Domů Magazín Na návštěvě u malovinaře

Na návštěvě u malovinaře

Na návštěvě u malovinaře

Znojmo, 11. 6. 2019

Jiří Eisenbruk, desítky let známý jako neúnavný novinář a fotograf týdeníku Znojemsko, dlouhá léta "hobby vinař" a v posledních letech také autor odborných textů pro časopis Vinařský obzor a také pro náš portál Vinotrh.cz.

Pokud chcete ochutnat vína této známé znojemské osobnosti, máte jedinečnou šanci na Otevřených sklepech ve Chvalovicích. Letos to bude v sobotu 15. června, opět v krásném pískovcovém sklepě číslo 10.

 

Jiří, jak jsi vlastně začal vinařit ve vlastním sklepě?

Kdo žije ve Znojmě, obvykle mívá vztah k vínu. Do Znojma jsem přišel tak trochu nuceně v polovině osmdesátých let, kdy zde manželka dostala zaměstnání. Dnes toho rozhodně nelituji a do Brna už bych se nevrátil. Brzy jsem se seznámil s vinaři a tak jsem se rozhodl zkusit udělat víno také sám. Útočiště jsem našel ve sklepě tchána mého kamaráda v Novém Šaldorfě. Sklep se později prodával a částku, za kterou bych jej mohl koupit, jsem neměl a tak jsem hledal sklep v rozumné vzdálenosti od Znojma, kam bych se mohl přemístit. Po několika měsících usilovného shánění jsem navštívil sklep v Chvalovicích, který mě uchvátil a s původním majitelem jsem se v roce 2011 domluvil na jeho koupi. Nejdříve jsem se věnoval úpravám sklepa, které byly nanejvýše nutné, pak jsem se začal věnovat výrobě vína. Vlastní sklep byl výhodnější než pronajaté prostory, měl jsem a stále mám větší možnosti. Vínu jsem se začal věnovat ve větší míře, ale stále jsem "hobby vinařem", který ročně vyrobí několik hektolitrů vína zhruba v šesti odrůdách. Vína vyrábíme pro sebe a rodinu, otevřené sklepy jsou jedinou akcí, kde se prezentujeme. Hosté se k nám vracejí, z čehož máme radost. Znamená to, že svoji práci s manželkou děláme dobře.
 

Jako kmenový novinář týdeníku Znojemsko jsi dlouhá léta mapoval dění v našem regionu. Co osobně považuješ za nejdůležitější milníky porevolučního vývoje vinařství na Znojemsku?

V každém případě byl velkým milníkem vinařský zákon, který se dle potřeby novelizuje. Za totality jezdily zájezdové autobusy s odboráři do sklepů, kde se jim v mnoha případech dostalo méně kvalitních vín, tzv. druháků. To je dnes naštěstí minulostí, žádný poctivý vinař by si dnes zákazníkům nějaký druhák nedovolil nabízet. Kvalita vín šla výrazně nahoru, střední a větší vinařství se začala vybavovat špičkovou technologií, která zde před rokem 1989 nebyla k dispozici. Změnily se i některé technologické kroky, což přispívá k vysoké kvalitě výsledných produktů. I malí vinaři, mezi něž se řadím i já, si z pokroku technologií něco vzali pro sebe. Velké vinařské podniky dnes hospodaří hlavně v halách, zatímco my malí jsme stále v romantických vinných sklípcích. Právě dny otevřených dveří sklepních uliček umožňují široké veřejnosti tyto soukromé sklepy navštívit. Přestože drobní vinaři nemají takové možnosti jako velké firmy, jejich vína jsou na vysoké úrovni. S úsměvem se někdy říká, že 90% úspěchu vína pochází z vinice a zbývajících deset procent záleží na vinaři, jak dokáže víno vyrobit. I dobrá surovina se dá pokazit, ale z průměrných hroznů se nikdy špičkové víno nevyrobí.
 


 

V čem vidíš jedinečnost našeho vinařského regionu a jeho další vývoj?

Jedinečnost našeho regionu je v terroir - v půdě a klimatických podmínkách. Také máme velmi rozmanitý sortiment odrůd, což přispívá k široké škále nabízených vín. Troufám si říci, že vína jsou stále lepší a lepší, dosáhli jsme velmi dobré úrovně. Ocenění na mezinárodních výstavách je toho jasným důkazem. Velké zlaté medaile se rozhodně neudělují jen tak. Tak trochu mám obavy z komercializace i u menších vinařů. Ovšem kdo se chce naplno touto činností živit, jinou možnost nemá. Hlavně že se vyrábějí dobrá a ještě lepší vína. Měl jsem možnost porovnat ceny vín Znojemské vinařské podoblasti a některých jiných, a musím konstatovat, že poměr kvality versus ceny patří na Znojemsku mezi nejlepší.

 

Tento víkend otevíráš svůj sklep v rámci akce Otevřené sklepy Chvalovice. Na jaká vína se u Tebe mohou návštěvníci těsit?

Letos mám v nabídce třináct druhů bílých vín - nejvíce jej jich z ročníku 2018, některá z roku 2017 - jedná se hlavně o odrůdy, které jsem loni nepřipravoval a také o stejné odrůdy, které jsou rozdílné v obsahu cukru. Letos mám poprvé v nabídce suché Sylvánské zelené, s kterým jsem nadmíru spokojen, zajímavé je Veltlínské zelené s nulovým obsahem cukru, kde lahodnost vína podtrhuje vyšší alkohol a bezcukerný extrakt, velice příjemná je polosuchá Pálava a Ryzlink vlašský, polosladký Ryzlink rýnský, který je na hranici polosladkého a polosuchého vína zaujme svými ovocnými tóny a mohutností, pro milovníky sladkých vín bude připraveno voňavé Rulandské šedé. Vzhledem k nízké teplotě sklepa vína kvasí pomalu a tak si zachovávají vysoké aroma. O víně se dá hodně mluvit, ale lepší je ho skutečně ochutnat.


Nabitý archív prý Jiří stačí pravidelně koštovat i doplňovat.                                                                 Pískovcový sklep zdobí umělecká dílka od místního sochaře Zdeňka Maixnera


© 2019 Petra Pokorná, Vinotrh.cz

 




x