NAVAJN

Vinařství NAVAJN tvoří dva mladí vinařští vizionáři ze Znojma:
František Nahodil a Martin Vajčner. Vyrábí pouze malé šarže
vín s důrazem na co nejvyšší kvalitu a maximální vliv terroir
Znojemské vinařské podoblasti.

Hrozny sklízí ručně s důrazem na perfektní zdravotní stav. K pomletým hroznům ani k moštu nepřidávají žádnou chemii. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. V průběhu kvašení a zrání vína na kvasničních kalech (se slupkami i bez) není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Odbourávání kyseliny jablečné probíhá samovolně. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvováno zcela bez konzervantů. Vína lahvují nefiltrovaná.

Kvevri Marie - Pinot Noir 2016
novinka
702 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  NAVAJN
Kvevri Barbora - Tramín červený 2016
novinka
702 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN
Liška Červená - Pinot noir 2016
novinka
460 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  NAVAJN
Pinot noir 2016 pét-nat / Hipsters edition
novinka
252 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  NAVAJN
Chardonnay 2016 pét-nat / Hipsters edition
novinka
252 Kč
2016 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN
Liška Ryšavá, oranžové víno
vyprodáno
380 Kč
2015 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  NAVAJN

Charakteristika vinařství


Na jaře 2017 představil NAVAJN šestici nových vín ročníku 2016 v těchto třech řadách:

Liška ryšavá – oranžová vína zrající v dubových nebo akátových sudech

Vína v této řadě jsou věnována významné historické osobnosti, která je spojována s historií Znojma - Zikmundu Lucemburskému, synu Karla IV. Nepřehlédnutelný ryšavý vzhled krále a císaře Zikmunda můžete najít i ve vínech této řady. Specifická barva vína je dána použitou technologií výroby. Bobulky hroznů bílých odrůd jsou macerovány v moravských sudech (původ dřeva CHKO Bílé Karpaty) společně s vínem, čímž se vytváří originální oranžový až ryšavý nádech barvy vína. V případě macerace modrých hroznů je barva rubínová až hnědá. V průběhu samovolného kvašení a zrání vína na jemných kvasničních kalech není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů a bez filtrace.

Hipsters collection – technologie pét-nat (pétillant naturel), vína dokvášená v sektových láhvích

Speciální kolekce vín, které jsou dokvášeny pod korunkovým uzávěrem v sektové láhvi. V hudebním nářečí by se dalo říci pravý rock and roll v láhvi. Vína zrají několik měsíců na jemných kalech v láhvi, ve vínu je typické perlení. Velmi zajímavý chuťový vjem připomínající smetanové tóny a chlebovou kůrku dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Nulové množství přidané síry, kvasinek a jiné chemie je samozřejmostí.

Kvevri collection – vína vyrobená Kachetinskou metodou z moravských kvevri

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení pomletých bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách kvevri (tvar velké amfory) se tam udržela doteď. V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Výrobu těchto vín jsme mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti s důrazem na vyniknutí znojemského specifického terroir a našich místních odrůd.
Jsme první firma v České republice, která vyrábí kvevri vína z hliněných nádob vyrobených z moravské zeminy. Na výrobu nádob byla vybrána vhodná zemina z okolí Šatova, neupravená podzemní voda ze Šatova a na vypalování dubové a akátové dřevo taktéž pocházející z naší Znojemské vinařské podoblasti. Kvašení a ležení probíhá 4-8 měsíců v kvevri nádobách o objemu cca 200l zakopaných v pískovcovém sklepě. K hroznům, k moštu, ani k výslednému vínu nepřidáváme žádnou chemii. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína jsou lahvována zcela bez konzervantů a nefiltrovaná.


 



x