Dezertní víno

Dezertní víno


Současný vinařský zákon jasně specifikuje aromatizovaná vína a likérová vína, tedy fortifikovaná vína s přídavkem destilátu, ale jasně neříká, co to jsou vína dezertní.

Za dezertní vína můžeme považovat ta, která mají vyšší obsah cukru, jenž opět není specifikován, i vyšší obsah alkoholu, což nemusí být pravidlem.

Dezertní vína bývají obvykle sladká s vyšším obsahem alkoholu. Podávají se jako aperitivy či jako ideální doplněk dezertů.


Z tuzemské produkce můžeme dezertními víny nazývat ledová či slámová vína, jejichž cílem je v hroznech zkoncentrovat šťávu - u ledových vín se tak děje vymražením ve vinici, u slámových pak několikaměsíčním sušením. Z moštu, který může mít i přes 40°NM (400 gramů přírodního cukru v litru moštu) se pak vyrábí za speciálních podmínek tato vína. Mívají vysoký obsah zbytkového cukru a méně alkoholu. Obdobná je příprava výběru z cibéb, kdy kuličky hroznů dlouhým zráním v příznivém roce zcibébovatí. To jsou dezertní vína přírodní.

Ze zahraniční produkce to může být francouzské botrytické víno Sauternes, sladká tokajská vína, Prošek - dalmatské víno z bobulí sušených na slunci, portugalské dezertní víno a mnoho dalších. 

Dále se dezertními víny mohou nazývat vína fortifikovaná, do kterých se přidává destilát v určité fázi kvašení. Ten zabíjí kvasinky a pokud se tento krok provede při počátku kvašení nebo v jeho první části, vína mají vyšší přírodní cukr i vyšší alkohol zčásti z kvašení moštu, zčásti z přidaného destilátu. Pokud se přidá koncentrovaný alkohol v závěru kvašení, leckdy se tato vína přislazují pro zvýšení harmonie.

Samostatnou kapitolou mohou být vermuty, které můžeme zařadit také mezi druhy dezertního vína. Ty pocházejí z Itálie a první vermut připravil Antonio Benedetto Carpano v Turíně. Vermuty se vyrábějí obvykle z vín s nižší kyselinou, která se dosladí a dolihují, součástí je výluh z aromatických bylin, neměl by chybět pelyněk. Některé vermuty mohou být suché - extra dry či dry. Nejznámější italské vermuty jsou Martini, Cinzano, Cora či Carpano, známý a populární je český Metropol. Vermuty jsou často jednou z ingrediencí koktejlů.