Víno je zdravé – to tvrdí i lékařské kapacity

Víno je zdravé – to tvrdí i lékařské kapacity

Víno je zdravé – to tvrdí i lékařské kapacity

Velkým propagátorem zdravého pití vína je známý kardiolog, profesor MUDr. Milan Šamánek. Na okamžik, kdy se napil poprvé vína, si nevzpomíná: „Snad za studií v Praze, ale tenkrát jsem mu nerozuměl. Teprve když jsem přijel do Uherského Hradiště, kde jsem nastoupil jako dětský lékař, jsem se s vínem více seznámil více. Tamní pan primář Richard Váňa, který byl i vynikající vinař, mně řekl: „Šamánku, ty nemůžeš být abstinent. Když přijde vinař, poděkuje ti a přinese své nejlepší víno, tak mu nemůžeš říct, že ho nepiješ. A právě on mě naučil pít víno.“

Do té doby byl skoro abstinent. Pochází ze Zborovic u Kroměříže, kde je jenom slivovice, a tu neměl rád. Milan Šamánek napsal nejednu stať o vlivu vína na zdraví člověka, společně s s docentkou Zuzanou Urbanovou napsali knihu Víno na zdraví.


Profesora Šamánka pro nás vyzpovídal Jiří Eisenbruk:

Jste známý propagací vína pro zdraví. Kdy jste došel k názoru, že je víno zdravým nápojem?

K tomu jsem došel v době, kdy jsem začal studovat materiály k ischemické chorobě srdeční, tedy infarktu. Zjistil jsem, že víno a alkohol vůbec je velmi prospěšný pro zdraví. Nejdříve jsem myslel, že se jedná pouze o marketing a snaha výrobců prodat, ale když jsem vše nastudoval, zjistil jsem, že je na tom hodně pravdy. Víno a alkohol vůbec je dobrá prevence ischemické choroby srdeční, prevence mozkové mrtvice, má se pít při cukrovce. Bohužel to nefunguje u jiných onemocnění, jako jsou nádory a podobně. Je to dobré jen pro kardiovaskulární onemocnění a tato skutečnost je uznávaná na celém světě, například významnými organizacemi, jako je American Heard Worl Heard Organization.


Francouzi propagovali, že na prevenci srdečních chorob je nejlepší červené víno. Vy tvrdíte, že je vynikající Veltlínské zelené, jedna z charakteristických odrůd pro Znojemsko. Proč právě tento veltlín?

My jsme testovali Veltlínské zelené a Svatovavřinecké. U veltlínu vyšly všechny hodnoty, které ukazovaly, že riziko ischemické choroby srdeční významně snižují. U Svatovavřineckého nám to nevycházelo. Z moravských vín je skutečně nejlepší pít bílé víno. Už na celém světě se akceptovalo, že bílé víno je lepší než červené. A proč Francouzi tvrdili něco jiného? Patrně proto, že mají hodně dobrého červeného a naopak málo dobrého bílého vína. Proto zdůrazňovali, že se má pít červené. To není pravda. Resveratrol a žádné látky, které jsou v červeném víně, nejsou lepší než ty, které se nacházejí ve víně bílém.


Ve Středomoří je podstatně nižší výskyt infarktu než například u nás nebo jinde ve střední Evropě. Podílí se na této skutečnosti i víno, které se zde pije ve větším množství než ve střední Evropě?

Oblast Středomoří si stojí lépe než jiné oblasti. Ovšem není to jen pitím vína. Říkám, že pít alkohol je hezké, ale musíte mít životní styl, klid, pohodu a to vše dohromady dává předpoklad žít delší dobu. Když jste ve stresu, stále něčím z jedné či druhé strany atakováni, přichází problém. Myslím si, že v tomto případě se podepisuje na nižším výskytu infarktu životní styl.


Mluvíte o víně a jeho přínosu na prevenci infarktu. Ovšem vy už jste nějaký měl…

Začal jsem pozdě pít víno.


Tak v kolika letech se má začít pít?

Nemělo by se začít v mládí, v těhotenství, při kojení. To může nadělat strašné škody. Jak říkali staří Řekové a Římané, je dobré pít ve věku dvaceti či třiceti let a ve čtyřiceti si ho užívat.


Propagujete, že by si večer měli manželé otevřít sedmičku vína, muž má vypít čtyři až pět deci, ženy zbytek. Je to tak?

To je přesně ono. Ženy mají menší hodnotu alkohol dehydrogenázy, tedy alkohol hůře odbourávají. Nevím, čím to je. Patrně se ženy v dávnověku tolik nesetkávaly s alkoholem jako muži. Je to prostě tak.


Preferujete některé druhy vína?

Já nejsem sommelier, mně buď víno chutná, nebo nechutná. Je mně jedno, o jakou odrůdu se jedná. Když se vyvede, tak mám rád Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský či Sauvignon. Záleží také na oblasti - něco je lepšího na Znojemsku, něco jiného na Uherskohradšťsku. Když vám víno chutná, tak chutná. Když nechutná, tak s tím nic neuděláte.