Červené víno

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd révy vinné. Mezi takové typicky patří červená vína z Moravy jako je například skvělé Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Cabernet Moravia, Merlot nebo Zweigeltrebe. Přestože v klimatických podmínkách naší republiky nedozrávají modré hrozny způsobem známým z jižních zemí, neznamená to, že naše červená vína nejsou kvalitní. Mají svůj vlastní osobitý charakter a najdete mezi nimi vína, která snesou nejpřísnější hodnocení. Kvalitní a výběrová červená vína hledejte na Vinotrh.cz pod označením VOC. 

Stránka 1 z 1 - 14 položek celkem
Cuvée 31  REGINA COELI
SUCHY5
230 Kč

2021 | moravské zemské | suché

TAO.0150
LAH.0502 LAHOFER Rouge
SUCHY5
180 Kč

2023 | odrůdové | suché

LAH.0502
Zweigeltrebe Modrý portugal Rosé  AMPELOS
Akce laska5
152 Kč
179 Kč (–15 %)

2021 | pozdní sběr | polosuché

AMP.0130
Šaler červený  ŠPALEK
V Enotéce
195 Kč

2017 | likérové | sladké

SPA.0157
SPA.0173 ŠALER nová lahev
290 Kč

2017 | likérové víno | sladké

SPA.0173
PLA.0137 Cuvée 348
SUCHY5
348 Kč

2022 | pozdní sběr | suché

PLA.0137
Cuvée ANAH  Víno Plaček
SUCHY5
215 Kč

2021 | pozdní sběr | suché

PLA.0125
REDDY GRAND CUVÉE  Piálek & Jäger
SUCHY5
260 Kč

2019 | moravské zemské | suché

PAJ.0124
HOR.0137 HORT france Premium
Novinka Ocenění
327 Kč

2017 | známkové | suché

HOR.0137
HOR.0120 HF Premium
SUCHY5
327 Kč

2016 | známkové | suché

HOR.0120
HOR.0119 HF Selection
Ocenění SUCHY5
254 Kč

2016 | známkové | suché

HOR.0119
Petit Butch
Ocenění V Enotéce SUCHY5
423 Kč

2018 | známkové | suché

HOR.0133
Dekadence 2021  Martin Vajčner
SUCHY5
460 Kč

2021 | moravské zemské | suché

VAJ.0052
RED  ARTE VINI
SUCHY5
175 Kč

2017 | moravské zemské | suché

ART.0059

Výroba červeného vína

Podstatou výroby červených vín (a hlavní odlišností od výroby vín bílých) je kvašení a macerace rmutu před vlastním lisováním. Při maceraci se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Typické je řízené kvašení, při němž se hlídá požadovaná teplota zabezpečující zachování aroma a odrůdového charakteru dané odrůdy. Pro červené víno je velmi důležitý následný proces školení. Velmi výrazně je zde proto znát rukopis sklepmistra. U červených vín je často využíváno zrání v dřevěných sudech, populární jsou nové sudy barrique. Červená vína potřebují obecně delší dobu pro své optimální vyzrání, což platí i o vínech na lahvi. Velmi dobře se tedy hodí k archivaci.

Charakteristika červeného vína

Červená vína servírujeme při teplotě 14 - 16 °C. Často se mluví přímo o servírování v pokojové teplotě.  Lehčí vína s minimem tříslovin můžeme oproti tomu i lehce podchladit. U některých červených vín je nutná před konzumací dekantace. Chuťově bývají červená vína výraznější a silnější než vína bílá. Jsou považována také za skvělý lék na nízký tlak - červené víno je zdravé při přiměřených dávkách. Příznivé zdravotní účinky jsou obecně připisovány látce resveratrol, která je původcem tzv. francouzského paradoxu, který tvrdí, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína. 

nejkomplexnější nabídka vín ze Znojemské vinařské podoblasti
Nejkomplexnější nabídka vín
ze Znojemské vinařské podoblasti
95% vína máme skladem
95% vína máme skladem
nákup už od jedné lahve
více než 800 vín z více než 30 vinařství
Více než 800 vín
z více než 30 vinařství
rychlé a bezpečné dodání
Rychlé a bezpečné dodání
přímo na vaši adresu