Frizzante

Frizzante


Frizzante pochází z italštiny a česky znamená „jemně perlivé“.
V Itálii je Frizzante tradičně přívlastkem vína Prosecco, kde označuje mírně šumivou variantu tohoto druhu vína.

V posledních letech se s pojmem Frizzante setkáváme i ve spojitosti s českými a moravskými víny, kde označuje, že do vína bylo při lahvování přidáno malé množství oxidu uhličitého, který způsobuje jemné a osvěžující perlení.


Jemně perlivé víno se tedy vyrábí tzv. Charmatovou metodou, kdy je víno plněno pod tlakem do lahví. Tato metoda je ve srovnání s tradiční výrobou šumivých vín výrazně rychlejší, levnější a velmi rozšířená u mladých, lehkých a ovocných vín. Cílem je vyrobit svěží a na konzumaci nenáročné víno, typicky s nižším obsahem alkoholu.

Trend výroby a hlavně konzumace vín typu Frizzante k nám přichází z Německa a z Rakouska. Oceňuje jej především mladá generace.
Jemně perlivá vína podávejte vždy dobře vychlazená, až podchlazená, případně přidejte do štíhlé sklenky pár kostek ledu. Nejen pro své vlastnosti, ale i pro svou cenu mohou Frizzante vína s úspěchem konkurovat sektům v oblasti aperitivů. S oblibou jsou přidávána také do svěžích letních koktejlů a střiků. Díky nižšímu obsahu alkoholu jde bez nadsázky o drink na celý letní den.


Populární trend jemně perlivých vín označovaných jako Frizzante následují i vinaři ve Znojemské vinařské podoblasti. Doporučujeme: Na blogu naleznete také článek o Hugo Frizzante.