Ladíme nový e-shop, děkujeme za trpělivost! Objednávat můžete!

THAYA, vinařství bez kompromisů

THAYA, vinařství bez kompromisů

 

V pátek 15. července 2022 otevřelo na Znojemsku svůj nový komplex vinařství THAYA. Srdce vinařství vzniklo v původní havranické sýpce z roku 1962, okolo které zhmotňuje Josef Trávníček svůj sen o nekompromisně dobrém víně z Moravy.



Osobitý komplex vinařství, hotelu a restaurace, který nese společný název THAYA vyrostl nedaleko Znojma, v blízkosti rakouských hranic v obci Havraníky.
“Jedním z našich cílů bylo vytvořit místo, kam budeme moci všechny zvát. Místo, kde je možné ochutnat naše vína, zažít skvělou gastronomii, odpočinout si ve stylovém hotelu a nabrat energii v zahradě, která celý komplex dotvoří,“ vysvětluje svůj záměr majitel vinařství Josef Trávníček.




Podoba komplexu vzešla z návrhu architekta Jakuba Ciglera, který vede jeden z nejlepších architektonických ateliérů v České republice. Areál je rozdělen do dvou částí na pracovní dvůr vinařství a areál pro odpočinek a vinařskou turistiku. Oba tyto dvory dělí objekt bývalé sýpky, ve které se nachází recepce hotelu, kanceláře, kongresový salonek, vyhlídková terasa na střeše a v přízemí pak stylová restaurace APRI s letní terasou.




Sýpku obepínají další objekty a celek tak připomíná klasickou moravskou vesnici. Střechy hal, na první pohled svým zvlněním připomínající vlny řeky Dyje, jakož i okolní zvlněnou krajinu. Na střechu plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklepy z jedné strany a nad apartmány ze strany druhé. Degustační místnosti připomínají vinný sklep. Stylově sladěné apartmány mají vlastní terasu.




Komplex vinařství THAYA nabízí ubytování až pro 80 hostů. K dispozici je 16 pokojů v dvoupatrovém hotelu, na který navazují exkluzivní apartmány, jejichž půlkruhová průčelí připomínají vinné sklípky. Z apartmánů bude volný přístup do vznikající zahrady, která od východu uzavře prostor celého komplexu a bude sloužit pro relaxaci hostů hotelu a návštěvníků vinařství.




Mezi hotelem a apartmány najdete útulné privátní wellness, ve kterém nechybí sauna, relaxační bazén s výhledem do přírody a odpočinková zóna.




K realizaci původní vizualizace vinařství architekta Jakuba Ciglera už chybí jen vzrostlá zeleň.


Výběr vín ze všech výrobkových řad vinařství ochutnáte v setu THAYA - profilová kolekce vín.

 


„Tohle všechno vzniklo vlastně jako doplněk vášně k vínu,“ představuje s pousmáním výsledek svého dlouholetého úsilí, výsledek práce své rodiny, kolegů a partnerů Josef Trávníček, majitel nového komplexu vinařství THAYA.
Spolu s Jakubem Smrčkou, hlavním enologem, jsou tvářemi vinařství. Zdánlivě nesourodou dvojici mužů spojuje láska ke kvalitnímu vínu a nekompromisní touha tvořit na Moravě to nejlepší víno včetně vlastních sektů.




Pod uměle vytvořeným valem, který odděluje celé vinařství od cesty, je umístěno největší bohatství vinařství: 90 metrů dlouhá sklepní chodba a v ní již nyní řada dřevěných sudů francouzské značky Francois Freres. „Víno potřebuje dýchat a vyvíjet se,“ vysvětluje enolog Jakub Smrčka, proč jsou sudy v tomto vinařství tak důležité. Na sklepní chodbu navazuje hala s nezbytnými nerezovými tanky a skladovací prostory.




Aktuální produkce vinařství THAYA, které loni oslavilo 10 let své existence, je 200 tisíc lahví ročně. Produkce je rozdělena do několika výrobkových řad: základní THAYA, Pozdravy z Národního parku Podyjí, VOC, Premium a exkluzivní APRI s velkými víny z dřevěných sudů. Třešničkou na dortu má být vlastní výroba sektů přímo v novém objektu vinařství. Svůj první sekt odrůdy Chardonnay představí THAYA ještě letos.




Pro celou plochu střechy sýpky navrhl architekt koncept vzdušné zahrady s posezením. Nyní holé krovy brzy zarostou zelení a utvoří příjemné prostředí, které v THAYA plánují v budoucnu využít například k mimořádným degustacím vín.




Celá sýpka působí jako perfektně sjednocený industriální prostor, kterému vévodí restaurace APRI. Velké okno v ní nabízí přímý pohled do velkoryse pojaté kuchyně. Šéfkuchařem zde je Ondřej Lacina:  „Budeme pracovat s lokálními surovinami. Zvěřina z místních lesů, maso z českých chovů, lokální sladkovodní ryby, vše okořeněné bylinkami, které se v areálu pěstují. Jsme plní energie a rozhodně se chceme zapsat na gastromapu České republiky,” těší se Ondřej.







 

Znojmo, 19. 7. 2022
text a foto: Petra Pokorná, Vinotrh.cz
vizualice vinařství: Jakub Cigler Architekti