NAVAJN

Vinařství NAVAJN tvoří dva mladí vinařští vizionáři ze Znojma:
František Nahodil a Martin Vajčner. Vyrábí pouze malé šarže
vín s důrazem na co nejvyšší kvalitu a maximální vliv terroir
Znojemské vinařské podoblasti.

Hrozny sklízí ručně s důrazem na perfektní zdravotní stav. K pomletým hroznům ani k moštu nepřidávají žádnou chemii. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. V průběhu kvašení a zrání vína na kvasničních kalech (se slupkami i bez) není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Odbourávání kyseliny jablečné probíhá samovolně. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvováno zcela bez konzervantů. Vína lahvují nefiltrovaná.

Jano Strážnický PÉT-NAT 2017
novinka
266 Kč
2017 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN
Kvevri Marie - Pinot Noir 2016
702 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  NAVAJN
Kvevri Barbora - Tramín červený 2016
702 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN
Hřebec Martin, pét-nat
vyprodáno
195 Kč
2017 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN
Liška Ryšavá, Tramín červený 2016
vyprodáno
380 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN
Liška Červená - Pinot noir 2016
vyprodáno
460 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  NAVAJN
Pinot noir 2016 pét-nat / Hipsters edition
vyprodáno
252 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  NAVAJN
Chardonnay 2016 pét-nat / Hipsters edition
vyprodáno
252 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN
Liška Ryšavá, oranžové víno
vyprodáno
380 Kč
2015 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN

Charakteristika vinařství


Na jaře 2017 představil NAVAJN šestici nových vín ročníku 2016 v těchto třech řadách:

Liška ryšavá – oranžová vína zrající v dubových nebo akátových sudech

Vína v této řadě jsou věnována významné historické osobnosti, která je spojována s historií Znojma - Zikmundu Lucemburskému, synu Karla IV. Nepřehlédnutelný ryšavý vzhled krále a císaře Zikmunda můžete najít i ve vínech této řady. Specifická barva vína je dána použitou technologií výroby. Bobulky hroznů bílých odrůd jsou macerovány v moravských sudech (původ dřeva CHKO Bílé Karpaty) společně s vínem, čímž se vytváří originální oranžový až ryšavý nádech barvy vína. V případě macerace modrých hroznů je barva rubínová až hnědá. V průběhu samovolného kvašení a zrání vína na jemných kvasničních kalech není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů a bez filtrace.

Hipsters collection – technologie pét-nat (pétillant naturel), vína dokvášená v sektových láhvích

Speciální kolekce vín, které jsou dokvášeny pod korunkovým uzávěrem v sektové láhvi. V hudebním nářečí by se dalo říci pravý rock and roll v láhvi. Vína zrají několik měsíců na jemných kalech v láhvi, ve vínu je typické perlení. Velmi zajímavý chuťový vjem připomínající smetanové tóny a chlebovou kůrku dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Nulové množství přidané síry, kvasinek a jiné chemie je samozřejmostí.

Kvevri collection – vína vyrobená Kachetinskou metodou z moravských kvevri

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení pomletých bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách kvevri (tvar velké amfory) se tam udržela doteď. V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Výrobu těchto vín jsme mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti s důrazem na vyniknutí znojemského specifického terroir a našich místních odrůd.
Jsme první firma v České republice, která vyrábí kvevri vína z hliněných nádob vyrobených z moravské zeminy. Na výrobu nádob byla vybrána vhodná zemina z okolí Šatova, neupravená podzemní voda ze Šatova a na vypalování dubové a akátové dřevo taktéž pocházející z naší Znojemské vinařské podoblasti. Kvašení a ležení probíhá 4-8 měsíců v kvevri nádobách o objemu cca 200l zakopaných v pískovcovém sklepě. K hroznům, k moštu, ani k výslednému vínu nepřidáváme žádnou chemii. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína jsou lahvována zcela bez konzervantů a nefiltrovaná.


 



x