Sex, drogy a Pinot Noir

Sex, drogy a Pinot Noir

Sex, drogy a Pinot Noir

1.  3.  2017, Znojmo

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz


Tak tohle jsem chtěla vymyslet já!! :-)

Bohužel, tato dokonalá rebelská hláška už patří do repertoáru britského magazínu o víně Noble Rot. S tématem, které se mi honí hlavou, však ladí to té míry, že jsem si ji vypůjčila alespoň pro název dnešního blogu.


Obdivuji všechny z vás, kteří přicházíte do moravských sklípků nebo na degustace vín napříč republikou s jasnou vizí, co chcete a budete pít. Co vám chutná. A neřešíte pravidla. Jestli si dát šumivé na začátek nebo na konec. Jestli začít suchým, pokračovat sladkým a skončit červeným. Nebo snad začít tím červeným, když nemá ani gram cukru?! Jestli je lepší svěží mladé víno nebo vyzrálé archivní. Jestli ochutnat polosladký Sylván, když „všichni tvrdí“, že Sylván jedině suchý, sladkej přece nemůže být dobrej. Červený na Moravě neumí, to ani nebudu zkoušet. Budou terčem vtipů, že mi chutná jenom víno se zbytkovým cukrem? Nebo ta 2014, to byl mizernej ročník, ten si přece nebudu dávat!

Při vším respektu k souboru pravidel, která k degustaci a hodnocení vína patří, myslím, že je dobře, že si stojíte rockersky za svým … sex, drogy a doplň své oblíbené víno :).
Našli jste si svůj styl. Víno, které vás těší a je podle vás to nejlepší. Bořte pravidla a chtějte to, co chutná právě vám! Vím, o čem mluvím. Nevadí mi začít degustaci Tramínem, doma si neotevřu lahev pod 8 g/l cukru a občas si dám skleničku i před obědem :).

PS: … a to jsem zkouškou WSET Level 1 prošla se 100% úspěšností!

PPS:  Noble Rot / Ušlechtilá plíseň

Magazín Noble Rot vychází od roku 2014 v Londýně. Jde o výpravný čtvrtletník, který jeho zakladatelé Dan Keeling a Mark Andrew charakterizují jako místo pro vzrušující čtení o víně a jídle. Českou mutaci zatím nemá, koupit se dá maximálně v Praze.

Noble Rot znamená česky ušlechtilá plíseň. Jde o zvláštní druh plísně napadající vinnou révu. Její odborný název je Botrytis cinerea a vinaři ji velmi vítají. Nejde totiž o plíseň zhoubnou. Na hroznech se objevuje při delším zrání, kdy zdravé hrozny začínají sesychat a přecházejí ze stadia přezrálosti do stádia zplesnivění. Vždy je k tomu potřeba příhodný suchý podzim. Z hroznů napadených botrytickou plísní se získávají ušlechtilá sladká vína.