Zpět
  • LAH-0124-(1).png
  • LAH-0124-(2).png
  • LAH-0124.png
  • LAH-0177-(1).png
  • LAH-0177-(2).png
  • LAH-0177.png
1476
Vložit do košíku

Cuvée Rajská

Unikátní víno z prosluněné vinice pod hradbami Znojma

Každé dobré víno je unikátní díky původu hroznů, ze kterých vzniklo. Pokud se hrozny sklízí na špičkových viničních tratích či nenapodobitelných místech, vzniká pak víno zcela jedinečné a nenahraditelné. K takovým můžete zařadit i Cuvée Rajská, které se vyrábí z hroznů sklizených na kouzelné městské vinici ve Znojmě.

Rajskou vinici ve Znojmě obhospodařuje a Cuvée Rajská vyrábí dobšické Vinařství LAHOFER. První panenské víno bylo vyrobeno v malé šarži v roce 2014. V současnosti je Cuvée Rajská dostupné v ročnících 2015 a 2016, a to v jakostním zařazení VOC Znojmo. V běžné nabídce Vinařství LAHOFER však Cuvée Rajská nenajdete. V současnosti můžete oba ročníky ochutnat pouze při návštěvě Znojma, a to přímo v kamenném historickém altánu LAHOFER na Rajské vinici nebo v restauraci a vinotéce Hotelu LAHOFER.



Rajská kolekce

Až do konce března 2018 můžete poprvé a zcela mimořádně zakoupit Cuvée Rajská přímo zde, a to pouze v kolekci Rajská, která obsahuje tyto samostatně neprodejné vzorky: 
  • 3x Cuvée Rajská 2015 VOC, Vinařství LAHOFER
            polosuché | alk. 12,5% | cukr 7,8 g/l | kys. 6,4 g/l |
  • 3x Cuvée Rajská 2016 VOC, Vinařství LAHOFER
             polosuché | alk. 12,5% | cukr 7,5 g/l | kys. 6,6 g/l |


Jak chutná Cuvée Rajská?

Šetrný ruční sběr a lisování celých hroznů jsou prvními předpoklady pro vznik kvalitního vína. Cuvée je vyráběno tradičním způsobem bez přidání ušlechtilých kvasinek.
V Cuvée Rajská, stejně jako v samotném vinohradu, jsou zastoupeny všechny tři odrůdy apelačního systému VOC Znojmo Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink rýnský. V průběhu zrání ale vínu postupně dominují charakteristické vlastnosti každé z nich. V mladém víně okouzlují svěží chutě a vůně Sauvignonu. Zhruba po dvou až třech letech zrání na lahvi začíná vystupovat kořenitost Veltínu, nyní rozeznatelná u ročníku 2015. Později, při ročníkové zralosti, se objevují v chuti cuvée petrolejové tóny, typické pro vína odrůdy Ryzlink rýnský.
Důkazem vysoké kvality Cuvée Rajská je zatřídění ročníků 2015 a 2016 do apelačního systému VOC Znojmo.

Objevte kouzlo Rajské vinice

Příkrý skalnatý sráz spadající pod chrámem sv. Mikuláše k řece Dyji se na začátku 19. století dostal do popředí pozornosti vzmáhajících se znojemských občanských elit. Inspirovány vídeňským biedermeierem zatoužily po další parkově upravené ploše blízko centra města. Karolininy sady i nová brána, která je propojila s městem, dostaly jméno po rakouské císařovně Karolině Augustě Bavorské, jež se svým manželem, císařem Františkem I., navštívila Znojmo roku 1833.
V průběhu dalších desetiletí byl postupně uváděn do života, ale nikdy docela dokončen, záměr na vznik růžové, nebo také rajské zahrady. Sady byly rozšířeny o plochy někdejších středověkých vinic, vzniklo zde několik altánů a vyhlídkové rondely s lavičkami. V roce 1875 došlo k rozšíření sadů směrem na jih, kde vznikl bránami uzavřený prostor tzv. Rajské zahrady. Byla vybudována na ploše zasypaných středověkých vinohradů, které jsou v současné době obnoveny pro účely nově zřízené Rajské vinice.

Vinařství LAHOFER se o Rajskou vinici na historických terasách v Karolíniných sadech stará od roku 2010. V roce 2011 a 2012 na téměř dvaceti arech půdy vysázela firma odrůdy Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, které jsou jedinými třemi odrůdami zahrnutými do prvního apelačního systému v České republice nazvaného VOC Znojmo. Na jednom z vyhlídkových rondelů je od roku 2013 zřízen degustační altán. Otevřeno má během letní turistické sezóny a nabízí vína Vinařství LAHOFER.

Vinohrad je vysazen historickým způsobem takzvaně "na hlavu", který se v Česku využíval do padesátých let minulého století, kdy ho nahradilo dnes obecně známé vedení s drátěnou oporou.
Při vedení „na hlavu“ se keře pěstují u samostatných kůlů, na vinohradě tedy neuvidíte vedení z drátů. Jedná se o nejpracnější způsob pěstování révy. K výhodám vedení na hlavu patří zejména lepší mikroklimatické podmínky v blízkosti půdy, respektive teplo, které půda akumuluje ve dne a v noci jej postupně uvolňuje. Vedení na hlavu také umožňuje lepší vyzrávání dřeva a tím i vyšší cukernatost hroznů.


 






Akce trvá od 16. února do 31. března 2018.
x