Vychutnejte si ideální kombinace vín a sýrů

Vychutnejte si ideální kombinace vín a sýrů

Vychutnejte si ideální kombinace vín a sýrů


Existuje nepřeberné množství zajímavých kombinací servírování vína s vhodným sýrem. Podle jednoduchých základních pravidel párování vína a sýra můžete i vy při domácí degustaci s přáteli rozehrát koncert chutí a vůní.

Nechte se inspirovat naším výběrem ověřených kombinací u šestice vín a sýrů v kolekci Lekce párování: Vína a Sýry.


Varianta 1: Veltlínské zelené a Parmezán

Náš vinný tip: Veltlínské zelené Extra | Vinařství Piálek & Jäger | PAJ.0006  |  suché  |  pozdní sběr | 2013 | 0,75 l | alk: 12,19 % | zbytkový cukr: 1,5 g/l | kyseliny: 6 g/l

Proč párovat:
Proslavený unikání tvrdý sýr původem ze severní Itálie má světle žlutou barvu, zrnitou strukturu a velmi intenzivní až pikantní chuť. Mladší parmenzán si vychutnáte
se skleničkou vyzrálého Veltlínu Extra z vinařství Piálek a Jäger, který s tímto výrazným sýrem souzní svou mohutností a mineralitou. U staršího a hodně naleželého
parmezánu doporučujeme servírovat výrazné a plné červené víno.


Varianta 2: Tramín a Gorgonzola

Náš vinný tip:  Tramín červený  |  Vinařství Líbal | LIB.0001  |  sladké  |  výběr z hroznů | 2012 | 0,75 l | alk: 11,5 % | zbytkový cukr: 51,5 g/l | kyseliny: 4,6 g/l

Proč párovat:
Gorgonzola je originální pikantní sýr s modrou plísní uvnitř původem z italské Lombardie. Existují dva základní typy Gorgonzoly, s tuhou konzistencí a se smetanově
máslovou konzistencí. Oba dva typy jsou mají výrazně slanou chuť. Tento sýr se podává se tradičně k bílým ovocitým vínům. Zvláště typ s tuhou konzistencí se úžasně
(a pro mnohé možná paradoxně) snoubí se sladkými až likérovými víny. Nadprůměrně aromatický Tramín z Vinařství Líbal, v chuti plný, extraktivní a pikantně kořenitý
rozehraje s tímto sýrem opravdovou symfonii chutí. Pro extra zážitek doporučujeme servírovat po staroitalském způsobu s vlašskými ořechy v medu!


Varianta 3: Rulandské bílé a Madeland

Náš vinný tip:  Rulandské bílé  |  Modrý sklep | MOD.0004  |  polosuché  |  pozdní sběr | 2012 | 0,75 l | alk: 13 % | zbytkový cukr: 0 g/l | kyseliny: 0 g/l

Proč párovat:
Madeland je polotvrdý sýr, který v sobě spojuje vláčnou konzistenci se vzhledem sýra ementálského typu. Má sladkou chuť s ořechovým podtónem, smetanově žlutou barvu,
vláčnou a pružnou konzistenci. Ideální je v kombinaci s víny burgundských odrůd. Doporučujeme vychutnat si jej se skleničkou Rulandského bílého z Modrých sklepů
v Novém Šaldorfě. Toto intenzivní víno vyniká kořenitou vůní s tóny přezrálé hrušky a lískových oříšků. Chuť je svěží, plná, připomínající chlebovou kůrku.
Vychutnejte si lahodný soulad nasládlých oříškových podtónů v sýru i ve víně!



Varianta 4:  Sauvignon a kozí sýr

Náš vinný tip: Sauvignon |  Vinařství Dobrovolný | DOB.0008  |  polosladké  |  výběr z hroznů | 2012 | 0,75 l | alk: 13,5 % | zbytkový cukr: 18,5 g/l | kyseliny: 5,9 g/l

Proč párovat:
Víno odrůdy Sauvignon si skvěle vychutnáte v osvědčené a lahodné kombinaci s jemným kozím sýrem, nejlépe čerstvým. Obecně je měkkým sýrům bez kůrky a sýrům
s kůrkou uloženým v tekutině vhodné právě bílé víno tohoto typu. Delikátní aroma kozího sýra s jemně slanou a smetanově kulatou chutí úžasně ladí
s odrůdově typickým Sauvignonem z Vinařství Dobrovolný, který ve vůni i chuti příjemně překvapí tóny angreštu a černého rybízu.


Varianta 5:  Chenin blanc a ovčí sýr

Náš vinný tip: Chenin blanc  |  ZNOVÍN ZNOJMO | ZNO.0004  |  polosladké  |  moravské zemské | 2011 | 0,75 l | alk: 12,5 % | zbytkový cukr: 22,5 g/l | kyseliny: 7 g/l

Proč párovat:
Ovčí sýry si výborně rozumí s ovocnými bílými nebo růžovými francouzskými víny. Proto jako ukázkovou kombinaci volíme světově proslulou odrůdu původem z Francie,
Chenin blanc. U Chenin blanc ze Znovínu Znojmu oceníte ve vůni líbivé tóny po vyzrálých hruškách a medu. Už při prvním doušku zaujme mohutností a bohatostí
projevu. Svůdný zbytkový cukr dokonale harmonizuje s jemnou konzistencí a nakyslou chutí ovčího sýra.


Varianta 6:  Rulandské modré a Camembert

Náš vinný tip: Rulandské modré |  Vinařství AMPELOS | AMP.0005  |  suché  |  výběr z hroznů | 2012 | 0,75 l | alk: 13 % | zbytkový cukr: 0,9 g/l | kyseliny: 5,3 g/l

Proč párovat:
Velmi oblíbená je klasická a ověřená kombinace Rulandského modrého a sýrů s bílou plísní, jako je Camembert, Brie nebo Hermelín. V našem vinném tipu výrazná
ovocná chuť s tóny jeřabinového džemu a brusinkové vůně Rulanského modrého ve výběru z hroznů z Vinařství Ampelos výborně vyvažuje výraznou chuť zralého
Camembertu. Jednoznačně zde platí zlaté pravidlo párování vín a sýrů, tedy „Čím komplikovanější a intenzívnější je chuť  sýru, tím intenzívnější a plnější má být víno.




Kolekci vín Lekce párování - vína a sýry můžete koupit ZDE!