Veltlínské zelené - vína kořenitá, s muškátovým nádechem, vůně lipového květu, středně vyšší kyselinka, kořenitost se projevuje ve vůni, ale
i v chuti, někdy lehce, někdy více peřnaté tóny v chuti, s dochutí hořkomandlovou a minerální. Takovéto Veltlíny se rodí právě na Znojemsku.
Je to velmi stará odrůda, na Moravě již dlouho pěstovaná. Původ je pravděpodobně v Rakousku. Je nejpěstovanější odrůdou. Ideální pro hlinité, sprašové půdy s dostatečnou vododržností. Dává vysoké a kvalitní sklizně.
Tato odrůda dává vína, která jsou krásně svěží, příjemně pitelná a když jsou jako mladá, mají lehkost a svojí kořenitostí dodávají vínu zajímavost. Příjemná záležitost na večerní posezení s přáteli. Jsou vhodná i do gastronomie. Zkuste někdy chřestový salát zjemněný bílým jogurtem a dochucený bílým pepřem. Nebo candát s praženými mandlemi zakápnutý vínem a nejlépe právě Veltlínským.
Přidávám i tip na ledové víno z odrůdy Veltlínské zelené (VZ 2011 ledové od Špalků), které skvěle ladí k moučníkům nebo k sýrům s modrou plísní. Z moučníku něco typického, co třeba kynuté knedlíky plněné ovocem ze zahrádky – maliny, jahody a doplněné vyšlehaným tvarohem. A nějaký ten sýr s ledovkou Veltlínského zeleného, např. dobře vyzrálá Niva nebo z těch zahraničních pak Gorgonzola. Tady vidíte, jak může být Veltlín ze Znojemska zajímavý pro gastronomii. Od předkrmu, přes sladkovodní ryby až po moučník a dezerty má své místo. Může tak provázet celým menu a večer s Veltlínským skončit na letní terase.
V tipech také najdete vyzrálejší Veltlíny s označením VOC Znojmo. Určitě stojí za povšimnutí. Ty Znojemské umí krásně nazrávat a pak překvapit. Mají jiskřivou a zlatavou barvu s výraznými zlatavěžlutými odlesky v okraji. Plná chuť, ovocná vůně, přezrálé broskve. Občas se můžeme setkat i s limetkou v chuti i vůni, aroma zůstává kořenité a přechází do jemného bílého pepře, dochuť po pražených mandlích a zajímavé minerální tóny. Celkově velmi komplexní, harmonický, elegantní.
|
Text: František Koudela
|
Obsah balení
Svěží víno, které reprezentuje typické Veltlínské ze Znojemska, má jiskřivou a příjemnou světle zelenkavou barvu s jemnými zlatavými odlesky. Plná ovocná vůně limetky s pikantním aroma bílého pepře, provází kořenitá dochuť po pražených mandlích a zajímavé minerální tóny, typické pro terroir znojemské vinařské podoblasti. Suchý, nasládle působící Veltlínské se hodí k slaným předkrmům, vepřovým řízkům a rybám, vyzkoušet je můžete také k tvrdým sýrům.
detail vína
Veltlínské zelené zatříděné do VOC Znojmo v dubnu 2016.
detail vína
Veltlínské zelené od Špalků bylo zatříděno do VOC Znojmo v dubnu 2016.
detail vína
Historicky první víno z vinařství Josefa Kořínka, které bylo zatříděno do VOC Znojmo.
detail vína
Veltlínské zelené zatříděné do VOC Znojmo v dubnu 2016. Víno žluté barvy vás ve vůni zaujme tóny zeleného jablka, které se prolétají s kořenitostí, kterou můžete najít i v chuti doplněné hořčinkou v závěru. Doporučujeme k dýňovému krému s koňakem a dýňovými semínky.
detail vína
Veltlínské zelené zatříděné v apelačním systému VOC Znojmo splňuje náročná kriteria pro hodnocení vín.
detail vína