Jak vnímáme vína podle zbytkového cukru

Jak vnímáme vína podle zbytkového cukru

Jak vnímáme vína podle zbytkového cukru

Někdo má rád vína sladší, jiný zase sušší, tedy s menším obsahem cukru.

Když se člověk seznamuje s dobrým vínem, volí nejčastěji vína s vyšším obsahem cukru a jak se postupně "propíjí" škálou nejrůznějších vín v mnoha odrůdách, tak obvykle směřuje k vínům sušším. V nich nachází podstatu odrůdy, její specifické chutě, které nejsou zastřeny zvýšeným množstvím cukru.
Sladší vína obvykle preferují ženy, i když to rozhodně nemusí být pravidlem.


Rozdělení vín podle obsahu zbytkového cukru je určeno vinařským zákonem:

Suché víno Obsahuje maximálně 4 gramy cukru,
za určitých podmínek  však i 9 gramů cukru v litru vína.
Polosuché víno Má maximálně 12 gramů cukru,
za specifických podmínek pak  maximálně 18 gramů cukru v litru vína.
Polosladké víno Může mít maximálně 45 gramů cukru v litru vína.
Sladké víno Obsahuje nad 45 gramů cukru v litru vína.


Ono se tak nějak očekává, že člověk, který rozumí vínům, bude preferovat spíše suchá. "Když připravuji degustaci, většina účastníků tvrdí, že upřednostňují vína suchá. Když řízená ochutnávka skončí a je možnost přechutnat znovu všechny vzorky, obvykle jako první mizí vína sladší," usmívá se Jaroslav Chaloupecký, vinařský odborník pracující pro firmu LAHOFER.
Sladší víno však v žádném případě neznamená, že je horší kvality, nikde není psáno, že každé suché víno má vysokou kvalitu. Proto jedno doporučení: objednávejte si vína, která Vám chutnají, je jedno, zda jsou suchá nebo sladší. Dbejte na doporučení, ale nenechte si nic diktovat.

V našich zeměpisných šířkách popíjíme spíše odrůdová vína než cuvée, neboli směsi dvou či více odrůd. Některým odrůdám nějaký ten zbytkový cukr sluší. Jedná se hlavně o aromatické odrůdy, jako je například Tramín červený. Vyšší cukr znamená tzv. kulatější víno, ale měl by být v kombinaci s kyselinou. Pokud chybí, víno se stává fádním. To platí pro vína bílá. Červená vína se vyrábějí obvykle suchá, ale objevují se i polosuchá či polosladká, sladká jsou skutečnou výjimkou, pokud se nejedná například o vína fortifikovaná. 

Doporučit, jaké je víno z hlediska obsahu cukru nejlepší, není v žádném případě možné. Bylo by to obdobné jako tvrdit, jaká barva či střih oděvů je ten nejlepší. Vždy záleží na chuti konzumenta a nejdůležitější je, aby si na víně skutečně pochutnal. Je pak jedno, zda pije víno suché či sladké.


Text: Jiří Eisnebruk pro Vinotrh.cz