Pálava
Kód kolekce: VIN.0182
Krásných 40 let letos slaví jedna z našich nejoblíbenějších odrůd: Pálava. Byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou ve Šlechtitelské stanici Perná u Mikulova a do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána v roce 1977. Svůj název odvozuje od vápencového pahorkatiny Pálava. Jako kříženec odrůd Tramín červený a Müller Thurgau je charakteristická výrazným kořenitě-ovocným aroma, plnou chutí, velmi dobrou viskozitou a vyšší kyselinkou, která výborně harmonizuje s často vysokým obsahem zbytkového cukru. Právě takovéto Pálavy ze Znojemska, kde se jim opravdu výborně daří, najdete v této kolekci. Připijte si s Pálavou!
Zajímavé zhodnocení čtyřiceti let Pálavy najdete v našem článku "
Pálava v krizi?".
Obsah balení
Polosladké bílé víno populární odrůdy Pálava z Vinařství Jana a Hanky Plačkových. Má zelenkavou barvu se zlatavou jiskrou. Ve skvostné výrazné vůni najdeme stopy růží, doplněné vanilkou až po svěžest exotického ovoce, zvláště pak aroma svěží mandarinky. Chuť tohoto excelentního vína je výrazná, plná, dlouhotrvající, příjemná, s vyšším zbytkovým cukrem a jemnou kyselinkou. Doporučujeme podávat řádně vychlazené s lehkými letními deserty s ovocem, k paštikám, kořenitým masům, k jemným ovčím sýrům či olivám. Podávejte vychlazené při teplotě 10 - 12 stupňů Celsia.
detail vína
Krásnou, zlatavě zelenkavou barvu tohoto vína doprovází výrazné kořenité aroma s tóny vyzrálého zahradního ovoce a broskví. Chuť je plná, extraktivní, harmonická, se šťavnatou kyselinou, která vyvažuje přírodní, vyšší obsah cukru s příjemnou medově citrusovou dochutí. Pálava se bude dobře doplňovat s výrazně kořenitým jídlem, s paštikou, dezerty i pikantními ovčími či kozími sýry. Při podávání dodržte teplotu kolem 8 stupňů Celsia.
detail vína
Sladké bílé víno oblíbené aromatické odrůdy Pálava, vyrobené jihomoravských vinařem Lukášem Kovalským ve vinařství Simenon. Barva této Pálavy je žlutá až zlatavá. Ve vůni lze ocenit celá řada vůní od růží až po kořenité aroma jako skořice a vanilka. Chuť je podobná jako ve vůni, s delším projevem dochuti.
detail vína
Nechte se unést nádhernou Pálavou z Kokusových hor, jistě si Vás získá po první skleničce. Ve vůni zaznamenáte atraktivní tóny po růži, šeříku nebo vyzrálých meruňkách. V ústech oceníte laskavou nasládlost zbytkového cukru a svěžest jarních kyselin. Příchuť po zahradním peckovém ovoci nebo vyzrálých hroznech je doplněna jemnou minerálností na závěr chuťového spektra. Tuto Pálavu si můžete užít například s drůbežím masem nebo ovocným dezertem či salátem. Víno má velmi dobré předpoklady k archivaci.
detail vína
Víno jiskrně žlutého šatu a košatého buketu. Upoutá výrazná ovocitost (mandarinka, rozinky), v závěru překvapí kořenitý akcent s čitelnými tóny kandovaného zázvoru a lehce minerální dochutí. Harmonicky sladěné víno velkého charakteru, ideální pro archivování. Doporučujeme ke karamelovým krémům s lesním ovocem, vyzní v kombinaci s tradiční japonskou Tempurou. Výborně doplňuje rýžový nákyp s kandovaným ovocem a bavorské vdolečky s meruňkovou zavařeninou. Snoubí se také s čerstvými sýry typu gervais a se sýry s modrou plísní.
detail vína
Nádherná Pálava oceněná zlatou medailí na mezinárodní soutěži vín IWC San Francisco 2017. Víno má zelenožlutou barvu a kouzelnou aromatiku rozkvetlých růží, doplněných o tóny muškátu a lesního medu, které naleznete i v chuti spolu s kořením, přezrálými mandarinkami a svěží kyselinkou v závěru. Doporučujeme k mandarinkovému koláči.
detail vína