24 hodin

24 hodin

25. 1. 2017, Znojmo

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz


Záznam událostí z minulého víkendu.
Abyste věděli, co všechno se dá u nás stihnout za 24 hodin.


Pátek 20. 1., 19:39

Jazzová noc v klubech už vypukla. Do sklepa U císaře Zikmunda na první koncert s víny Trávníček a Kořínek jsem to nestihla. Mířím rovnou do Hotelu LAHOFER na znojemský Šarivari Swing Band.
Fotit nemusím, fotí oficiální fotografka Jazzfestu Znojmo, mutlitalentovaná Lenka Jíšová, a tak se můžu soustředit na „jazzový humor ze Znojma“ a skleničku vynikajícího Rulandského bílého z LAHOFERu. „Pět let starej veltlín, to snad pije jen matěj,“ komentují jazzoví humoristé výklad sličné sommelierky k dalšímu vzorku. Kontroverzní vtipné výroky mě odjakživa baví.
Odtud do Harvartu na Jazz Hunters. Je tam plno a tak si dáváme Rizvanec 2016 od Piálka a Jägra jen tak mezi dveřmi.
Vína nového znojemského vinařství Lambeck se nalévají na koncertě Radka Bagára v Kavárně Anna.
Tohle bude náročný víkend. Nakonec na to stačilo 24 hodin. Skoro :-)

Sobota 21. 1., 10:22

Na Instagramu zahlédnu nový post Lukáše Hejlíka. Ten o TOM výhledu. Výbornej! Tak dobrej, že rozklikávám více … a překvapeně zjišťuji, že post pochází přímo odtud ze Znojma, z Hotelu Kateřina. Výborně, máme ve městě gastro-specialistu. Kde a co bude jíst a hlavně pít?
Až pak si vzpomenu, že Lukáš má moderovat ples Města Znojma. A ten je právě dnes večer, lístky už máme. Moc se mi na něj nechce. Raději bych do Šaldorfa na Jazzovou tančírnu. Přesto se začnu docela těšit. V těch černých šatech teda nejdu.
 
Sobota 21. 1., 13:31

Přibrzdím před sklepem Arte Vini v Novém Šaldorfě. Mrzne, ale svítí sluníčko a mezi sklepy korzují účastníci Otevřených sklepů. Parkovala bych ještě kousek dál. Rozumněji.  Míjím ale manžele Nápravovi, zcela mimořádně na cestě přechutnat vína kolegů z vesnice a nechci zmeškat možnost se připojit. Nejlépe se koštuje s místními!
Mimo jiné jsem cestou nabrala tolik vtipných hlášek, že už teď mám v plánu blog na téma „Lidový opilecký žargon“ :-).
Zastávka první, Piálek a Jäger. Nápravovi Rýňák a Veltlín. Já rovnou svůj oblíbený Tramín. Odtud jdeme zkontrolovat vývoj recesistické soutěže Kopání písku pro Vídeň. Pak ke Špalkům. Chci ochutnat bobuláč Tramín, co dostal stříbrnou medaili v Salonu, ale pro dnešek není v plánu. Než se rozhodnu co jiného, přibíhá Marek Špalek, že se recesisté prokopali do neznámé sklepní chodby. Valíme tam.

Sobota 21. 1., 14:50

V pískovcové stěně sklepa opravdu zeje díra o průměru něco přes půl metru. Ve vteřinách v ní mizí otec i syn Špalkové, Tonda Náprava, pár soutěžících, dva kluci a dalších pár lehkomyslníků. Fotím, dovnitř nelezu. Vylézají po čtyřech, rozjaření a nadšení. Snad jsou všichni. Taková věc se nestává každý den, najít novou (starou) sklepní chodbu! Soutěž se na chvíli zastavuje, my naopak míříme dál, k dalšímu sklepu.
 Sobota 21. 1., 15:17

V rychlém sledu pak koštujeme u Šmudlů, ve Vinea u Moniky Palaščákové (už půl roku se ji chystám přidat do nabídky na Vinotrh.cz) a pak u Rosti Koníčka. Tam mi ten den nakonec chutná nejvíc. Fantastický Neuburg 2016 a taky Děvín, ten se tady tak často neukáže. Myslím, že mám dalšího koně do stáje. Koníčka! Pak už se musím s Nápravovými rozloučit. Mám odvoz domů a pár hodin nachystat se na ples.
Sobota 21. 1., 19:28

Uznávám, že společenský prostor v Dukle ze sebe pro ples svého města vymáčkl maximum :-).

Lukáš Hejlík, autor respektované Gastromapy, přítomen ve slibované roli moderátora. S úsměvem vyhoví mé prosbě o fotku a souhlasí i s rozhovorem o víně. Paráda – vynikající dančí hřbet s kořenovkou a brusinkovou v restauraci Panorama si dal se sklenkou červeného ze Španělska. To se dá pochopit, ne? No, tak jasně. Víc než o víně se pak bavíme o konceptu propojení architektury, vína a přírody ve formě moderních vinařství. Lukáš pozitivně hodnotí první vlaštovku tohoto směru na Znojemsku, vinařství Vinice-Hnanice. Tafelspitz z jejich restaurace Vyhlídka si do dalších 24 hodin vyslouží post na jeho Instagramu.
V průběhu psaní tohoto blogu kontroluji ještě FB Gastromapy. Povědomý vývěsní štít Bistra u Ryšánků z Veselé ulice mi říká, že dál už raději pátrat nemám :-).
Na Gastromapu Lukáše Hejlíka se zatím za Znojmo probojovaly 4 gastro-pointy -  pro ty z vás, kteří si rádi nechají doporučit. Přemýšlím, že bych mu na oplátku měla doporučit aspoň pár opravdu pěkných vín ze Znojma.

 
Později ten večer

… nějaké zvíře propašovalo na ples čerstvé uzené z udírny zjevně taktéž multitalentovaného vinaře Tondy Nápravy. Něco tak dobrého jsem jedla naposledy u dědy v Jaroslavicích. Proč jsme Vám nedali ochutnat, Lukáši?!