Hugo

Hugo

4. 5. 2017, Znojmo

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz


To se tak nějak těžce vzbudíte po decentním dnu na otevřených sklepech ve Weinviertelu a na stole v kuchyni stojí Who … Kdo?

Co to … mžourám na etiketu s limetkami a mátou. Pořád to vypadá jako lahev s vínem. „Já jsem ti to říkal,“ slyším za zády. Zdá se, že včera mě okouzlil Hugo.

Takže, co se stalo před Hugem a co se stalo potom:

O třetím dubnovém víkendu se tradičně otevřely sklepy v celé rakouské vinařské oblasti Weinviertel. Koupíte si pěknou zelenou pásku na zápěstí a pak už jen koštujete napříč celým regionem. Když už člověk jednou bydlí ve Znojmě, tohle si nemůže nechat ujít. Krok za hranice doporučuji i návštěvníkům Znojemska, jednoznačně patří ke zdejším výhodám.

Koštovali jsme hlavně ve vesničce Röschitz, asi 30 km od Znojma, a jak jinak ve Weinviertelu než hlavně Veltlíny. Vetlíny ze všech viničních tratí v dohledu i dál. Jen občas mezi nimi záblesk Ryzlinku, Sauvignonu nebo Muškátu žlutého. Opíjím se, ne opájím se rozdílností vinařských kultur z obou stran hranic. Moraváci mají sklepní uličky, Rakušáci mají vinařské grunty.
Mimochodem moravské vinařské uličky jsou ve světě naprostým unikátem vytvořeným historicky s ohledem na uspořádání vlastnictví půdy ve vesnici. Napíšu blog o bohatství našich sklepních uliček, umiňuji si povzneseně … než ho potkám. Who Go. Huga.

Na svou obranu připomínám, že jsem vinařská marketérka, ne vinařka nebo sommelierka, takže svět vína má pro mě nekonečně širší a zajímavější souvislosti než ideální poměr cukrů a kyselin.

Who Go je totiž jemně perlivý aromatizovaný vinný koktejl. Velmi moderní kombinace šumivého bílého vína s jemnou příchutí máty a limetky. Nikdy předtím jsem to nepila, opravdu :-).
Paní Regina z vinařství Weineck naopak asi poprvé vidí někoho, kdo Huga (v jejich vtipném pojetí Who Go) pije poprvé a s uzarděním čeká, než po kapsách vyštrachám Euro 6, aby mi předala lahev líbivého moku.



 
Koupi Huga vyhodnotili ostatní účastníci zájezdu jako jasný povel k ústupu z akce.


Asi devět dnů po Hugovi (ještě pořád drží čestné místo v lednici) vchází do naší kanceláře vrbovecký vinař Honza Vaněk: „Hele, co jsme udělali.“ Pokládá na stůl orosenou lahev Zweigeltrebe Frizzante se zánovní, zářivě zlatou medailičkou Král vín. „Chutnalo jim to,“ směje se doslova pod vousy. Opravdu má plnovous, takže kdo jedete v pondělí k nám do Znojma na Festival vín VOC, fakt ho možná nepoznáte.

O den později ze stejného místa v naší kanceláři, František Koudela: „Honza Vaněk fakt překvapil. Pili jste to jeho Frizzante? Perfektně zachovaná odrůdovost Zweigeltrebe, dokonale vyvážený poměr kyselin a cukru. Čisté. Vysoká barva. Jemnost a pravidelnost perlení. Není to tuctovka ani líbivka, s ledem bych to mohl pít v létě celý den.“


Jemná perlivost je zjevně trendy a zcela v souladu s fenoménem vína. Vůbec jsem s tím Hugem nebyla mimo, naopak! Jestliže se na Moravě začíná dělat kvalitní Frizzante (vysvětlení pojmu ZDE), je jen otázkou času, kdy přibudou i Hugové :-).