Popis produktu
Přírodně perlivé víno naturálního vinaře Martina Vajčnera. pojením odrůd Veltlínské zelené (70%) a Neuburské (30%) vzniklo víno, které svým charakterem spojuje viniční tratě třetihorního podloží, které se nacházejí v pásu Národního parku Podyjí. Staré hlavy Veltlínu daly tomuto "petnatu" ve vůni i v chuti do vínku typicky znojemskou kořenitost po pepři a pražených mandlích. Neuburg z Načeratického kopce je v tomto cuvée odrůdou, která projev zakulacuje typickou máslovostí a chlebovinkou. Část rmutu byla macerována, což dodalo nejen jantarové odlesky ve sklenicích - víno je svým projevem výrazné s dlouhou a velmi příjemnou dochutí. Terroir vinice na Kraví hoře se díky pozdější sklizni ročníku 2020 projevuje v celé své parádě a dodává tomuto vínu ve vůni typické lehce živočišné tóny, které dělají víno zábavné a originální. Vše společně velmi dobře a harmonicky funguje, víno je dobře čitelné a výborně pitelné. Autorem obrazu k tomuto vínu je Monika Kačmarčikova.
Vyrobeno z hroznů z viničních tratí Kraví hora v Konicích a Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Víno spontánně kvasilo ve skleněných a nerezových nádobách. Část rmutu ležela 3 dny na slupkách a třapinách. Při 4-5 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích do sucha. Po měsíci ležení byly z každé láhve ručně odstřeleny nejhrubší kvasnice. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter.
Přírodní vína mladého znojemského vinaře Martina Vajčnera
jste mohli v letech 2016 - 18 ochutnat pod značkou NAVAJN.
V roce 2019 přichází s projektem vlastního vinařství. Vína aktuálního vinařského ročníku 2018 už můžete ochutnat pod jeho novou privátní značkou
Martin Vajčner | vinařství.
Ve svém vlastním vinařství upevnil a posílil filozofii a styl výroby přírodních vín z ekologicky udržovaných vinic, k čemuž sám uvádí: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“