Sauvignony VOC Znojmo
Kód kolekce: VIN.0160
Do této kolekce vybral a ohodnotil šest mimořádných Sauvignonů předseda sdružení VOC Znojmo a uznávaný český sommelier František Koudela.
Sauvignon VOC Znojmo charakterizujeme jako víno se žlutavou barvou, zelenkavými tóny, ve vůni broskvové, černorybízové, ananasové,
s minerálními tóny, s chutí broskvovou, černorybízovou, mnohdy ananasovou, opět s minerálními tóny. Takové máme na Znojemsku Sauvignony. Převládá ovocnost ve vůni i v chuti. A někdy objevujeme i jiné zajímavé ovocné vůně a chutě. Jsou prostě rozmanité.
Sauvignon pravděpodobně původem z Francie (kříženec Chenin blanc x Tramín). Vhodný pro kamenité a písečné půdy, ne příliš suché a ani zamokřené, tedy pro Znojemsko ideální. Dává nejjakostnější vína.
Vybral jsem šest Sauvignonů se zbytkovým cukrem od 0 g/l do 11,3 g/l. V této kategorii zbytkových cukrů dle mých zkušeností vyniká jedinečná aromatika. Vybrané Sauvignony dostávají charakteristice vín VOC Znojmo. Vynikají ovocností. Můžeme i říci, že i velkou rozmanitostí. Byť musí charakterem zapadnout do daných parametrů, které určují podmínky pro Sauvignony ze Znojemska, tak to neznamená, že i ovocný Sauvignon si nemůže hrát s našimi smysly.
Začneme vyzrálým Sauvignonem z Arte Vini ročníku 2013, aroma zralého černého rybízu a angreštu, čerstvě posečené trávy a pikantní vůní hluchavek. Ovocné chuti s lehkou kořenitostí a slaností respektive mineralitou. Zdůrazňuji 0 g/l zbytkového cukru.
Další Sauvignon je z produkce Vinařství Piálek & Jäger, u něj zmíním polohu a tou je Kraví hora, jedna z poloh pro Sauvignony tou nejideálnější. Zalesněný hřeben mezi Konicemi a Znojmem. Přechází do Národního parku. Usazeniny písku s křemennými valouny pocházejí z dob, kdy Dyje v těchto místech před zhruba 18 milióny let ústila do miocenního moře. A zde můžeme odpovědět na otázku, kde se v Sauvignonech bere mineralita.
Sauvignon z Vinařství WALDBERG je doplněn kromě černého rybízu a broskví svěžími bylinkami. Pokračujeme rozmanitostí Znojemských Sauvignonů, kdy u menšího vinaře Jana Vaňka najdete Sauvignon v kategorii VOC s vůní a chutí černého rybízu, broskví a s lehkým dotekem bezu. Vinařství AMPELOS vám pak nabídne Sauvignon se svěží ovocitou vůni angreštu s lehce minerální chutí. U posledního Sauvignonu z Vinařství HANZEL, oceněného na AWC VIENNA 2016, hledejte jemnou kořenitou vůní po květu hluchavky, broskve a grepu. |

Text a foto: František Koudela |
Když se zamyslíme nad kombinací s pokrmy, první co mi přijde na mysl je kozí sýr. A to nejlépe od regionálního výrobce. Kozí sýry se svoji výraznou aromatikou, krémovostí, měkkou vyzrálou konzistencí, lehkostí a dlouhou dochutí je ideální partner pro vína z odrůdy Sauvignon. Samozřejmě jsou tato vína vhodná k rybím specialitám a to nejlépe ze sladkovodních ryb. Můžeme též kombinovat i s chřestem.
POZOR: Z kolekce dle výběru Františka Koudely se již vyprodal Sauvignon z Vinařství Piálek a Jäger. Nově jsme do kolekce zařadili úspěšný Sauvignon VOC Znojmo 2015 z Vinařství Trávníček a Kořínek, který získal stříbrnou medaili v letošním Salonu vín České republiky 2017.
Obsah balení
Víno zářivé zelenožluté slámové barvy s jemným aroma zralého černého rybízu a angreštu, čerstvě posečené trávy a pikantní vůní kopřivy. Příjemně ovocné chuti s lehkým dotekem zeleného pepře. Vyznačuje se harmonickou finesou, je příjemně elegantní, má výraznou mineralitou a jemný závěr. Ideální k rybí pokrmy, jídla s bílým masem, chřest s marinovaným lososem, kuřecí prsa s omáčkou z červené papriky.
detail vína
Svěží polosuché víno s příjemnou zelenkavě zlatavou barvou a jemnou kořenitou vůní po květu hluchavky, bělomasé broskve a grepu. Víno má příjemnou kyselinku s vyváženým zbytkovým cukrem, v ovocité dochuti se projevují vyzrálé červené grepy a sladký broskvový kompot. Vychlazený Sauvignon poslouží nejen jako osvěžující aperitiv, ale hodí se rovněž k různě upraveným rybám, drůbeži, lehce kořeněným masovým pokrmům nebo chřestu. Vyzkoušet jej můžete i k plísňovým nebo kozím sýrům. K archivaci toto víno doporučujeme na 3 až 5 let.
detail vína
Vynikající Sauvignon zatříděný do VOC Znojmo v dubnu 2016. Má zelenkavě zlatavou barvu, s odrůdově typickou, vyváženou vůní i chutí, kde můžeme najít tóny černého rybízu, zralých broskví se svěžími bylinkami a šťavnatě harmonickou dochutí.
detail vína
Historicky první Sauvignon z Vinařství AMPELOS zatříděný pod značku VOC Znojmo v dubnu 2016. Víno má svěží ovocitou vůni angreštu s lehce minerální chutí. Krystalky vinného kamene jsou dokladem šetrného zpracování vína.
detail vína
Bílé víno odrůdy Sauvignon Blanc z vinařství Jana Vaňka zatříděné pod značku VOC Znojmo v dubnu 2016.
detail vína
Bílé víno odrůdy Sauvignon z Vinařství Trávníček a Kořínek zatříděné do VOC Znojmo v dubnu 2016.
detail vína