Kounická Frankovka
Kód kolekce: VIN.0172
V nejsevernější části Znojemské vinařské podoblasti se daří vyrábět mimořádná a osobitá červená vína v čele s proslavenou kounickou Frankovkou. Díky specifickým půdním podmínkám, kdy mají vinice kamenité vulkanické podloží, obsahují kounická vína zajímavé minerální tóny a typickou kouřovou dochuť. Vinohrady v této oblasti rostou na podloží tvořeném 700 milionů let starou sopečnou vyvřenlinou, masivní skálou, která se nazývá granodiorit nebo také granitoid. Nezaměnitelný krajový charakter místních vín je typický také svou specifickou tříslovinou, vyšší kyselinou a obecně i jinou strukturou. Tato kolekce vín bude tedy nejen vynikajícím degustačním zážitkem, ale také jedinečným studijním materiálem!
Obsah balení
Suché rosé odrůdy Frankovka z hroznů viniční tratě Šibeniční hora v oblasti Dolních Kounic, kde vznikají Frankovky mimořádných a mineralitou typických chutí a vůní.
detail vína
Víno rubínového šatu s živou jiskrou. V buketu dominují tóny červeného zahradního ovoce, ve výrazu je typická odrůdovost posílena kořenitým aromatem (spálené dřevo, skořice). V dochuti upoutá typická kounická stopa minerálních solí a železa. Doporučujeme ke zvěřinovým terinám a ostřejším paprikovým uzeninám. Výborný společník skopových a hovězích gulášů s houbami. Překvapí s čokoládovými a karamelovými dezerty (Sacher, Dobos). Snoubí se skvěle s vyzrálými sýry typu camembert a brie.
detail vína
Víno má lákavou růžovou barvu. Zaujme vás svou vůní jahodového kompotu nebo marmelády s jemným nádechem vanilky. Chuť je velice líbivá, svěží, lahodná, s nepatrným zbytkem cukru a osvěžující kyselinou, tzv. leží na ose. Doporučujeme podávat k předkrmům, zeleninovým jídlům. Skvěle se bude hodit k těstovinám, k lehkým desertům s ovocem. Ze sýrů bychom volili kozí sýry. Podávejte dobře vychlazené, mezi 8 a 10 stupni Celsia.
detail vína
Suché červené víno odrůdy Frankovka z vinařství pana Ladislava oceněné Bronzovou medailí na Národní soutěži vín Znojemské vinařské podoblasti. Tato odrůda je známá jako tzv. Dolnokounická Frankovka a výborně se hodí k archivaci. Vinařská obec Dolní Kounice leží v nejsevernější části Znojemské vinařské podoblasti. Dříve bývala součástí Brněnské vinařské oblasti. Jde o mikroregion s (pro Znojemskou podoblast) specifickým klimatem a unikátními půdními podmínkami založenými na vlastnostech granitoidního podloží. Vína z hroznů vypěstovaných v této oblasti jsou typická svou mineralitou, kterou odborníci označují až za salinitu. Kounická vína jsou výrazně ovocitá, originálně kořenitá a příjemně extraktivní.
detail vína
Suché růžové víno odrůdy Frankovka z vinařství Regina Coeli. Jedná se o víno světle pivoňkové barvy s živou jiskrou na menisku. V buketu dominují tóny drobného lesního ovoce (třešně ptačinky), ve výrazu je čitelná typicky odrůdová ovocitost podpořená kyselinkou, která je vyvážena příjemným kořenitým a lehce minerálním závěrem. Doporučujeme ke kachní terince a studenému vepřovému jazyku s křenem. Je výborným společníkem ostřejších houbových gulášů, vyzní také v kombinaci s jehněčím na grilu. Doprovází skvěle ovocné šerbety, snoubí se kvěle s tvarohem po provensálsku.
detail vína
Frankovka s výraznou charakteristikou oblasti Dolních Kounic. Barva vína je višňová. Vůně vína je výrazně ovocná, plná, hutná a divoká. Najdete v ní stopy marmelády z červeného ovoce. Chuť je plná, výrazná a nese se v duchu vůně. Ve víně najdete typickou dolnokounickou mineralitu a kouřivost. Podávejte při teplotě 12 až 14 stupňů Celsia ke svíčkové na smetaně nebo k hovězímu na houbách. Ze sýrů volte Hermelín s čerstvým kořením.
detail vína