Zpět
  • ART-0036_P_upr.png
  • hovezi-pastika-chut-moravy.png
  • KOR-0040_H.png
  • jarni_hustopecske_mandle.png
  • HOR-0040_P_upr.png
  • vinne-zele-chut-moravy.png
  • LAH-0161_H.png
  • svatojanske_orechy1.png
  • WAL-0045_P_org.png
  • merunkovy-dzem-chut-moravy.png
1653
Vložit do košíku

Vánoce s Chutí Moravy

Když je chuťovka k vínu svátečním zážitkem


Pět vybraných vín a pět delikates značky Chuť Moravy najdete v této originální dárkové kolekci.
„Hledáme a oprašujeme recepty, vlastnoručně sbíráme suroviny a připravujeme delikatesy, na které se u nás už dávno zapomnělo,“ prezentuje své produkty tým nadšenců z brněnských Modřic. A dlužno říct, že s úspěchem. Na jejich Chmelíčku si pravidelně pochutnává třeba i Zdeněk Polreich.

Z široké nabídky produktů Chuť Moravy jsme vybrali pět delikates, které se úzce vážou k nejjižnější Moravě a dobře hodí k vínu. Ty vám nyní představujeme v kombinaci s inspirativně vybranými víny. Párování jsme svěřili do rukou předního odborníka na znojemská vína, jímž je uznávaný sommelier a předseda VOC Znojmo, František Koudela.



                                                                                                                                                                                                                                                                                            

V kolekci Vánoce s Chutí Moravy najdete:

Trávníček a Kořínek: Tramín červený 2016  |  detail vína
& Jarní hustopečské mandle | 100 ml | samostantě neprodejné
Mandle jsou pro Moravu netypická plodina. Tyto uzrály na unikátních mandloňových sadech v Hustopečích u Brna. Jsou sbírané mladé, hned z jara a naložené v lehce sladkém nálevu.Mandle se výtečně kombinují s jemnými smetanovými sýry typu mascarpone nebo lučina,“ vysvětluje František Koudela: „Doporučuji kombinaci s Tramínem červeným, který je též unikátní místem svého původu jako v případě mandlí, protože pochází přímo z Národního parku Podyjí. Tento Tramín je netradičně v kategorii polosuchých vín. O to více vynikne chuť, která je kořenitá s tóny mochyně a citrusů. Závěr chuti je delší s tóny citrusové šťávy a s kořenitostí. A právě tato chuť vévodí s chutí hustopečských mandlí.“

POZOR! 14.12.2017 byl tento Tramín doprodán. Do konce vánočního prodeje jej nahrazujeme Tramínem červeným 2015 z vinařství Ampelos.

 
VINO HORT:  Sauvignon 2016 VOC Znojmo  |  detail vína
& Vinné želé | 100 ml | samostantě neprodejné

 
Vinné želé je vyrobeno z kvalitního moravského vína. Co jiného si k takovému želé dát než víno, dopručuje František Koudela: "Želé si můžete dopřát samotné s jemným pečivem nebo ke kozímu sýru. Či jiné kombinace, na které dostanete chuť. Tady volím Sauvignon z VINO HORT, ročník 2016 VOC Znojmo. Kozí sýry s tímto luxusním moravským vinným želem si evidentně žádá jediné a to právě víno odrůdy Sauvignon se silnou aromatikou s černorybízovým a broskvovým nádechem a se stejně silnou chutí. Chuť je též černorybízová, do kompotovaného angreštu. Jde o vzájemný koncert výrazných vůní a chutí."

 
VINAŘSTVÍ LAHOFER:  Pálava 2016 ps  |  detail vína
& Svatojánské ořechy | 100 ml | samostantě neprodejné
Svatojánské ořechy vyrobené z nezralých vlašských ořechů naložené v lahodném kořenitém sirupu s citronovým koncentrátem a směsí koření.  „Svatojánské ořechy nám mohou například doplnit husí paštiku,“ uvádí František Koudela a doplňuje: „k takové kombinaci bude lahodit Pálava z Vinařství LAHOFER. Elegantní víno se žluto-zelenou barvou, které vyniká ve vůni kořenitostí, doplní kořenitost Svatojánských ořechů. Pálava svoji plnou, výraznou extraktivní, harmonickou chutí, s vyšší kyselinou (7,4g/l) ustojí plnou, tučnou a výraznou chuť husí paštiky (či jí podobné) doplněné Svatojánskými ořechy.  V dochuti Pálavy jsou výrazné medově citrusové až grepové tóny, kompotované meruňky s meduňkovým nádechem a opět tu máme krásné souznění chutí se Svatojánskými ořechy. A kdo si dá tuto kombinaci předkrmu s doporučovanou Pálavou, pak před dalším chodem radím, vyčistěte své chuťové pohárky skvělým sektem Neuburské 2014 v kategorii brut z Vinařství LAHOFER.“

 
VINAŘSTVÍ WALDBERG:  Chardonnay 2016 ps  |  detail vína
& Meruňkový džem | 200 ml | samostantě neprodejné
Džem je vyrobený z celých 60% ovoce a to pouze z čerstvých a dobře vyzrálých meruněk, která jsou na Moravě jednoznačně nejlepším ovocem pro výrobu džemů a marmelád. „Držte se tradičního servírování a podávejte s bílým pečivem nebo k palačinkám,“ radí František Koudela: „Můžete zvolit polosladké, sladké bílé nebo růžové víno. Skvěle vyzní polosladké Chardonnay 2016 z Vinařství WALDBERG, ač je to vinařství, které je známé především výrobou suchých vín. Zlatavá barva, ve vůni i chuti tóny hrušky, manga, citrusů, oříšky, se šťavnatou kyselinou. Díky vyšší kyselině i přes vyšší zbytkový cukr působí svěže a víno je tak dokonale harmonické.“ 


 
ARTE-VINI:  Pinot Noir 2016  |  detail vína
& Hovězí paštika | 170 g | samostantě neprodejné
Na zelených pastvinách Vysočiny, se po celý rok volně pase hovězí dobytek plemene Aberdeen Angus, z jehož vyzrálého masa je vyrobena tato paštika. Základem paštiky je hovězí maso, vepřový bůček, a hovězí játra doplněné sádlem, cibulí, solí, kořením a červeným vínem. „K takovéto robusní paštice můžete s jistým úspěchem zvolit nějaké ledové či slámové víno,“ uvádí František a dodává: „Protože je však v paštice obsaženo červené víno, nebál bych se pro tentokrát zvolit mladé, ale elegantní červené víno.  Vybral jsem Pinot Noir 2016 z Arte Vini. Jemná a ovocná vůně po drobných lesních plodech s decentním kořenitým nádechem. Chuť lesních jahod, ostružin, malin a velmi dlouhý závěr což má právě i hovězí paštika. Tohle víno bude opravdu elegantním společníkem plné hovězí paštiky z Vysočiny.

 

Vína vybral František Koudela

Decentní, nevtíravě charismatický a při bližším poznávání stále překvapující. Takový bývá výběr vín podle uznávaného znojemského sommeliera Františka Koudely, a bez nadsázky lze říct, že takový je i on sám.

Před deseti lety stál tento stále se zdokonalující znalec vín u vzniku sdružení VOC Znojmo, jehož je nyní předsedou. Z profesních úspěchů nelze opominout jeho účast na finálových kláních Mistrovství ČR v sekání sektu, stříbrnou medaili ze soutěže Sommelier Znovín 2013 konanou v rámci Pardubického festivalu vína nebo titul vícemistr ČR na Bohemia Sekt Trophée  - Sommelier ČR 2014. Aktuálně působí také ve funkci ředitele Znojemské besedy, kde se mu daří aktivně propagovat bohatství místního vinařského kraje.






Poznámka k balení dárkové sady Vánoce s Chutí Moravy:
Produkty jsou společně zabaleny v jednom standardním papírovém kartonu na víno, kde jsou místo šesté lahve vloženy delikatesy Chuť Moravy. Balení osahuje také list s výše uvedeným popisem párování. Krabice je přelepena samolepkou s názvem kolekce. Zájemcům o speciální luxusní balení můžeme nabídnout dřevěnou kazetu v ceně 410 Kč. O možnost přikoupení této kazety, prosím volejte na tel. č.: 727 876 093, protože není součástní naší nabídky.


© 2017 Petra Pokorná, Vinotrh.cz
Za poskytnutí prostor pro focení děkujeme WINE BAR CHATKA Znojmo.




Aktuální nabídka platí od 16. 11. do 21. 12. 2017 (konec vánoční expedice).

 
x