvadná, nebo dokonce s jiskrou.

Výrazně složitější je již posouzení vůně vína. Za vůni jsou obecně zodpovědné aldehydy, estery a ketony. Jen malá část těchto substancí ale opravdu voní. Vědecky je takových „voňavých“ substancí prokázáno okolo osmi stovek a lze je dokonce chemicky definovat. Zjednodušeně můžeme říci, že chuť ve víně je závislá na alkoholu a kyselinách, kterou víno obsahuje. Podle jejich obsahu a vzájemného poměru máme chuť vína sladkou, kyselou, hořkou nebo dokonce slanou. Podle obsahu zbytkového cukru a jeho poměru s kyselinami pak vína dělíme na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

Vychutnávat dobré víno znamená, soustředit se již na první smyslové vjemy, tedy na posouzení zrakem a čichem. Především vnímání vůně můžeme usnadnit tím, že sklenicí lehce zakroužíme, a pak si přivoníme. Intenzivnější kontakt vína se vzduchem totiž jeho aroma zesílí. Ve společnosti pak můžeme slyšet přirovnávání vůní vína k tónům citronovým, grepovým, květu akátu, růže, třešně, černého rybízu, malin, ostružin, trávy, kopřiv, hruškového kompotu, másla, čokolády a spousty a spousty dalších.

Ne všechny „vůně“ vína jsou ale příjemné a některé označujeme přímo jako vady vína. Taková vína mohou mít chuť či pach myšiny, potu, mýdla, zahnívajících jablek, plísně, odlakovače, syrovátky nebo dokonce hnoje či močůvky. V takových případech se už ale rozhodně nebavíme o vínech kvalitních, ale spíše o vínech vhodných k reklamaci.

První ochutnávka

Pokud nám nicméně víno libě voní, nic nám nebrání poprvé se napít. Víno by mělo jemně přejít přes rty a pak se několikrát poválet odpředu dozadu v dutině ústní, abychom tak „otestovali“ všechny chuťové pohárky. Na špičce jazyka by měla dominovat sladkost, vzadu hořkost a uprostřed slanost a kyselost.

Kombinace a intenzita jednotlivých typů chutí pak dá milovníkovi vína závěrečný „akord“. Jestli mu zazní líbivě, mámivě a nutí ho k dalšímu napití, našel své „kvalitní víno“. Jestli se akord nevydařil, je kostrbatý a rozhádaný, možná jen nenašel oblíbenou skladbu autora akordu – samotného vinaře.

Každý má to své

Každý je totiž individualitou s jinou chutí, jinými preferencemi, jinými životními zkušenostmi či věkem. Rozdílně se pak na kvalitní červené a bílé víno dívají ženy a muži. Není proto třeba ihned zatracovat víno, která vám v danou chvíli a na konkrétním místě či při konkrétní příležitosti nechutná. Láhev se stejným vínem, otevřená po měsících či dokonce letech, může naopak stejného člověka překvapit svou krásou, mohutností, vyzrálostí, škálou příjemných chutí i vůní.

Jak tedy poznat kvalitní červené víno či výtečné bílé víno? Ne vždy nutně záleží jen na jakosti či analytikách uvedených na etiketě. Můžete se totiž dostat k podprůměrnému výběru z hroznů a vynikajícímu kabinetnímu vínu, průměrnému výběru z bobulí ale exkluzivnímu pozdnímu sběru, nevydařenému vínu suchému, ale perfektnímu vínu polosladkému…

Vždy bude nicméně záležet na očekáváních konzumenta vína (závislých třeba i na poměru mezi deklarovanou jakostí vína a jeho cenou), na jeho zkušenostech, preferencích, ale i na tak subjektivních kategoriích jako je momentální nálada, nebo s kým a v jakém prostředí si sklenici dobrého vína, ať už červeného nebo bílého, vychutnáváte. Nikdy ale kvalitní víno nepoznáte, dokud se ho nenapijete a neuděláte si na ně vlastní názor.