Víno vůně husí kůže
21.6. 2016, Znojmo
text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz
Nejdřív na ně vždycky čekáte. Hodina nehraje roli. Když už přijeli z našeho časového pásma, neodhadli vzdálenost od hotelu, někde za zakochali cestou nebo jim nerozumí taxikář.
Ochutnávky vín pro cizince s představením Znojma nepatří k mé hlavní pracovní náplni, o to víc mě tyhle zážitky baví.
Jako minulé úterý. Dvacet Maďarů přijíždí monstrózním autobusem k Vlkově věži zhruba 20 minut před tím, než mi doběhne dvouhodinové hlídání dětí zařízené speciálně pro tuto podvečerní akci. Sto dvacet tři schodů na Vlkovu věž, kde se koná degustace s kouzelným výhledem na město, vezme starším účastníkům zájezdu právě těch 20 minut. Můžeme začít.
Většina Maďarů neumí anglicky. Můj anglický výklad se překládá se do maďarštiny. Maďarština je zatraceně dlouhá. O čem jsem to mluvila, než se začala překládat tahle věta? Už druhý vzorek pravidelně vše srovnává. Čas, sympatie i jazykovou bariéru. Maďaři se ptají, kde jsou vinohrady. Pak se ptají, kde je bowling. S třetím vzorkem vylézají na ochoz moje děti, už bez hlídání, čímž si získávám srdce všech přítomných dam.
Čtvrtý vzorek je sauvignon. Pouštím se do odvážně pojaté polemiky o vlivu globálního oteplování na chuť sauvignonů. Z vyzrálých hroznů u nás voní a chutnají po angreštu. „Like goose bumps?“ ujišťuje se na mé tvrzení překladatel. Něco mi nehraje, ale odvážně tvrdím, že ano. V češtině tomu říkáme angrešt, snažím se vysvětlovat. Egres, přikyvují Maďaři, kteří zachytili slovíčko znějící podobně v obou jazycích. Prostě jako bobule s husí kůží, letí mi hlavou. Na jednoduché gooseberry si ovšem vzpomenu, až jsou Maďaři na bowlingu.
Ochutnávka je brzy u konce. Skupina je ovíněná a spokojená. „Vy toho tolik víte, nevíte, jak budeme dneska hrát na Euru s Rakušáky?,“ halekají na mě. S vědomím, že nic horšího než angrešt už nemůžu plácnout, se sebevědomě usmívám: „Dneska vyhrajete, pánové, 2:0, žádný strach!“ O dvě hodiny později vítězí mužstvo Maďarska překvapivě nad favorizovaným Rakouskem výsledkem 2:0. Tak to mi vyšlo! Sauvignon vůně husí kůže můžu pustit z hlavy.