Nastává renesance Chardonnay. Jste připraveni?

 Nastává renesance Chardonnay. Jste připraveni?

 

Jak jste na tom s víny Chardonnay? Přitahují vás nebo odpuzují? Nebo jim dokonce pro jejich neutrální charakter nerozumíte?
Chardonnay má za sebou za posledních padesát let jízdu horskou dráhou. Ze samotného vinařského Olympu spadlo až k opovržení laickou i odbornou veřejností. Špatná reputace se u vína napravuje celá desetiletí. Čas smíru a nové naděje pro Chardonnay nastává podle odborníků právě nyní. Co byste tedy měli o Chardonnay vědět?  

Chardonnay na vinici

Odrůda Chardonnay se pěstuje téměř v každé vinařské oblasti. Patří mezi šest nejznámějších a nejpěstovanějších odrůd na světě. Na vinici je velmi vitální, nenáročná na pěstování a dokáže se dobře adaptovat na rozdílné půdní podmínky. Obecně se jí nejvíce daří na vápencových, křídových a hlinito-písčitých půdách. Přestože může mít velkou výnosnost, nejlepší vína pocházejí z menších sklizní. Vína odrůdy Chardonnay jsou typická tím, že vždy odráží kombinaci specifického terroir dané vinařské oblasti, půdních i klimatických podmínek s prací vinohradníků a postupem vinařů.

Chardonnay pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko. Je to kříženec Pinot Noir a téměř zaniklé odrůdy Gouais Blanc. Z Francie se rozšířilo do Evropy i do celého světa až 34 různých tzv. dijonských klonů Chardonnay. Ve Spojených státech, kde je pěstování a výroba Chardonnay nejrozšřířenější, byl adaptován tzv. Wente klon přivezený roku 1912 z Francie vinařem Ernestem Wente. U nás se Chardonnay historicky pěstovalo ve smíšených výsadbách s odrůdou Rulandské bílé. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1987, což následně se Sametovou revolucí a nástupem západního vlivu odstartovalo strmý nárůst popularity Chardonnay u nás, a to zejména v první polovině v 90 letech.

 

Chardonnay na Moravě

Dnes se názory moravských vinařů na Chardonnay různí. Mnozí jej odmítají jako globalizační odrůdu, která na Moravu primárně nepatří a pro svá vinařství ji neakceptovali ani s komerčním boomem. Jiní se naopak svezli na všudypřítomné vlně slávy Chardonnay v 90. letech, kdy neváhali vydávat za Chardonnay směsky Rulandského bílého. Nutno podotknout, že bláznivá obliba vín Chardonnay u nás nenabyla nikdy světové intenzity, stejně jako se u nás nikdy plošně nevyrábělo špatné Chardonnay.
Současná generace moravských vinařů si dobře uvědomuje benefity i možná úskalí produkce Chardonnay. „Máme za to, že dobré Chardonnay potřebuje vápencové podloží, proto se mu tak dobře daří na Mikulovsku,“ uvádí například Marek Špalek z Vinařství ŠPALEK a dodává: „my raději zůstáváme u veltlínu, rýňáku a sauvignonu.“ Obecně se ovšem shodují, že jde o klasickou odrůdu s velkým potenciálem.

Důkazem nádherného Chardonnay burgundského stylu z Moravy je například cuvée CH&PG 2016 z Vinařství SONBERK ověnčené mnoha úspěchy. Skvělými příklady velkých Chardonnay z produkce vinařů Znojemské vinařské podoblasti je Chardonnay Apri 2015 z Vinařství Trávníček a KořínekGR Chardonnay No.3 z vinařství Piálek a Jäger nebo CH sur-lie 2011 od Jiřího Horta. Jiří Hort však do budoucna hodlá věnovat svou pozornost spíše odrůdě Pinot Gris, která na Moravu historicky patří a dokáže tak lépe využít potenciál místního terroir. Další moravská Chardonnay, která určitě stojí za pozornost, můžete ochutnat v kolekci Chardonnay z naší aktuální nabídky.

 

Chardonnay ve sklepě

Kvalita a úroveň zralosti hroznů, zejména množství kyseliny při sklizni, je zásadní veličinou, kterou vinař zohledňuje při volbě stylu svého Chardonnay. Vinaři také začínají dávat přednost lisování celých hroznů, kdy se jim daří lépe zachovávat aroma a chuti typické pro terroir dané oblasti.
Vínům odrůdy Chardonnay mimořádně sluší zrání na jemných kvasničních kalech, tzv. metoda sur-lie, které vínu dodává potřebnou komplexnost. Zásadním rozhodnutím vinaře je, zda nechá u vína proběhnout méně využívané malolaktické kvašení. Právě toto kvašení, při kterém se ostrá kyselina jablečná mění na zaoblenější a máslovější kyselinu mléčnou, dodává vínu potřebnou texturu a plný výraz. Obzvlášť pokud se spojí malolaktická fermentace se zráním na dubovém sudu, mají výsledná vína bohatý krémový charakter, jsou tělnatá a vyzrále pikantní.
Na opačné straně spektra stojí reduktivní způsob výroby, zejména v nerezových tancích, který produkuje svěží, ovocitá a více minerální vína. Vinaři rádi využívají také delší dobu zrání vína v betonových nádobách, která výrazně podporuje odrůdovost, primární aromatiku a vliv terroir. Ten burgundské odrůdy přejímají obzvlášť intenzivně.

Chardonnay je ideální odrůdou do kupáží vín, zejména s příbuznou odrůdou Rulandské bílé nebo Semillon. Respekt má především jako základní surovina pro výrobu špičkových šumivých vín. Na pravé šampaňské z oblasti Champagne, označené na etiketě „Blanc de Blancs“ se používá Charodnnay v kupáži s Pinot Noir a Pinot Meunier.


Chardonnay ve vaší sklence? Rozhodně ano!

Charodnnay je schopno vytvořit nejkomplexnější portfolio vinařských stylů ze všech odrůd na světě. Je neuvěřitelně univerzální. Při citlivé práci vinaře i vinohradníka dokáže skvěle vyjádřit typický profil daného terroir. Jak říkají stařečci na Moravě: „Tady se spojila půda s keřem.“ Dnešní vinaři jsou si toho už dobře vědomi. Chardonnay je v pravém slova smyslu absolutní a nadčasovou vinařskou klasikou. A jeho budoucnost budeme svým přístupem formovat my, konzumenti vína.

 

 Kde se vlastně vzala špatná reputace Chardonnay?

ABC = Anything But Chardonnay

Celosvětový boom Chardonnay odstartovalo v roce 1976 v Paříži vítězství kalifornského Charodnnay nad jeho klasickým francouzským protějškem při slepé degustaci známé jako Judgement of Paris.
Popularita Chardonnay dosáhla ve světě vrcholu koncem 80. let minulého století. Chardonnay se masově pěstovalo a vyrábělo naprosto všude. Trend šel tak daleko, že si lidé objednávali místo sklenky bílého vína rovnou „skleničku Chardonnay“. Chardonnay se stalo synonymem pro stylové suché bílé víno.
Na počátku komerčního úspěchu Chardonnay byla myšlenka posílit ve víně chuť dubu, která je charakteristická pro špičková evropská vína z oblasti Burgundska zrající v sudech. Záměr, který se skvěle trefil do vkusu širokého spotřebitelského spektra, se nakonec obrátil proti samotné odrůdě. Chardonnay se začalo dělat příliš mnoho a tím utrpěla i kvalita. Původně vyhledávaná chuť dubu se pomalu stala nadužívanou lacinou pachutí.

Přesycení trhu stále méně kvalitními víny odrůdy Chardonnay zvedlo na přelomu tisíciletí vlnu vzdoru proti Chardonnay reprezentovanou termínem ABC – Anynthing But Chardonnay (Cokoliv kromě Chardonnay). Cílem hnutí ABC je odvést pozornost veřejnosti od Chardonnay zpět k vínům ostatních odrůd.

 

 

Znojmo, 14. 8. 2019
text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz

Zdroj: Wine Business Magazine 08/2019, www.winefrog.com, www.intowine.com
Foto: archiv Vinotrh.cz