100 g na litr sebevědomí a 100% pokory
Od chvíle, kdy před dvěma lety na vinařskou scénu sebevědomě nakráčeli Mladí vinaři s neckami plnými osobitého vína lze vypozorovat nástup ani ne nové generace jako spíš nové vlny vinařů. Jirka a Tonda k ní jednoznačně patří. Jsou opravdu věkem mladí (PARTILIA vinařům je 30 let) a reálně reprezentují nový styl výroby i prodeje vína. Je v tom energie a vášeň, ale i pokora k řemeslu. Je v tom solitérní osobnost. Touha vyniknout. Dokázat to vlastníma rukama. Předvést top kvalitu. Přinést originální záměr. Bez nadsázky je pro ně kladné hodnocení v této fázi důležitější než profit.
Fakt dobrý víno
Ať hodnotí odborníci, hodnoťte i vy sami, ale každopádně se nemýlím, když říkám, že tihle kluci umí udělat krásné víno. Mám na stole dva hustě popsané listy, kde jsem se snažila zachytit výrobní podrobnosti o minimalizaci stabilizačních prostředků, scelování šarží, absenci řízeného kvašení nebo využívání ruční práce s demižony. To vám ale vysvětlí líp a rádi oni sami, až jednou pod chvalovickou lípu trefíte. Pokud bych měla vybrat pro představení jejich vín jednu citaci, pak to bude tahle: „Analytiky a popis vína na našich etiketách nehledejte.“ Následuje vysvětlení konceptu výrobních řad DEN, VÍKEND a SVÁTEK, v nichž i laik krásně rozliší, že suchý veltlín v odlehčené variantě vypadá jinak než veltlín vhodný na delší pití a určený ke zrání.
Do detailu dotažené
PARTILIA, jméno latinského původu, si vtipně pohrává s motivem lípy (tilia), kterou opravdu najdete přímo před chvalovickým sklepem a mnohovýznamovým slovíčkem PAR. Berte ho jednoduše jako „U lípy“ nebo v přeneseném významu dvou nerozlučných od lípy. Vše dělají v páru, jeden bez druhého nefunguje. Jméno břeclavské grafičky, která je autorkou grafického designu loga a velmi vydařených etiket jsem si bohužel nepoznačila. Každopádně i ona odvedla pro projekt PARTILIA skvělou práci. Řada DEN je pod šrouby v bordovkách, SVÁTEK a VÍKEND v pistolích pod Diamem, na kterém se nešetřilo. O skleničkách noblesního tvaru z tenkého skla nemluvě. V celém konceptu i vlastním výrazu vín je cítit vliv jen několik kilometrů vzdáleného vinařského Rakouska. Nemám s tím problém, ještě dlouho se od rakouských vinařů budeme mít co učit.
Čistej sklep
Může to zní divně, ale komu někdy nabídli víno ze špatně umyté koštovačky v zatuchlém sklepě plném podivného harampádí (a že jich je na Moravě pořád hodně) ví, o čem mluvím. Jasně, chvalovický sklep pod lípou je ten „na parádu“, výrobní mají kluci v Dyjákovičkách. Přesto musím konstatovat, že takhle zameteno a srovnáno najdete málokde. Leckteré profesionální degustační místnosti by mohly závidět. Taky je tam stoletý kládový lis, kolo jako dekorace na stěně a naproti zažloutlá kopie Benešova dekretu o vlastnictví půdy, na které právě stojíte. Tam chcete být. |
|

JIRKA
Jiří Kuchař
o kapku víc obchodník
Vystudoval informatiku a ekonomii. Kolem roku 2015 jste jej mohli zaznamenat jako obchodního zástupce ve vinařství Trávníček a Kořínek. Přestože se vrátil k práci IT technika, talent k výrobě a prodeji vína zúročuje ve vlastním projektu PARTILIA. |
|

TONDA
Antonín Novotný
o kapku víc sklepmistr
Hned po valtické střední vinařské nastoupil do vrboveckého vinařství WALDBERG. Vliv tamního vyhlášeného sklepmistra Pavla Filipovszkého je znát nejen na Tondově víně, ale i v úspornosti jeho projevu. Ve WALDBERGu pracuje dodnes. |