Domů Magazín Jaké víno k rybě?

Jaké víno k rybě?

Jaké víno k rybě?












 
                                                                                                                                                                                                            text: Jiří Eisenbruk
Obecná zásada říká, že k světlým masům jsou vhodná bílá vína a k tmavým masům vína červená. Tato zásada platí i pro pokrmy z ryb.

Většinou tedy budeme podávat k rybě bílá vína. Ale i těch je velké množství a pro laika je obvykle značně složité, jak se v nich vyznat a navíc jaká vybrat k rybím pokrmům. Takovou otázku si položí mnoho lidí v našich zeměpisných šířkách o Štědrém dni, jaké víno bude nejvhodnější k štědrovečernímu kaprovi. Odpověď nebude zase tak složitá a komplikovaná. Musíme se však zamyslet, na jaký způsob kapra připravíme. Pokud budeme připravovat smaženého, bude vhodné bílé víno aromatičtějšího, kulatějšího charakteru. Jako vhodné se jeví například Veltlínské zelené nebo Rulandské bílé. Mělo by být suché, maximálně polosuché. Pokud připravíme kapra tzv. na modro, dušeného nebo třeba na víně, pak je vhodnější jemnější forma, například Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský, chybu neuděláme, když otevřeme láhev Neuburského. V každém případě by se mělo jednat o vína suchá.

Vždy musíme zvážit, zda má víno pokrm doplňovat, nebo být v určitém kontrastu. Ke kapru připravenému na "přírodní" způsob může být příjemná i kontrastnější protiváha chuti a tou může být třeba odrůda Sauvignon.
Nejušlechtilejší tuzemskou rybou je candát. Dobrý kuchař ji upravuje tak, aby vynikla jeho chuť a v žádném případě nebyla přebita nějakými přísadami či aromatickým kořením. K candátovi je doporučen Ryzlink rýnský, vhodný je také Sauvignon, ale musí mít jemné tóny v chuti i aroma.

Čím je ryba tučnější, tím je možné použít těžší a kulatější víno. I když se obecně nedoporučuje k rybám červené víno, například těm tučným, jako k makrele, kambale, úhoři či lososovitým, je možné udělat výjimku a v krajním případě podávat lehké červené víno. Je žádoucí, aby bylo suché a mělo příjemnou kyselinku. I když se jedná o určité porušení pravidel, tak proč to někdy nezkusit...

Když jsme u ryb, neměli bychom opomenout mořské plody, na které mnozí gurmáni nedají dopustit a dnes není problém si je zakoupit. Pokud někdo rád experimentuje, může zvolit kombinaci se suchým sektem. Jinak platí stejné zásady jako při snoubení chuti ryb a bílého vína. 


 




x