V čase burčáku

V čase burčáku

V čase burčáku


13. 9. 2017, Znojmo


„“A co vy děláte s tím burčákem, co nevypijete?“, představ si, to se mě zeptala paní ve sklepě, snad doktorka byla nebo co, věřila bys tomu?,“ vzpomene mezi řečí vinařský kolega a oba se chvíli nevěřícně smějeme.

Je září. Sbírá se a ve vzduchu je cítit burčák … a něco jako optimismus. Nebo nevím přesně co to je, co vyzařují vinaři napružení dovést hru s přírodou do vítězného konce.


Kolem vinařství jezdí traktory s vlečkami plnými čerstvě natrhaných hroznů. Když stoupnu na špičky, stihnu si ukradnout pár kuliček, než vinaři sladký náklad zasypou sírou, pak odstopkují a vylisují.  Letos se všude začíná sbírat dřív. Ve slunečném létě hrozny dřív vyzrály. Na Sauvignon až moc, ošívají se někteří.
Burčák je nejlepší z raných aromatických odrůd jako je Muškát, Irsai Oliver, Charodnnay nebo i Milerka. Nově můžete hodně potkat burčák ze Solarisu. Ve větším objemu to trvá zhruba týden, než tuhle dobrotu můžete ochutnat.

Takže burčák. Slovy Wikipedie je to částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Výborné je zde i dělení burčáku podle stadia prokvašení, a to na: sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Překvapivě má obdivovatele snad ve všech svých stadiích. Pokud ale mohu zobecnit, nejlepší a pravý je burčák ve varu. Má světlou žlutobílou, tzv. mléčnou barvu a je příjemně teplý. Vychytat tu správnou chvilku, kdy burčák vaří, je malé vítězství. A velký důvod, proč být ve sklepě ještě dýl než normálně :).

Burčák může mít až 7% alkoholu. Harmonické chuti dosahuje při 80 až 90 g zbytkového cukru. Obsahuje významné množství vitaminů, zejména vitaminu B, přírodních cukrů a kvasinek. Jednoduše je zdravý.
Říká se, že burčáku musíš vypít tolik, kolik máš krve. Řekněme 4 až 6 litrů za sezonu. Burčák celkově pročisťuje, uklidňuje zažívání i nervy, omlazuje organismus a působí blahodárně na cévy, srdce i pleť. Každopádně pozor, i s takovou dobrotou jako je burčák to můžete přehnat. Když jsem se dnes hlásila své paní doktorce na dlouho odkládané přeočkování Tetanu, suše mě odbyla: „Ale v pondělí mi sem nechoďte, to budu mít plnou čekárnu lidí, co se přepili burčáku“ … jo pardon, ještě jsem nestihla říct, že máme o víkendu ve Znojmě Vinobraní :).

Svůj název získal burčák od slova bouře. Protože označuje okamžik, kdy budoucí víno bouřlivě kvasí. Pokud se nepletu, v němčině se mu říká přímo „bouře“, Sturm,  Sturm Wein. Líbí se mi i německý Federweißer. Vyhovuje mé představě bílého, stále „pracujícího“ moku. A pamatujete na Bouřlivé víno, hořkou normalizační komedii s Vladimírem Menšíkem? Takovej krásnej název, že?

Děcka, tak o víkendu ve Znojmě na Znojemském historickém vinobraní. V hektickém čase, kdy jediná správná pěna dní je pěna na burčáku. Znojemská vína i burčák letos nově naléváme na Obrokovce, přímo v centru Znojma, jen kousek pod radnicí. Budu se těšit!


PS: Mimochodem, milá paní, „zbytky“ letošního burčáku budou v prodeji už na přelomu října a listopadu! :)


text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz