Suchá vína vybírá a komentuje Jaroslav Chaloupecký z Vinařství LAHOFER

Suchá vína vybírá a komentuje Jaroslav Chaloupecký z Vinařství LAHOFER

Suchá vína vybírá a komentuje Jaroslav Chaloupecký z Vinařství LAHOFER

O suchých vínech jsme si povídali s panem Jaroslavem Chaloupeckým, obchodním zástupcem a členem představenstva Vinařství LAHOFER, jehož jsme také požádali o výběr suchých vín z naší nabídky pro opravdové znalce.  


Jaroslav Chaloupecký je znojemský rodák, který vyrostl ve vinařské rodině a s vínem celý život nejen pracuje, ale je i jeho koníčkem.

Sám začal vinařit v roce 1972 a svůj první vinohrad vysázel v roce 1974 v Jaroslavicích u Znojma, kde má sklep i vinohrad dodnes. Již v té době začal pracovat v Moravských vinařských závodech, kde působil i po proměně společnosti v devadesátých letech na Znovín Znojmo, a to až do roku 2003. V roce 2004 stál u zrodu společnosti První Znojemská vinařská, která se o několik let později přejmenovala na dnešní Vinařství LAHOFER. Mimořádně se zasloužil také o vznik vůbec prvního apelačního systému VOC, vín originální certifikace v České republice, který byl ustanoven právě ve Znojmě.

Pan Chaloupecký patří beze sporu k největším odborníkům přes víno na Znojemsku. Nechte se inspirovat jeho výběrem suchých vín!

Vinařství Kořínek – Ryzlink rýnský VOC 2013
Víno si dobře pamatuji z letošního jarního zatřiďování VOC vín (pan Chaloupecký je členem degustační komise pro zatřiďování vín VOC Znojmo, zde hovoří o posledním zatřiďování vín ze dne 8.4.2015). Petr Kořínek dělá vína opravdu čistě, což se mi líbí. Jejich vína mají úspěch. Tento Rýňák je příjemně odrůdový, má čistou vůni s medovými tóny. Působí do polosucha.

Vinařství ARTE VINI – Sauvignon VOC 2014
Na posledním zatřiďování VOC získalo tohle víno všech 13 hlasů, tedy prošlo jednoznačně u celé komise, což je známka kvality. Přestože je suché, jeho aroma i dochuť působí do sladka, co je překvapivě příjemné. Aroma jde do broskve. Opravdu příjemné a vyvážené.

Vinařství WALDBERG – Veltlínské zelené VOC 2014
Další víno s plným počtem 13-ti hlasů od celé komise, které mi utkvělo v paměti. Veltlín kořenitý až pepřnatý ve vůni s lahodným závěrem. Působí harmonicky a plným dojmem. Krásné víno na celý večer.

Dobrá vinice – Velké dobré bílé 2011, zemské víno
Tohle mi opravdu chutná. Vína od Petra Nejedlíka mohou být kontroverzní, ne každý ocení jeho výrobní postupy (Dobrá Vinice patří mezi vinařské Autentisty, více ve článku ZDE). Ve Velkém Dobrém Bílém jsou dobře zkombinované odrůdy. Je to nabušené plné víno. Hodně minerální, s tóny zrání v dřevěném sudu, které jsou pro Nejedlíkova vína typické.

Vinařství LAHOFER – Veltlínské červené rané 2014, jakostní
Víno pod šroubem, ale víc než příjemné a odrůdově typické. Vybírám jej pro ideální poměr kvality a ceny. Takzvaná Večerka byla dříve více rozšířená. Jedná se o ranou odrůdu hroznů, oblíbenu také ke konzumaci. Ne každý rok se z ní podaří udělat hezké víno, protože hrozny brzy napadá hmyz a při sklizni jsou již narušené. Pro mnohé je to až exotická odrůda – v názvu je slovo červené, ale jedná se o víno bílé. Jakostka, ale dobře vybalancovaná.

Vinařství Trpělka a Oulehla – Rulandské šedé 2013, moravské zemské
U téhle odrůdy jsme zvyklí na sladká vína, a i tady byla cukernatost hroznů při sběru 23 stupňů, tedy skoro výběr z hroznů. Při tak vyzrálých hroznech by se předpokládalo, že bude vysoký zbytkový cukr, aby se snížil alkohol. Tady je ale alkohol vyšší. Víno je zemské, pravděpodobně menší šarže. Oulehlova vína mám rád. Výborná je i cena.




Pane Chaloupecký, máte raději suchá vína?

Nedá se říct, že bych měl rád jen suchá vína. Výsledný dojem je vždy na konkrétním víně, záleží na správném vybalancování kyselinky. Pak ocením i víno polosladké nebo sladké. Důležitý je první doušek, pokud pak mám chuť na další, víno si získalo můj zájem.

Proč dávají odborníci a znalci vína přednost suchým vínům?

U suchých vín lépe vynikne odrůdovost a charakter daného vína. Za zbytkový cukr se může ve víně ledacos schovat. Pro poznání vína je tedy více vyhovující víno v tónu suchém nebo polosuchém. Z vlastní zkušenosti ale mohu uvést, že lidé přicházejí na degustace s prvotním zájem o „ta pravá“ suchá vína, která později označují za kyselá a jejich přízeň si získají vína polosuchá až polosladká, s 10 až 15ti gramy zbytkového cukru, zvlášť pokud degustace trvá celý večer. Fenomén sladkých vín dnes kulminuje hlavně na výstavách vín, kde tato jednoznačně získávají nejvyšší ocenění, zatímco dříve bývala přísně preferovaná právě suchá vína.

A co suchá vína a Znojemsko?

Suchá vína na Znojemsko jednoznačně patří. Krásně zde vyzrávají odrůdy typické právě pro suchá vína – Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Sauvignon, které jsme u nás ustanovili jako odrůdy pro apelační systém vín originální certifikace pro Znojmo, tedy VOC Znojmo. Za důležité považuji zmínit i historické propojení s rakouskou vinařskou oblastí Weinviertel, Dolní Rakousko, které je suchými víny také vyhlášené. Suchá vína jsou pro tento region opravdu typická.