Italská kuchyně sluší i moravským vínům
Víno máme obvykle spjato s výjimečnými příležitostmi v našem životě. Události jako narozeniny, promoce či svatby si ho vyloženě žádají, protože vzácný okamžik jen podtrhují.
Dopřát si ho ale můžete i v úplně obyčejných dnech -
chutné a kvalitní víno je snadno promění v neobyčejné. Ať půjde o speciální příležitost, nebo chcete zpestřit běžný všední den, kombinace kvalitního vína s hodícími se pochutinami vyčaruje slavnostní atmosféru kdykoliv.
Kompletní zážitek
Aby tedy zážitek byl kompletní, nesmí samozřejmě chybět dobré jídlo. Jedny z nejlepších pokrmů nabízí italská kuchyně, která právem patří mezi nejoblíbenější na světě. Ostatně, kdo by neznal fantastické těstoviny nejrůznějších druhů, které lze připravit na tisíce způsobů? Nebo lehoučkou křupavou pizzu, vynikající zeleninové saláty s
extra panenským olivovým olejem či úžasné
krémové dezerty typu panna cotta či tiramisu?
Kvalita na prvním místě
Skvělé chuti jednotlivých jídel je dosaženo díky kvalitním surovinám, na které Italové nedají dopustit. Všechno vsází na přírodní a čistou chuť bez zbytečných přísad. Výsledkem jsou lehké pokrmy, které skvěle zasytí, ale zároveň jsou dobře stravitelné. Protože patří mezi opravdové labužníky i ze zdánlivě jednoduchého a obyčejného jídla dokážou vykouzlit skutečnou delikatesu.
Důkazem toho je jejich vyhlášené
krémové rizoto. S tím, jak ho známe my – tedy suchou rýží s kousky masa, mraženým hráškem a zasypanou eidamem, nemá opravdu nic společného. Základem pravého
italského rizota je speciální
kvalitní rýže typu Arborio, která má vysoký obsah škrobu a vytváří tak tekutou krémovou konzistenci. Vaří se stejně jako těstoviny, tedy tzv. na skus. Dále se neobejde bez sytého vývaru a trošce vynikajícího parmezánu. Jen tyto tři ingredience ale nestačí, přinášíme vám proto celý recept, který si můžete připravit ve vaší kuchyni. A všem strávníkům se budou sbíhat sliny!
Recept na pravé italské krémové rizoto
Pro 2 osoby budete potřebovat:
-
pořádné lžíce másla
-
šalotku
-
rýže na risotto (tj. asi 3/4 hrnku arboria, nebo carnaroli)
-
lžíce parmezánu
-
ml suchého bílého vína
vývar podle potřeby
Na másle zpěňte šalotku. Až zesklovatí, přidejte rýži a pečlivě promíchejte. Pak podlijte vínem a po odpaření alkoholu postupně přilévejte vývar. Vařte asi 20-25 minut na mírnějším ohni. Po dovaření přidejte trošku parmezánu a hned servírujte. Jakmile totiž vystydne, nelze ohřát a vrátit do stejné konzistence.
Kulinářský zážitek skvěle doplní svou chutí
polosuché víno Rulandské šedé 2015 z Vinařství Hanzel.
Tak dobrou chuť!