Nesuď vinyl podle obalu (hipsterské přísloví)

Nesuď vinyl podle obalu (hipsterské přísloví)

Nesuď vinyl podle obalu (hipsterské přísloví)

1. 6. 2017, Znojmo

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz

Do slova a do písmene z jiného soudku, lepší přirovnání mě nenapadá, jsou vína mladých znojemských vinařů Františka Nahodila* a Martina Vajčnera*.
Vína naturální, vína nové vlny, vína hipsterská* - prostě jiná.
Oba progresivní mladíky jste mohli doposud znát především jako organizátory prohlídek Znojma s degustací vín pod značkou NAVAJN*. Loni s úspěchem vyrobili své první oranžové víno*, které letos následuje celá šestice nových a v mnoha ohledech výjimečných vín.


Všechna jsem je měla možnost ochutnat 19. 5. 2017 na další z originálních toulek Znojmem s NAVAJN. Zvu vás zpět do jednoho z prvních teplých večerů tohoto roku, do křivolakých uliček historického Znojma, ke skleničce neprůhledných a monohovrstevných přírodních vín.
Čtěte ve směru hodinových ručiček, start v čísle 1:

5. Liška Ryšavá - Tramín barrique 2016
zastávka: Vyhlídka u Rotundy sv. Kateřiny


Na oranžové víno jsem se opravdu těšila a nezklamalo mě. Vůně růží, tak typická pro Tramín, je dlouhou macerací bobulek fantasticky umocněná, navíc podpořená barikovými tóny sudu. Bohatá oranžová barva, jasná i když neprůhledná.
Etiketu zdobí stylizovaná podobizna krále Zikmunda s jasně oražovou bradkou odkazující na barvu vína. Tento Tramín zrál 6 měsíců spolu s částmi neporušených bobulek hroznů na jemných kvasnicích v dubovém sudu z Valaškého dubu.
6. Kvevri Barbora, Tramín červený 2016
zastávka: ulice Přemyslovců


Znojmo žije kouzelně teplou Muzejní nocí, do níž hispsterská vína vtipně zapadají. Prohlídku i ochutnávku uzavírá druhý vzorek z originálních moravských kvevri nádob – tentokrát odrůdy Tramín červený, který taktéž vyhovuje parametrům pro oranžové víno. Škoda jen, že jsou po přírodních vínech sklenice tak upatlané, jeho výraznou oranžovou barvu už si moc nevychutnáme. Mohutné tóny rozkvetlých růží, pomerančů, jasmínu, s medovým závěrem ve vůni i v chuti ten vjem nahradí.
To nejlepší na konec :)
1. Liška Červená - Pinot noir barrique 2016
zastávka: Radniční věž, ulice Obroková


Přímo pod radniční věží na ulici Obroková otvírá Martin Vajčner první vzorek. Pinot noir barrique. Nefiltrované červené víno, které zrálo na sudu z valašského dubu, pojmenované Liška červená.
Jen pro vysvětlení: chytrá liška a král Zikmund řečený Liška Ryšavá, který (trochu hloupě) zemřel právě ve Znojmě, jsou vizuály NAVAJN. Dokonce i usměvavá slečna, která drží poutavý historický výklad, se jmenuje eLIŠKA :).
Pinot má výraznou vůni švestek a je překvapivě hladký až sametový.

4. Chardonnay 2016, pét-nat
Zastávka: Vyhlídka u Kostela sv. Mikuláše


Cestou ke kostelu míjíme budovu obchodního domu Dyje, kdy z úst historičky Elišky poprvé slyším obhajobu tohoto socialistického monstra ve jménu architektonického stylu brutalismus. Drsný beton v centru Znojma funguje opravdu brutálně.
Vyhlídka na údolí řeky Dyje a krémové tóny jemných kvasnic s typickou burgundskou chlebovou kůrkou v jemně perlivém Chardonnay naštěstí odvádí naši pozornost zpět k vínu. Hipsterský jelen otvírá tentokrát sekt šavlí.
3. Kvevri Marie, Pinot Noir 2016
Zastávka: Vlkova věž


123 schodů Vlkovy věže zdoláváme, abychom si na ochozu při západu slunce vychutnali víno z prvních moravských kvevri* nádob. NAVAJN je nechal podle gruzínských vzorů vyrobit u nás v ČR z místní suroviny. Základem byla hlína ze Šatova. Do vína tak mohlo znojemské terroir proniknout v novém rozměru.
Originální zemité nefiltrované víno s odstíny hnědočervené. Vyšší tříslovina, chuť i vůně povidel. Na etiketě Marie, první žena Zikmunda, další liška v hipstersky polidštěné verzi.
2. Pinot noir 2016 , pét-nat
Zastávka: Hradební příkop


Na této zastávce v amfiteátru hradebního příkopu kluci pravidelně otvírají sekty sabráží. U svých pét-nat* perlivých vín udělali výjimku a natlakované lahve pod korunkovým uzávěrem nechali dokonce otvírat dobrovolníky z řad hostů.
Odkrýváme další vizuálně ideový jinotaj NAVAJN: etiketu zdobí jelen ve flanelové košili s ulíznutou patkou, který dělá sabráž žehličkou.
Tento přírodně perlivý sekt patří do tzv. Hipsterské edice, hrdě prezentující zásady hipsterských vín.

Vysvětlivky:

*Hipsterská vína, nebo-li také vína nové vlny, módní převtělení jinak již dlouhou dobu známých přírodních vín. Naturální vína padla hipsterům (často veganům) do noty zejména absencí stopy vaječných bílků, bio-produkcí hroznů a maximální absencí průmyslové výroby. Pít víno podezřelé barvy s ručně vyráběnou etiketou nesoucí příznačně tajemný název navíc přesně vyhovuje potřebě „být jiný“ a vymezit se proti současné konzumní společnosti.

*Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína tzv. kachetinskou metodou. Podstatou metody je dlouhodobá macerace rmutu nebo celých bobulí v mladém víně, čímž víno získá unikátní chuť i vůni. Předností této starobylé metody je, že vína jsou přirozeně stabilní. Kvevri vína se nečíří a nefiltrují. Experimentovat s výrobou vína v kvevri nádobách je u nás aktuálně velkým hitem.

*Oranžové víno patří do kategorie přírodních vín vyráběných právě katechinskou metodou, tedy dlouhodobou macerací hroznů, typicky odrůd s narůžovělými kuličkami jako je Rulandské šedé nebo Tramín červený. Dokáže mít sytou a výraznou oranžovou barvu, i když stále neprůhlednou,  opravdu výrazné odrůdové aroma a originální plnou chuť.

*Pét-nat je označení pro přírodní šumivé víno. Zkratka Pét – nat pochází z francouzského Pétillant-naturel, tedy přírodně šumivé. Jde o starobylý způsob výroby perlivého vína, kdy víno kvasí částečně v sudu a částečně pak přímo v lahvi pod korunkovým uzávěrem. Při otevírání buďte vždy opatrní, tlak CO2 v lahvi je zde do jisté míry nepředvídatelný. Do vína se nepřidávají kvasinky ani cukr.  Je lehčí a méně alkoholické než klasické sekty.

*Martin Vajčner. ANO, Martin je synem Ing. Pavla Vajčnera, dlouholetého ředitele Znovínu Znojmo a ANO, zdědil po něm mimořádný cit a zaujetí pro víno i poctivost a pokoru, kterou práce s vínem vyžaduje. Navíc je pohledný způsobem, který vysoce zvedá koeficient pohlednosti hipsterů nejen v České republice.

*František Nahodil . Pokud chcete obsáhout šíři zájmů a nahlédnout do životní filozofie tohoto podnikavého sommeliera, doporučuji sledovat jej na Instagramu. V projektu NAVAJN se mu společně s Martinem daří úročit své zaujetí pro svět vína. Znojemské maminky pozor, stíhá dokonce ještě trénovat dětské hokejisty!

*NAVAJN. Vše důležité v maximálním možném rozsahu se o projektu Františka Nahodila a Martina Vajčnera dozvíte na nových webových stránkách www.navajn.cz


Naturální vína nejsou pro každého, ale není až tak těžké jim porozumět, pokud je pijete s ohledem na filozofii jejich výroby.
Chápu rozhořčení vinných kritiků, které reprezentuje Australan Campbell Mattinson hartusící: "Nikdo se neprosí o všechna ta neznámá vína a jejich podivné názvy a přesto nám je vnucují.“ Mají snad ale mít klasická vína obavu o svoje výsadní postavení? Stačí mít zdravý selský rozum, abyste věděli, že ne.
Pokud však toužíte objevovat svět vína v jeho nejširší podobě, naturální hipsterská vína by vám rozhodně neměla uniknout. Na poprvé možná neoceníte podivné barvy a přemrštěné chutě, ale určitě poznáte poctivou práci a zanícení pro výrobu vín přírodní cestou. U vín NAVAJN určitě!


PS: A ještě jedna důležitá věc! Po degustaci přírodních vín vás ráno nebude bolet hlava, protože se do nich nepřidává síra, která onu nepříjemnost prokazatelně způsobuje. Pijte chytře! :)

PPS: Všechna vína z tohoto článku u nás aktuálně koupíte v kolekci vín s názvem Hipsterská.