Červené víno
Druh vína
Odrůda
Jakost
Zbytkový cukr
Ročník
Vinařství
Ocenění

červené víno / všechny odrůdy

Rulandské modré
novinka
225 Kč
2015 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Jan Plaček
Gryllus červený
novinka
299 Kč
2015 | 0,75l | známkové
Červené víno od  Vinařství Špalek
Kvevri Marie - Frankovka
448 Kč
2017 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  NAVAJN
Cabernet Cortis
423 Kč
2016 | 0,75l | výběr z bobulí
Červené víno od  Vinařství Jan Plaček
Cuvé 25
303 Kč
2017 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  REGINA COELI
Frankovka
170 Kč
2016 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Jan Plaček
Cabernet Sauvignon
225 Kč
2015 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Jan Plaček
Rulandské modré
190 Kč
2015 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství HANZEL
Modrý Portugal
182 Kč
2015 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Ladislav Musil
Zweigeltrebe
182 Kč
2015 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Ladislav Musil
Zweigeltrebe
165 Kč
2016 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství LAHOFER
Merlot - barrique
424 Kč
2015 | 0,75l | výběr z hroznů
Červené víno od  REGINA COELI
Zweigeltrebe - barrique
150 Kč
2013 | 0,75l | jakostní
Červené víno od  Vinařství Líbal
Zweigeltrebe
165 Kč
2016 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Špalek
Cuvée A Rh+
265 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  Vinařství Špalek
Zobrazeny výsledky 1-15 (z 54)
 |<  < 1 - 2 - 3 - 4  >  >| 
nahoru

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd révy vinné. Mezi takové typicky patří červená vína z Moravy jako je například skvělé Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Cabernet Moravia, Merlot nebo Zweigeltrebe. Přestože v klimatických podmínkách naší republiky nedozrávají modré hrozny způsobem známým z jižních zemí, neznamená to, že naše červená vína nejsou kvalitní. Mají svůj vlastní osobitý charakter a najdete mezi nimi vína, která snesou nejpřísnější hodnocení. Kvalitní a výběrová červená vína hledejte na Vinotrh.cz pod označením VOC.

Výroba červeného vína

Podstatou výroby červených vín (a hlavní odlišností od výroby vín bílých) je kvašení a macerace rmutu před vlastním lisováním. Při maceraci se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Typické je řízené kvašení, při němž se hlídá požadovaná teplota zabezpečující zachování aroma a odrůdového charakteru dané odrůdy. Pro červené víno je velmi důležitý následný proces školení. Velmi výrazně je zde proto znát rukopis sklepmistra. U červených vín je často využíváno zrání v dřevěných sudech, populární jsou nové sudy barrique. Červená vína potřebují obecně delší dobu pro své optimální vyzrání, což platí i o vínech na lahvi. Velmi dobře se tedy hodí k archivaci.

Charakteristika červeného vína

Červená vína servírujeme při teplotě 14 - 16 °C. Často se mluví přímo o servírování v pokojové teplotě.  Lehčí vína s minimem tříslovin můžeme oproti tomu i lehce podchladit. U některých červených vín je nutná před konzumací dekantace. Chuťově bývají červená vína výraznější a silnější než vína bílá. Jsou považována také za skvělý lék na nízký tlak - červené víno je zdravé při přiměřených dávkách. Příznivé zdravotní účinky jsou obecně připisovány látce resveratrol, která je původcem tzv. francouzského paradoxu, který tvrdí, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína. 



x