Vína s bublinkami nejsou jen pro Silvestr

Vína s bublinkami nejsou jen pro Silvestr

Vína s bublinkami nejsou jen pro Silvestr

Vína s  „bublinkami“ – šampaňské, sekty a další, je příjemné konzumovat nejen na přelomu roku, ale i v letních měsících. Tato vína osvěží, jsou totiž servírována ze všech druhů nejstudenější a někteří fajnšmekři je milují třeba s jahodami či jiným aromatickým ovocem. Podle chuti a příležitosti je možné zvolit od extra suchých až po sladká.

Šampaňské, sekt, perlivé víno, frizzante. Tato vína mají jeden společný jmenovatel – jsou nasycena oxidem uhličitým, který jim dává nezaměnitelnou svěží chuť. Mnozí nepříliš zkušení konzumenti je nerozlišují, pro takové je to „šampáňo“ nebo „bublinky“ a zajímá je tak akorát cena, která se může lišit i mnohonásobně.

Pojďme se podívat na tipy šumivých vín, což nám následně napomůže při správné volbě a také může zabránit zklamání z poměrně velké ceny za láhev, která nebude odpovídat našim představám.


Na špičce těchto vín je samozřejmě šampaňské. Tento název mohou mít pouze vína, která se vyrábějí v severní Francii v regionu Champagne-Ardenne, který patří k okrajovým oblastem pěstování vína.  Víno je zde připomínáno již v době římské. Za vynálezce šampaňského je považován francouzský mnich Dom Pierre Pérignon, který měl na starosti sklepní hospodářství v klášteře v opatství Hautvillers. Předpokládá se však, že zájmem mnicha bylo vyrobit víno bez bublinek, nikoli šumivé víno.

Jak šampaňské vzniká? Nejdříve je vyrobeno tiché víno a to pouze z odrůd Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka) jenž je scelováno podle receptur, které si jednotliví výrobci žárlivě střeží. Následuje plnění do tlustostěnných lahví, do nichž se přidává tirážní likér – směs třtinového cukru, kvasinek a staršího vína. Lahve jsou následně uzavřeny korunkovým uzávěrem a uloženy naležato ve sklepích, kde nastává druhotné kvašení vytvářející oxid uhličitý a další alkohol. Víno zraje od devíti měsíců déle, odumírající kvasinky jej obohacují o specifickou chuť a vůni. Dalším technologickým krokem je setřásání kvasinek do hrdla láhve, které je prudce zchlazeno a po otevření láhve vystřelí zmrzlé sedimenty ven. Láhev je doplněna expedičním (dozážním) likérem, který je směsí vína a cukru. Čím je cukru více, tím je výsledné šampaňské sladší. Nakonec se uzavře láhev speciální zátkou a zabezpečí se proti samovolnému otevření drátěným košíčkem.  Takový je princip výroby šampaňského vína.

Obdobným způsobem se vyrábějí sekty (šumivá vína, která nepochází z šampaňské oblasti) – jedná se o tzv. tradiční metodu. Stejně jako u šampaňského musí v uzavřené láhvi s kvasinkami zrát nejméně devět měsíců. Podstatně širší je škála výchozích odrůd, z nichž se sekty vyrábějí. Může to být pro sekty oblíbený ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Chardonnay, rulandské bílé a další včetně modrých odrůd Cabernet Sauvignon a Rulandské modré (Pinot Noir). Pro výrobu aromatických sektů se požívá Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau, Irsai Oliver či Tramín červený. Tlak v lahvích šampaňského i sektů je zhruba okolo 4,5 atmosfér, maximálně do šesti atm.

Vzhledem k poměrně náročné výrobě, která se promítá samozřejmě do ceny, je možné sekt vyrábět i kvašením v nerezových tancích, z nichž se stáčí do láhví pod tlakem – jedná se o tzv. Charmatovu metodu. Vzhledem k menší náročnosti na ruční práci a kratšímu zrání v tancích (aspoň čtyři měsíce), jsou tyto sekty přece jen levnější.
Dalším druhem vín s „bublinkami“ jsou frizzante, které se vyrábějí druhotným kvašením v nerezových tancích. Připomínají sekty, v lahvích je výrazně menší tlak (do 3 atmosfér), mají v sobě méně oxidu uhličitého. Používají se tenkostěnnější lahve a také není zapotřebí speciální uzávěr, jaký musí mít sekty.

Posledním druhem vín obsahující oxid uhličitý, jsou perlivá vína. Vznikají natlakováním oxidu uhličitého do tichého vína. Perlivá vína se nemohou pochlubit jemným perlením jako sekty či frizzante, navíc bublinky rychle vyprchají.
Na šampaňském a dobrých sektech, zvláště kvašených tradiční metodou, hodnotí spotřebitelé velmi jemné perlení. Šampaňské a sekty se obvykle podávají ve vysokých sklenicích, tzv. flétnách, kde milovník tohoto moku může lépe pozorovat utíkající bublinky ze dna sklenice až k hladině, což dává konzumaci těchto ušlechtilých nápojů další rozměr. Někdy se podávají sekty v tzv. miskách, ale při jejich použití přicházíme o pozorování krásného perlení.

Pro slavnostní příležitost si může leckdo zakoupit šampaňské víno z vyhlášeného vinařství. Otevře jej, ochutná, následně se může dostavit zklamání a přijde otázka: Je to skutečně to pravé, ořechové? Vždyť to má jakousi neobvyklou příchuť! Odpověď je poměrně prostá. Jedná se o skutečně kvalitní šampaňské, které nemá leckdy chuť, na kterou je většina lidí zvyklá díky levnějším sektům. Právě dlouhodobější ležení na kvasinkách dává těm nejlepším šampaňským a sektům onu charakteristickou chuť. S obdobnou chutí se setkáváme u dražších sektů tuzemské výroby, které „ležely“ delší dobu na kvasinkách. Taková chuť není rozhodně vadou, ale předností.

Do sektů a jejich mnohotvárné chutě se člověk musí prostě propít a právě Vinotrh nabízí zajímavé tuzemské sekty, které jsou kvalitní a za příznivé ceny. S degustacemi je možné začít třeba šumivým vínem ZNOVÍN de Lux CHENIN BLANC DEMI SEC, Sektem Neuburské z Vinařství LAHOFER či S-HORT SEKT brut z vinařství VINO HORT a dalšími.