DomůVinařství Vinařství Martin Vajčner | vinařství

Martin Vajčner | vinařství

Přírodní vína mladého znojemského vinaře Martina Vajčnera
jste mohli v letech 2016 - 18 ochutnat pod značkou NAVAJN.

V roce 2019 přichází s projektem vlastního vinařství. Vína aktuálního vinařského ročníku 2018 už můžete ochutnat pod jeho novou privátní značkou Martin Vajčner | vinařství.

Ve svém vlastním vinařství upevnil a posílil filozofii a styl výroby přírodních vín z ekologicky udržovaných vinic, k čemuž sám uvádí: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
 


 

Frankovka
novinka
300 Kč
2018 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  Martin Vajčner | vinařství
Přidat do košíku
Veltlínské zelené
novinka
250 Kč
2018 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  Martin Vajčner | vinařství
Přidat do košíku
Sauvignon
novinka
300 Kč
2018 | 0,75l | moravské zemské
Bílé víno od  Martin Vajčner | vinařství
Přidat do košíku

Charakteristika vinařství



Co říká Martin Vajčner o svých vínech:

  • Základem vín jsou hrozny z tradičních viničních tratí na Znojemsku.
  • Zpracované hrozny jsou z vinic v ekologickém režimu, práce ve vinici jsou prováděny ručně.
  • Obdělávání vinice v Havraníkách realizuji podle biodynamického kalendáře Marie Thunové. 
  • Hrozny jsou sklízeny ručně s důrazem na ideální odrůdovou zralost a dobrý zdravotní stav.
  • Hrozny jsou převezeny v bedýnkách do lisovny v Hodonicích.
  • Nepoužívám mlýnkoodzrňovač, hrozny jsou šlapány nohama.
  • Rmut je macerován několik hodin až dnů na slupkách a třapinách. V případě hliněných kvevri nádob a amfor je macerace na slupkách a třapinách několik měsíců (kvevri nádoby jsou uloženy v pískovcovém sklepě v Oblekovicích; keramické amfory z Keramiky Poštorná jsou uloženy ve sklepě v Hodonicích).
  • Mošt je gravitačně odkalen a spuštěn do dubových a akátových sudů nebo skleněných demižonů.
  • Následuje spontánní kvašení díky vlastním kvasinkám z vinice.
  • Vína dlouhodobě zrají na hrubých nebo jemných kvasnicích a jsou míchány podle potřeby.
  • U vín je většinou samovolně odbourána kyselina jablečná díky vlastním bakteriím z vinohradu.
  • Vína nejsou ochuzena filtrací ani čiřením a obsahují buď velmi malé, nebo žádné množství přidané síry.
  • Před uvedením na trh leží vína v láhvích ještě nějaký čas ve sklepě.

 






 


x