Vína z moravy

Po boomu, který následoval v době, kdy byl otevřen trh, a do Česka začala proudit vína ze zahraničí, následoval zase návrat k produkci vín z Moravy. Spotřebitelé je zase začali oceňovat. Samozřejmě nemohou konkurovat cenou velkovýrobě levných vín z jižních států, proto naši vinaři sází na kvalitu a ta je pro mnoho současných spotřebitelů klíčová.

Česká republika se vzhledem k svoji produkci a spotřebě neobejde bez dovozů, ale tuzemská vína jsou jejich důstojnou konkurencí a velmi často je kvalitou předčí.

Drtivá většina tuzemských vinic se nachází na Moravě – celkem 96%. Morava má čtyři vinařské podoblasti,  v závorce je uvedena plocha vinic v rámci České republiky: Velkopavlovická (27%), Mikulovská (26%), Slovácká (25%) a Znojemská (18%). 

V České republice je celkem 384 vinařských obcí, ovšem v katastru některých se leckdy žádné vinohrady nenacházejí. Ovšem na pět desítek vinařských obcí má více jak 100 hektarů vinic. Vinařskou obcí s největší výměrou vinic jsou Velké Bílovice se 750 hektary vinohradů, což je více, než plocha všech vinic v Čechách. 



Ochutnejte kvalitní moravská vína v kolekci Vína z Moravy:




Veltlínské zelené
Náš tip:
Vinařství WALDBERG, Veltlínské zelené 2015, VOC, suché
Proč?   Typické moravské víno ze Znojemska ze skvělého ročníku.


Veltlínské zelené patřilo i dříve mezi nejpěstovanější odrůdy na Moravě, za první republiky tvořila rozloha této odrůdy takřka třetinu ploch. Zatímco jinde se od této odrůdy spíše ustupuje, na Znojemsku je stále v trendu. Není divu, Veltlíny ze Znojemské vinařské oblasti dosahují vysoké kvality a právě díky tomu byla tato odrůda označena značkou VOC Znojmo. Odrůda má jemnou vůni v širší škále, která je dána terroir, chuť má lehce nahořklou s příjemnými kyselinkami. Na Znojemsku se vyznačuje typickou kořenitostí.





Svatovavřinecké
náš tip:
Vinařství HANZEL, Svatovavřinecké Rosé 2014, kabinetní, polosladké

Proč?   Vítěz zlaté medaile z Jarovínu Rosé 2015.

Tato odrůda je třetí nejrozšířenější v Česku. Do střední Evropy se rozšířila v polovině 19. století z Francie. V tuzemsku zaujímá více jak třetinu celosvětových výsadeb. Plocha této odrůdy se však také postupně snižuje. Přesto je stále nejrozšířenější modrou odrůdou, výsadby jsou u nás z modrých odrůd nejstarší. Svatovavřinecké je stále oblíbené jak mezi pěstiteli, tak i mezi konzumenty. Růžová moravská vína jsou plná, tmavší barvy s typickým aroma připomínajícím přezrálé švestky či švestkové povidlí, jindy lesní ovoce či višeň. Využívá se i k přípravě růžových vín, k populárnímu Svatomartinskému.




Frankovka
náš tip:
Vinařství Trpělka a Oulehla, Frankovka 2012, pozdní sběr, suché

Proč? Červená moravská vína z tohoto vinařství patří k nejlepším na Znojemsku. Poslední lahve!

Původ odrůdy Frankovka není jasný – pochází patrně z Rakouska nebo Německa. Jedná se o křížence odrůdy Heunisch. Dříve byla nejčastěji pěstovanou modrou odrůdou v tuzemsku, postupně ji nahrazoval Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Přesto je stále druhou nejpěstovanější modrou odrůdou na Moravě, v Čechách se pro své pozdní zrání nepěstuje. Frankovka patří mezi kvalitní červená moravská vína, má však poněkud nižší barvu a vyšší obsah tříslovin. Ve vůni připomíná lesní plody, hlavně ostružiny. Je vhodná k dlouhodobějšímu uložení.


Tuto šestici vín z jižní moravy z nejrozšířenějsích odrůd ochutnáte v kolekci Vína z Moravy!







Plocha vinic je v ČR podle poslední registrace celkem 17 668 hektarů (údaj k 31. 7. 2015).

Velkým kladem tuzemského vinařství je široká škála odrůd. Ta se v průběhu století značně měnila, některé z dříve četných odrůd jsou dnes již nezajímavé jak z hlediska nároků na pěstování, tak i z pohledu zájmu spotřebitelů. Nejpěstovanější odrůdou je Veltlínské zelené s cca 9,4% výměry vinic ČR, následuje Müller Thurgau (8,9%), Svatovavřinecké (7,3%), Ryzlink rýnský (7,2%), Frankovka (6,7%) a Ryzlink vlašský (6,9%) – údaje z roku 2013. Za poslední tři roky jsou v nových výsadbách nejvíce zastoupeny Pálava, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Ryzlink rýnský a na jižní Moravě (konkrétně na Znojemsku) také Veltlínské zelené

Kolekce Vína z Moravy zahrnuje šest nejrozšířenějších a tudíž i nejznámějších moravských vín z produkce vybraných vinařství Znojemské vinařské podoblasti. Je tedy skvělým studijním materiálem pro všechny, kdo se s moravskými víny teprve seznamují.

Zároveň jsme do prodeje vybrali vysoce kvalitní a často unikátní vína z moravy, jak bílá, tak červená, takže potěší i dlouholeté znalce a milovníky našich vín.






 
Müller Thurgau
Náš tip:
Vinařství LAHOFER, Müller Thurgau 2015, pozdní sběr, sladké

Proč?   Podceňovaná odrůda míří zpět na výsluní. Překvapí vás!

Tradiční odrůda Müller Thurgau vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. Vyšlechtil ji prof. Hermann Müller z švýcarského kantonu Thurgau. Odrůda je pěstovaná ve velkém měřítku v oblastech severního rozšíření révy vinné a postupně vytlačovala Sylvánské zelené. Nyní se ploch osazené touto odrůdou postupně snižují. Počátkem 90. let byla pěstována na Moravě na dvojnásobné výměře. Velmi dobrá vína dává v Znojemské vinařské podoblasti a dokonce se uvažovalo o jejím zařazení mezi odrůdy VOC Znojmo. Müller Thurgau dává harmonická vína, mívá nižší kyseliny, ve vůni je jemně muškátový.




Ryzlink rýnský
Náš tip:
Vinařství Piálek & Jäger, Ryzlink rýnský 2013, VOC, suché

Proč?   Zařazen mezi 100 nejlepších vín Salonu vín 2015. Poslední lahve!

Odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. Vyšlechtil ji prof. Hermann Müller z švýcarského kantonu Thurgau. Odrůda je pěstovaná ve velkém měřítku v oblastech severního rozšíření révy vinné a postupně vytlačovala Sylvánské zelené. Nyní se ploch osazené touto odrůdou postupně snižují. Počátkem 90. let byla pěstována na Moravě na dvojnásobné výměře. Velmi dobrá vína dává v Znojemské vinařské podoblasti a dokonce se uvažovalo o jejím zařazení mezi odrůdy označené VOC Znojmo. Müller Thurgau dává harmonická vína, mívá nižší kyseliny, ve vůni je jemně muškátový.




Ryzlink vlašský
Náš tip:
ZNOVÍN ZNOJMO, Ryzlink vlašský 2012, pozdní sběr, polosuché

Proč?   Vlašák z ikonické vinice Šobes . Poslední lahve!

Původ této odrůdy není jednoznačný. Mnozí se domnívají, že je příbuzná s Ryzlinkem rýnským, což je však velký omyl. Pěstuje se v jihovýchodní Evropě, na Moravě i Slovensku. Vyžaduje dobré polohy, do sklizňové zralosti se dostává až v polovině října. V současné době začíná jít v tuzemsku opět do obliby. V dobrých rocích dává vysoce kvalitní vína, mnozí výrobci používají tuto odrůdu pro její vyšší a zajímavé kyselinky k výrobě sektů. VOC Pálava ji mají jako jedinou odrůdu.



x