Slévačský kurz

Slévačský kurz

Slévačský kurz

16.  2.  2017, Znojmo

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz


Ne, že bych si to rozmyslela a chtěla se stát sommeliérkou :-).
Když jsem se ale koncem loňského roku dozvěděla, že vinné vzdělávací kurzy WSET jsou poprvé akreditovány v ČR, a ještě k tomu v Brně, neváhala jsem s přihláškou ani chvilku.


Na úvod trocha teorie. Existují čtyři mezinárodní, či spíše celosvětově uznávané, kurzy vzdělávání ve víně:
  • International Sommelier Guild (ISG)
  • Court of Masters Sommeliers (CMS)
  • Institute of Masters of Wine (IMW)
  • Wine and Spirit Education Trust (WSET)
Kurzy WSET jsou celosvětově vyhledávanou kvalifikací v oblasti obchodu s vínem a destiláty. Jde o několikastupňový systém navazujících kurzů, na jejichž vrcholu stojí prestižní titul Master of Wine,“ čtu na stránkách společnosti MKM, která prošla náročným certifikačním procesem a získala oprávnění pro výuku kurzů WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 2 Award in Wines and Spirits a také  WSET Level 3 in Wines.
Zjednodušeně lze říct, že vás připraví na práci s vínem na pozici obchodníka, odborného konzultanta či sommeliéra. Každý z těchto kurzů můžete zatím studovat jen v angličtině a až dosud bez výjimky mimo naši republiku. Průlom v zavedeném řádu se loni podařilo dosáhnout týmu jazykové školy MKM Brno, v čele s úžasnou Pavlínou Megovou, které mimo jiné vděčíme i za vydání výpravné výukové publikace WineWords, English for Wine Professionals & Wine Lovers

Kurzy WSET Level 1 i Level 2 se v Brně konaly právě uplynulý víkend.

Internetem už zvolna kolují profesionální hodnocení kurzu. Tady se dozvíte spíše něco z reálného zážitku :-).

Přihlásila jsem se na Level 1, což obnáší celodenní výukový kurz zakončený zkouškou. Předpokladům studia jsem vyhovovala vzorně, tj. bez nutné předchozí znalosti oboru, ale s očekávanou komunikační úrovní angličtiny. Odvážných uchazečů o WSET Level 1 Award se nás sešlo šest. Šest účastníků Slévačského kurzu, jak o této úrovni znalostí žertují profesionálové :-).
Mně teda úplně do smíchu nebylo, protože o co víc toho vím o znojemských sauvignonech, o to míň o chilských merlotech.  Ale proto jsem vlastně přijela. Na stole ležící učebnice „Confidence for front line staff“ tak pro mě byla příslibem, že mě pro boj ve vinařské první linii kompletně dovybaví.

Slévači, neslévači, kurz vedl charismatický holaďan Frank Smulders, profesionál v oboru vína od roku 1985 a držitel prestižního titulu Master of Wine, který patří v Evropě ve výuce WSET k absolutní špičce. Navíc s přirozeně lidským přístupem. Nikoho lepšího jsme si nemohli přát.
 
 Nebudu vás zdržovat obsahovou náplní kurzu, jelikož přesně kopírovala předepsané osnovy, které si snadno najdete na internetu. Charakterizovali jsme víno podle typu i stylu (barva, sladkost, tělo), vyzdvihli sedm nejrozšířenějších odrůd, dotkli se základů výroba víny, degustace a hodnocení, skladování a servírování, zdvořile připomněli vliv na zdraví a sociální odpovědnost při konzumaci a užili si párování vína a jídla.

Moje neznalost světových vín mě samozřejmě doběhla, a to hned při degustaci prvního vzorku. Novosvětská červená vína bohatá na alkohol a ve vůni i v chuti omamný ovocný vjem mi připadala jednoduše sladká, sladší. A byla samozřejmě suchá. „Musíš se nakalibrovat. Každý musí, protože každý vnímáme úrovně sladkosti jinak,“ radí mi Frank a s úsměvem při každém dalším vzorku žádá o hodnocení sladkosti právě mě. Všechno bylo suché, přirozeně.
Takže se kalibruji a vštěpuji si strukturovaný systematický přístup k hodnocení vína (barva, stav, vůně, sladkost, tělo, chuťové a další vlastnosti) a zároveň pochybuji, že se kdy zřeknu irelevantního hodnocení vína „chutná / nechutná mi“ a už vůbec si nedokážu představit, že bych se kdy prodegustovala k úrovni, na které bych byla schopna určit vhodnost vína k archivaci.

Kolem páté večer je čas na zkoušku. Na test o třiceti otázkách s výběrem odpovědí máme 45 minut. Po celodenním soustředění na téma to není úplně těžké. Zároveň nemůžu zcela souhlasit s obecným konceptem kurzu, že jde o první level pro neznalce. Na tohle prostě o víně něco musíte vědět. Když pominu angličtinu :-).


Ve chvíli, kdy píšu tento blog, ještě nevím, zda jsem kurzem prošla. Naše testy se právě hodnotí někde v Londýně.
Na krajích učebnice mám naškrábáno minimálně pět tipů na další blogy a z Frankova výkladu o víně si do hlavy (i do života) ukládám velkými písmeny:
  • Don´t be ruled by rules.
  • Don´t make it complicated.
 
Pro všechny, kdo mají chuť a odvahu objevovat víno: doporučuji a osobně se už teď těším na Level 2!