Objevte kouzlo méně známých odrůd vína!

Objevte kouzlo méně známých odrůd vína!

Objevte kouzlo méně známých odrůd vína!

Na Moravě už dávno neděláme jen „Milerku“ a „Vlašák“.

Jestli jste ještě neměli možnost zkusit vína z odrůd vyšlechtěných nebo v ČR zaregistrovaných až v posledních desetiletích, doporučujeme Vám vyzkoušet naši speciální kolekci – Méně známé odrůdy, která pro vás bude ideálním studijním materiálem.

Obecná charakteristika méně známých odrůd zařazených do stejnojmenné kolekce:

Veritas
Odrůda Veritas byla vyšlechtěna přímo ve Znojmě a do Státní odrůdové knihy zapsána v roce 2001. Název odrůdy pochází z latiny, v překladu znamená „pravda“. Inspirací pro název mohlo být známé latinské rčení „IN VINO VERITAS“, tedy Ve víně je pravda. Vznikla křížením odrůd Ryzlink červený a Bouvierův hrozen. Dnes se na Moravě pěstuje na necelých šesti hektarech. Ranná odrůda dává harmonické víno příjemné chuti s jemným ovocným aroma, díky časnému dozrávání  z ní jsou vína s vyšším přívlastkem jako pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Ve vůni se objevují jemné ovocné tóny. Chuť je vyrovnaná, příjemná a osvěžující. Víno z odrůdy Veritas bývá zelenožluté, sytější barvy, ve vůni má jemné ovocné tóny, chuť je harmonická a příjemná. V chuti lze najít jemné květinové a ovocné tóny a med.

Hibernal
Hibernal patří mezi moravskými víny mezi nejmladší odrůdy, do odrůdové knihy byla zapsána v roce 2004. Vyšlechtěna ale byla už v roce 1944 v Německu z odrůd Siebel a Ryzlink rýnský. Z odrůdy Hibernal se v dobrých letech daří vyrábět kvalitní přívlastková vína jako pozdní sběr, výběr z hroznů i výběr z bobulí. Hrozny jsou vhodné pro výrobu vín technologií sur lie. Typický Hibernal má zelenožlutou barvu, ve vůni je příjemné ovocité aroma připomínající černý rybíz, angrešt, ananas, broskev, grapefruit, červený pomeranč, kiwi, jablko, hrušku, meruňku, broskev či jemné květinové tóny. Hibernal můžeme podávat k předkrmům, rybám nebo k mořským plodům. Sladké výběry se dobře hodí k dezertům.

Kerner
Kerner je odrůda bílého vína vyšlechtěná na začátku minulého století v německém Württembersku. Vznikla křížením odrůd Trolínské a Ryzlink rýnský. Zatímco v Německu je Kerner čtvrtou nejpěstovanější odrůdou, u nás byl zaregistrován až v  roce 2001 a od té doby se těší vzůstající oblibě jak mezi vinaři, tak mezi milovníky vína. Odrůdě se nejprve po svém šlechtiteli říkalo Herold Weiss, později byla přejmenována podle lékaře z Weinsbergu jménem Justinus Andreas Christian von Kerner, který svým pacientům doporučoval sklenku vína denně jako nejlepší přírodní léčebný prostředek. Vína odrůdy Kerner jsou vynikající zejména v přívlastcích jako je pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Jsou charakteristická zelenožlutou barvou, plným tělem a aromatickou květinovou vůní. Jedná se o elegantní přitažlivé víno se svěží kyselinkou vyváženou vyšším obsahem zbytkového cukru. S vínem odrůdy Kerner zaručeně zaujmete I při významějších příležitostech.

Neronet
Odrůda Neronet byla vyšlechtěna v moravské Lednici v roce 1965 a to z odrůd Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Alibernet. Vína mají vysokou barevnou intenzitu, bývají harmonická, neutrální chuti a vůně, jsou proto vhodné i do kupáží. V příznivých letech se daří vypěstovat hrozny pro výrobu přívlastkových vín jako pozdní sběr či výběr z hroznů. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, višňový kompot, kabernetové tóny, borůvky, ostružiny. Vína mají střední potenciál zrání, jsou vhodná k různým úpravám těstovin a k přírodně upraveným masům.

Viognier
Odrůda vinné révy Viognier pochází z Francie, odkud se na Moravu dováží většinou jako surovina k doškolení. Svěží víno z hroznů odrůdy Viognier je středně zlatavé barvy se světlými odlesky. Jeho aroma připomíná vůni bílé broskve, zelené ryngle, meruňky a hlohu. Suché víno působí v dochuti spíše polosuše. Je plné, s dlouhou perzistencí. Doporučujeme je chutnat buď samostatně, nebo v kombinaci s bílým masem. Kromě suchých jsou také vína vyznačující se obsahem zbytkového cukru, která se získávají z hrozinek seschlých na keřích bez napadení plísní šedou. Na světě dnes patří Viognier k nejmódnějším odrůdám.

Grenache
Červená vína z odrůdy Grenache mívají v chuti ovocnou příchuť malin a jahod kombinované s jemným bílým pepřem. Grenache se pěstuje především v údolí jižní Rhôny, narazit na ni ale můžeme třeba v Austrálii. Na jižní Moravě se vína odrůdy Grenache především školí a používají buď jako vína odrůdová, nebo v kupážích. Při redukované sklizni dává odrůda hrozny pro výrobu vína s komplexními a intenzivními tóny černého rybízu, černých třešní, černých oliv, kávy, perníku, medu, černého pepře, koření a pražených ořechů. Odrůda Grenache má tendanci rychleji oxidovat, proto se nedoporučuje její příliš dlouhá archivace.