Jedinečný Sauvignon se jmenuje Šaldorfský Kravák

Jedinečný Sauvignon se jmenuje Šaldorfský Kravák

Jedinečný Sauvignon se jmenuje Šaldorfský Kravák


Znojemsko je známé svými Sauvignony, které jsou jedinečné. Poloha oblasti pod Českomoravskou vrchovinou znamená střídání vyšších a naopak nízkých teplot, které přispívají k vyššímu aromatu této odrůdy. Svoji roli hraje také půda. Není tedy divu, že je tato odrůda zařazena spolu s dalšími dvěma do VOC Znojmo.

Jednou z vyhlášených viničních tratí pro Sauvignony je Kraví hora, která se nachází mezi Sedlešovicemi, Novým Šaldorfem a Konicemi, kterou jsou čtvrtí Znojma na samé hranici Národního parku Podyjí. Vinaři z Nového Šaldorfa si jsou vědomi jedinečnosti polohy a rozhodli se připravovat za velmi přísných podmínek Sauvignon, který nazvali Šaldorfský Kravák.

Při vyslovení tohoto názvu se milovníkům vína vybaví originální víno odrůdy Sauvignon blanc, které mohou vyrábět pouze vybraní vinaři z Nového Šaldorfa. Pochutná si na něm milovníci vína, vyhledávají ho hlavně fanjšmekři. Šaldorfský Kravák je něčím výjimečným, co si novošaldorfští vinaři hýčkají. Nápad připravit specialitu vyšel ze sdružení Šaldorfské sklepy, které je majitelem ochranné známky a propůjčuje ji vinařům, kteří splní dané podmínky. Úmluva o podmínkách výroby Šaldorfského Kraváku byla podepsána 5. září 2011 a od tohoto roku tuto specialitu vybraná vinařství vyrábějí.

Podmínky pro uvedení na trh jsou náročné. Hrozny odrůdy Sauvignon musí pocházet pouze z místní viniční tratě Kraví hora, jedné z nejlepších viničních poloh ve Znojemské vinařské podoblasti, musí mít minimální cukernatost 21°normovaného moštoměru, která je ověřena důvěrníkem SZPI. Další podmínkou je omezený výnos hroznů – z jednoho keře je možné vyrobit pouze litr vína. Víno musí být vyrobeno v areálu Modrých sklepů - od lisování až po zrání. Doba naležení rmutu je stanovena od osmi do dvaasedmdesáti hodin, při výrobě vína nesmí být použity enzymy a kvasinky, víno vzniká přirozeným kvašením přírodními divokými kvasinkami z vinice. Maximální zbytkový cukr je stanoven na devět gramů v litru, dříve byly přípustné cukry vyšší. Omezení vyšlo ze zkušeností prvních ročníků – méně cukrů umocňuje charakter tohoto vína. Kravák musí splňovat parametry suchého vína. Láhve jsou jednotné, mají stejnou přední etiketu i záklopku. Toto víno je vyráběno pod odborným dohledem zmocněnce spolku Šaldorfské sklepy, kterým je v současné době Marek Špalek. Šaldorfský Kravák je uváděn na trh až v září následujícího roku, což zaručuje jeho vyzrání. Před tím musí samozřejmě projít zatříděním, které je velmi přísné. Na to dbají sami šaldorfští vinaři, kteří tímto udržují jedinečnost a nejvyšší kvalitu této speciality.

Šaldorfský Kravák uvedlo na trh teprve deset vinařství: EMI Vino, Vinařství Dobrovolný, Vinařství Špalek, Víno Náprava, Modrý sklep, Vinařství Koníček, nejnověji Vinařství Karel Šmudla a Aleš Růžička. Zbývající do desítky - Vinařství Arte Vini a Piálek & Jäger - se jako jediní mohou pochlubit, že měla ve všech dosavadních šesti ročnících zatříděný Kravák. Ne každé vinařství se uchází každoročně o zatřídění. Pokud není Sauvignon opravdu excelentní, raději je vinařství nepřihlásí a počkají na další rok. Když se zadaří, může mít vinařství i více Kraváků v jednom ročníku, ale doposud to byla maximálně dvě vína v daném roce.

Kravák, jak o něm tvrdí jeho producenti, je víno divoké a osobité, bez příkras, prezentující terroir posledních výběžků Českého masívu, víno prezentuje krásu odrůdy Sauvignon. Vzhledem k technologii výroby mohou být tato vína delší dobu uložena ve sklepě, čímž získávají na kvalitě. „Kravák je charakteristický jedinečností daného místa, toho, které je jen na Kraví hoře a v Novém Šaldorfě. Nikde jinde neexistuje, je jen odsud. Odjinud může být Sauvignon vynikající, ale nikdy to nebude Šaldorfský Kravák,“ tvrdí jeden z úspěšných producentů tohoto vína Kamil Piálek.
Specifická je jeho vůně - spíše černý bez, hluchavka, má velkou mohutnost, perzistenci, vysoký extrakt, s přibývajícími roky získává na kvalitě. „Jedná se o ideální víno do gastronomie, je po něm velká poptávka. Šaldorfský Kravák nenechá milovníky vína klidnými, nikdy není průměr. Tento typ se nekoupí na každém rohu,“ vysvětluje zmocněnec spolku Marek Špalek.

Sauvignon je jednou z odrůd zařazených do VOC Znojmo, takže Šaldorfský Kravák by mohl být po zatřídění i vínem originální certifikace. Nad rozdíly se zamyslel Kamil Piálek: „Kravák versus VOC? VOC je hladké, kulaté, broskvové či černorybízové, s malým zbytkovým cukrem, voňavé, příjemné. Kravák je výrazně robustnější. U Sauvignonu VOC Znojmo máme nižší alkohol, u Kraváku i 14,5% a nepálí. Více alkoholu u tohoto typu vína prostě nevadí.  V roce 2015 jsme ho v našem vinařství vyráběli kryomacerací.  Sauvignon VOC Znojmo si dají spíše turisté jdoucí za atmosférou, Kravák je pro skutečné fajnšmekry, znalce, kteří hledají něco jiného, nevšedního. Vybízí k odborné diskuzi. Toto víno bych přirovnal k typu Grand Cru. Předchází mu náročná výroba, zatříděním neprojdou Kraváky i od renomovaných vinařství. Porota je velice přísná. Toto víno se prodává velmi dobře. Máme objednávky – ne sice po paletách, to bychom nezvládli, ale po kartonech.  Loni jsme ho zasílali do mnoha stovek destinací z celého světa.“  

Kravák je stále žádanější. „Jsme limitováni surovinou. V ročníku 2014 jsme vyrobili 750 lahví, o rok později již 1700 lahví, zájem je mnohem větší, než jsme schopni uspokojit. Cenu jsme stanovili na  299 Kč, i když by se prodalo i dráže. S cenou zatím nebudeme hýbat, chceme, aby bylo přístupné každému milovníkovi vín“ dodal na závěr Piálek.

Od ročníku 2015 má Šaldorfský Kravák novou etiketu, o kterou se vedly spory, zda je lepší, než ta původní.  Je však modernější, rozhodně zaujme stejně jako její předchůdkyně. Obě etikety můžete srovnat na úvodní fotografii. Marek Špalek (vlevo) zde drží Kravák s původní etiketou, Kamil Piálek Kravák s etiketou novou. Právě tento Kravák 2015 z Vinařství Piálek a Jäger se dostal až do Salonu vín 2017. Ochutnat ho můžete asi už jen ve valtické degustační expozici Salonu vín, jinak je totiž beznadějně vyprodaný.


Křest nového ročníku Šaldorfského Kraváku, a to ročníku 2016, proběhne v Novém Šaldorfě u historického lisu v sobotu 2. září 2017 od 14 do 19 hodin.
 

Přehled všech Šaldorfských Kraváků v naší nabídce najdete ZDE.


 

Text a foto: Jiří Eisenbruk