IWC San Francisco 2018
Kód kolekce: VIN.0242
V polovině listopadu 2018 se ve Spojených státech konal 38. ročník nejprestižnější americké soutěže vín IWC San Francisco. Moravským vinařům se zde letos nebývale dařilo. Přímo k nám na Znojemsko míří dvě ze tří českých Double Gold medailí. Absolutně nejúspěšnějším českým vín byla totiž Pálava z vinařství Marka Líbala, která zároveň ovládla kategorii Best Late Harvest, což v Americe znamená nejlepší sladké víno, a která dokonce postoupila do finále všech bílých vín. Druhou Doble Gold medaili obržel Ryzlink Rýnský z Vinných sklepů Lechovice, který navíc získal titul Best of Nation za Českou republiku. Obě tato krásná vína jsou tahouny naší nové kolekce IWC San Francisco 2018, kde jsou doplněna víny oceněnými stříbrnými medailemi.
Obsah balení
SUR LIE = dlouhé ležení vína na kvasnicích = vína plná, bohatá. Seznamte se se zajímavým vínem odrůdy Rulandské bílé, vyrobeným dnes již historickou, dříve často používanou metodou, moderně nazvanou SUR LIE. Víno bylo doslova hýčkáno a opečováváno, jako mladé bylo několik měsíců pravidelně promícháváno tak, aby jemné kaly kvasinek dodaly vínu mohutnost, ušlechtilost, osobnost a kouzlo. Ponořte se do tohoto výjimečného vína…. Můžete podávat například k vepřovému masu nebo sýrové míse. Víno má velmi dobré předpoklady k archivaci.
detail vína
Víno oceněné obrovským úspěchem na mezinárodní soutěži vín IWC San Francisco 2018. Tato Pálava zde získala Double Gold / Velkou zlatou medaili. Vinařství Líbal se svou Pálavou zároveň ovládlo kategorii Best Late Harvest, což v Americe znamená nejlepší sladké víno. "Jen pouhé dva hlasy dělily ve finálovém rozstřelu Pálavu 2017 výběr z hroznů z vinařství Marka Líbala z Horních Dunajovic na Znojemsku od historického úspěchu. Jako vítěz kategorie ostatních aromatických vín postoupila s 98 body do finále všech bílých vín. Tam už vína hodnotila jediná komise, složená ze 40 vybraných hodnotitelů ze všech komisí. Po finálovém hodnocení bylo znojemské víno na prvním místě ex aequo spolu s americkým „late harvest“ ryzlinkem,“ komentuje JUDr. Luboš Bárta, čestný člen American Wine Society a zároveň šéfredaktor časopisu SOMMELIER a dodává: „Po finálovém hodnocení se hlasovalo pro vítěze pouhým zvednutím ruky. Ryzlink znají všichni, ale kdo kdy slyšel o Pálavě? Tři dny jsem vysvětloval, že jde o křížence dvou standardních odrůd vitis vinifera, Tramínu a Mülleru Thurgau, ale asi jsem to nevysvětlil všem. Pálava přišla o dvě zvednuté ruce, a tak o titul šampiona, který byl letos ale skutečně blízko.“
detail vína
Sladký Tramín červený s jemně kořenitou vůní i chutí připomíná svou barvou staré blýskavé šperky. Příznivci tohoto typu vína ocení výraznou kořenitou vůni s tóny skořice, zázvoru a liči. V chuti ucítíte svěží kyselinku a pampeliškový med s podtóny vyzrálého manga. Elegantní, dobře vychlazený tramín je ideální ke slavnostním příležitostem. Servírovat ho můžete jako aperitiv i jako digestiv ke sladkým moučníkům. Dobře se shone s pikantní paštikou, husími nebo kachními játry, thajskou kuchyní či sýry s modrou plísní.
detail vína
První Ryzlink rýnský z Vinařství HANZEL zatříděný do Královské řady VOC Znojmo je výrazně minerální, šťavnatý, s dlouhou perzistencí a velkým potenciálem k delšímu nazrávání. Ve vůni lze najít pro vyzrálý ryzlink typické tóny petroleje a jemné doteky sušené meruňky, které v chuti přecházejí až do sladké ryngle. Část šarže nazrávala v akátovém sudu, který vínu dodal intenzivní barvu lipového květu. Unikátní vína Královské řady VOC Znojmo přicházejí na trh teprve po dvojím hodnocení komise a to až ve chvíli, kdy jsou vyzrálá k dokonalosti. Tedy nejdříve po 33 měsících od sběru hroznů.
detail vína
Toto víno žluté barvy vás osloví aromatickou mladých kopřiv a bělomasé broskve, která přechází i do chuti, kde je doplněna šťavnatou kyselinkou v závěru. Doporučujeme k italskému rissotu bianco s čerstvou rukolou. Víno bylo oceněno Stříbrnou medailí na mezinárodní soutěži vín IWC San Francisco 2018.
detail vína
Slámové víno Ryzlink rýnský vyrobené z hroznů skladovaných před zpracováním na slámě či rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců. Nejprve je nutno vybrat ty nejlepší hrozny odrůdy a nechat je dozrát na keři do podzimu. Hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky. Vysušené a zdravé hrozny, připomínající hrozinky, se pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Výlisnost u těchto hroznů je cca 15 - 20 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 75 – 80 %). Vzniklý mošt se zakváší speciálními kvasinkami a dále se školí. Víno bylo oceněno mnoha medailemi na místních i mezinárodních soutěží. Nejnověji získalo Double Gold medaili na IWC Ssn Francisco 2018.
detail vína