Maminčin perník

Maminčin perník

Maminčin perník

7. 12. 2017, Znojmo

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz

„Však nespěcháte, ne, dejte si perníček,“ vítá mě paní Oulehlová ve dveřích sklepa. Mám skoro dvě hodiny zpoždění a vlčí hlad. Nešizené domácí perníčky chutnají jako nebe. Černá lesklá čokoláda na polevě při kousnutí křupne, na rumu v náplni se nešetřilo.

Vinařství před chvílí opustila komise hodnotící v soutěži o Vinařství roku 2017. Vsadím se, že jestli Oulehlovi vyhrají, tyhle perníčky na tom mají svůj podíl :).

Peču jen občas, ale sladký miluju a tak mi perníčky nejdou z hlavy. Druhý den píšu paní Oulehlové o recept. Do večera jej pošle a s úsměvem doporučuje párovat s tím jejich Merlotem, co jsem zrovna naskladnila. Výborně, ten už doma mám, může se péct!


Maminčin perník
 
4 celá vejce
40 dkg mletého cukru     
perníkové koření
třeme asi ¼ hod.
 
Pak přidáme:
8 lžic medu
60 dkg hladké mouky
Vypracujeme těsto, mouku můžeme i přidat podle toho, jak velké lžíce medu dáme.
 
Těsto necháme v chladu 1 den odpočinout zabalené v potravinové folii.
 
Plát těsta vyválíme na výšku 3 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, cca 180 stupňů.
Vychladlé perníčky spojujeme náplní.
 
Náplň: pomleté piškoty, rum, vlažná voda, kandované ovoce, marmeláda
Vytvoříme vlhčí hmotu.
Perníčky spojené touto náplní natáhnou vlhkost a jsou do druhého dne měkké.

Polejeme čokoládou a zdobíme ořechy, mandlemi či bílou cukrovou polevou mramorováním.

 
U Oulehlů pečou tyhle perníčky od roku 1985, kdy přinesla jejich maminka recept z Kurzu medového pečiva, který vedla na obci manželka včelaře. Kvalitní med je v něm tedy velmi důležitý. Těsto bez tuku a másla se dá navíc považovat za zdravou verzi mlsání. Odtud také název Maminčin perník. O mou maminku se tedy tentokrát nejedná. Až chytnu příští foodblogerskou slinu, mohla bych představit její perníčky. Budete mrkat! :))

Upřímně, i při pečlivém dodržování receptu moje perníčky nevypadají a nechutnají ani z poloviny tak, jako ty Oulehlovic. Prý se to časem zlepší. Ale ten Merlot, ten barrique, ten byl dokonalej i tak!! :))