Korek nebo šroub? Detail, na kterém záleží!

Korek nebo šroub? Detail, na kterém záleží!

Korek nebo šroub? Detail, na kterém záleží!

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz


Polemika ohledně kvality vína pod korkem a pod šroubovým uzávěrem je u nás stálicí hovorů o víně posledního desetiletí.
Vinaři i vínomilci ze zemí s nepřerušenou vinařskou tradicí jsou o krok dál: „Jedna věc je jistá, vlastní uzávěr vína neovlivňuje způsob, kterým vyrábíme víno. Víno prostě vyrobím, tak jak chci, aby vypadalo, a k tomu pak vyberu ten nejvhodnější uzávěr. Víno samo nám pomáhá vybrat správný typ uzávěru, opačně to nefunguje,“ dovoluji si za ně citovat názor Mika Coxe, vinaře z kalifornské Sonomy.
V České republice bohužel zatím stále převládá názor, že pod šroubem prostě skvělé víno nenajdete. Notnou měrou však tento názor tvoří sommelierská elita a obchodníci s vínem a ne konečný spotřebitel.

Pojďme si tedy připomenout důležitá fakta, která byste pro utvoření vlastního názoru na vinné uzávěry měli znát.


Statistika uvádí, že zhruba tři čtvrtiny vinařství na celém světě používají přírodní korek alespoň na některých lahvích ze své produkce. Podobně více než čtvrtina používá alespoň na některých lahvích šroubový uzávěr.
Výběr vhodného uzávěru na lahev je vždy výslednicí mnoha faktorů, počínaje respektem ke stylu lahvovaného vína, doporučené době konzumace a potenciálu vína k zrání až po cenu lahve i uzávěru v souvislosti s kompletní adjustáží a prodejním či archivačním záměrem.
 
V jednom se vinaři shodují. Pokud vyrobí víno s vysokým potenciálem ke zrání, použijí na ně i s vědomím rizika kontaminací TCA a vznikem korkové pachuti tradiční přírodní korek. Šroubové uzávěry používají zejména u vín, kde chtějí udržet ovocitost, svěžest a odrůdové aroma. Jde o případ, kdy chtějí svým zákazníkům představit víno v takové kondici, v jaké jej lahvují. Vinaři ve světe už používají šrouby tak dlouho, že jsou na základě svých zkušeností schopni velmi přesně určit životnost svých konkrétních vín pod šroubem. Mimo jiné tím získali také větší jistotu v prodeji svých vín.
 
Požadavek na výrobu stále většího množství přírodních korků zapříčinil v první polovině devadesátých let velký tlak na korkové lesy. Často se těžila nedostatečně zralá kůra a obecně docházelo k nepřiměřenému zásahu do přírody. Možnost volby alternativních uzávěrů v tomto směru pozitivně přispívá k přirozené obnově korkových lesů. Správně těžený korek má opět vysokou kvalitu. Nicméně o dopadu používání biologicky neodbouratelných uzávěrů na životní prostředí jako takové lze samozřejmě polemizovat.
  Pozor, není ale šroub jako šroub. I šroubový uzávěr musí být kvalitní. V zásadě záleží na typu vnitřní vložky. Kvalitní šrouby obsahují v těsnění cínovou nebo teflonovou fólii, která poskytuje nejvyšší dosažitelnou úroveň kyslíkové bariéry chránící obsah vína. Levná vína, která si koupíte v supermarketu cestou z práce, tyto fólie v těsnící vložce šroubového uzávěru nemají.
 
 Jednoduše řečeno, nebojte se šroubů nikdy, pokud plánujete víno otevírat okamžitě, případně v čase určeném vinařem jako doporučená doba skladování na etiketě. Za tento obzor již experimentujete pouze s archivací vín pod korkovým uzávěrem a věřte, že na jednu lahev zkaženou korkovou pachutí připadne minimálně pět, ve kterých po letech najdete tekutý poklad. Vždy si však uvědomte, v kolika případech jste otevřeli víno špatné jen kvůli nevhodné volbě uzávěru!
 
Pokud se chcete přesvědčit o kvalitě vín pod šroubem mezi víny ze Znojemské vinařské podoblasti, mohu vám doporučit vína Mladých vinařů Reného Vrátila z Arte Vini a Lukáše Kovalského z Vinařství SIMENON. Produkce obou vinařství je kompletně pod šroubem! Nabídku vín pod šroubem v posledních ročnících navyšuje také progresivní dobšické Vinařství LAHOFER. Nejvyšší úroveň kvality s použitím teflonem těsněných šroubů můžete najít ve vínech Jiřího Horta. Bez zajímavosti není ani fakt, že šroubovým uzávěrům je nakloněna i certifikace vín VOC Znojmo. Mnohá z nich najdete právě pod šroubem. Anebo jednoduše vyzkoušejte náš ukázkový set šesti vín pod šroubovým uzávěrem. Mimo jiné je to dobrá koupě! :)





Přírodní korek je nejčastěji používaným uzávěrem vína. Pokrývá téměř 80% světové produkce vína.  Jeho předností je schopnost dokonalého těsnění, kdy zároveň víno může dýchat při dlouholetém zrání. Hodí se proto zejména pro vína určená k dlouhodobé archivaci. Přírodní korek je ekologicky šetrný a snadno se recykluje. Vyrábí se vyrážením z kůry dubu korkového, který roste v oblasti Středomoří. Kůra opět dorůstá zhruba po 9-ti letech.  Jako zátka u vína byl korek poprvé použit v roce 1530. Historicky hlavní nevýhodou korkového uzávěru je možnost vzniku korkové pachuti u vína zapříčiněné volatilní látkou 2,4,6-trichloranisol (TCA) obsažené v samotném korku. Při moderní výrobě korků se daří výskyt této látky minimalizovat. Technický korek je zátka vyrobená z korkových granulí. Při výrobě je cílem dosáhnout co nejvyšší podobnosti s přírodním korkem. K nejznámějším technickým korkům patří DIAM. Je vyroben z nekorkové „mikrosféry“, granulátů z korkového materiálu a pojivových činidel. K nejznámějším technickým korkům patří DIAM, za nejkvalitnější je celosvětově považován Twin Top. Alternativně může mít technický korek přírodní korkové disky přilepené na konci, v kontaktu s vínem. Tyto typy korku jsou také známé jako 1+1, 2+0 nebo 2+2. Výhodou technických zátek je zachování stejné koncentrace oxidu siřičitého uvnitř lahve. Technický korek je vhodný pro vína určená maximálně k střednědobé archivaci. Syntetický korek se snaží napodobit přírodní korkový uzávěr. Vzhledem je stejný, ale je vyroben z plastu. Nepředstavuje tedy pro víno riziko kontaminací TCA a vzniku korkové pachuti. Mezi největší nevýhody tohoto levnějšího uzávěru patří obtížné vyjmutí z lahve a zpětné zátkování.
Původní syntetické korky se nedaly přírodně odbourat a měly tedy nepříznivý dopad na životní prostředí. V současnosti už je na trhu široká škála nových forem syntetických korků, které jsou biologicky odbouratelné a jejch kvalita vzhledem ke stabilnímu projevu vína se neustále zvyšuje.
Šroubový uzávěr je vyroben z hliníku. Není vtlačen do hrdla lahve jako korek, ale utěsní lahev zvenku při styku se závitem. Vylučuje riziko vzniku korkové pachuti, poskytuje pevné těsnění a eliminuje riziko nežádoucího kyslíku v lahvi. U velmi levných šroubů se může vyskytnout reduktivní vada vína. Zejména však šroubový uzávěr přispívá k zachování vůně a žádoucí kvality a konzistence vína. Šroubový uzávěr je vhodný pro vína s krátkou dobou spotřeby. Velkou výhodou je možnost jednoduchého opětovného uzavření lahve. Tuto oceňuje zejména gastro průmysl a stále častěji také nejmladší generace konzumentů vína. Objem používání šroubových uzávěrů u vín neustále roste. Na Novém Zélandu je používán dokonce až u 90% celkové produkce. Skleněná zátka VINO-LOK je technicky spolehlivá, senzoricky stoprocentně neutrální a díky snadné manipulaci (otevření i zpětné uzavření) velmi atraktivní pro spotřebitele. Jedná se o elegantní uzávěr, který originálně zdobí lahev vína a stává se atraktivní součástí adjustáže. Nevýhodou je, že nepasuje do všech lahví a je dosti drahá, proto ji nevyužívá tolik vinařů. Ve světovém měřítku jde o zanedbatelné procento. Nevýhodou je, že netěsní tak dokonale jako šroub. Je vhodná pro vína určená ke spotřebě do dvou let.


info zdroj: winebusiness.com
foto zdroj: BS vinařské potřeby