DomůNabídka vín Červené víno
Druh vína
Odrůda
Jakost
Zbytkový cukr
Ročník
Vinařství
Ocenění

všechny typy / všechny odrůdy

Dekadence 2019
novinka
407 Kč
2019 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  Martin Vajčner | vinařství
Přidat do košíku
Rulandské modré - Volné pole 2018
novinka
190 Kč
2018 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství HANZEL
Přidat do košíku
André - Volné pole 2018
novinka
165 Kč
2018 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství HANZEL
Přidat do košíku
Pinot Noir
novinka
350 Kč
2017 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Špalek
Přidat do košíku
Cabernet Moravia
novinka
195 Kč
2019 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Líbal
Přidat do košíku
Zweigeltrebe 2019 Weinschnitt
poslední lahve
300 Kč
2019 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  Martin Vajčner | vinařství
Přidat do košíku
RED
150 Kč
2017 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  Vinařství Arte Vini
Přidat do košíku
Cabernet Sauvignon
novinka
85 Kč
2017 | 0,75l | jakostní
Červené víno od  Modrý sklep
Přidat do košíku
Svatovavřinecké
121 Kč
2017 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  REGINA COELI
Přidat do košíku
Cabernet Moravia
novinka
199 Kč
2016 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Ladislav Musil
Přidat do košíku
Zweigeltrebe
182 Kč
2018 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  REGINA COELI
Přidat do košíku
Frankovka
133 Kč
2018 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  REGINA COELI
Přidat do košíku
Pinot Noir
299 Kč
2018 | 0,75l | moravské zemské
Červené víno od  PARTILIA
Přidat do košíku
Svatovavřinecké
150 Kč
2018 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Vinice Hnanice
Přidat do košíku
André
novinka
199 Kč
2017 | 0,75l | pozdní sběr
Červené víno od  Vinařství Ladislav Musil
Přidat do košíku
12345  
nahoru

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd révy vinné. Mezi takové typicky patří červená vína z Moravy jako je například skvělé Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Cabernet Moravia, Merlot nebo Zweigeltrebe. Přestože v klimatických podmínkách naší republiky nedozrávají modré hrozny způsobem známým z jižních zemí, neznamená to, že naše červená vína nejsou kvalitní. Mají svůj vlastní osobitý charakter a najdete mezi nimi vína, která snesou nejpřísnější hodnocení. Kvalitní a výběrová červená vína hledejte na Vinotrh.cz pod označením VOC.

Výroba červeného vína

Podstatou výroby červených vín (a hlavní odlišností od výroby vín bílých) je kvašení a macerace rmutu před vlastním lisováním. Při maceraci se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Typické je řízené kvašení, při němž se hlídá požadovaná teplota zabezpečující zachování aroma a odrůdového charakteru dané odrůdy. Pro červené víno je velmi důležitý následný proces školení. Velmi výrazně je zde proto znát rukopis sklepmistra. U červených vín je často využíváno zrání v dřevěných sudech, populární jsou nové sudy barrique. Červená vína potřebují obecně delší dobu pro své optimální vyzrání, což platí i o vínech na lahvi. Velmi dobře se tedy hodí k archivaci.

Charakteristika červeného vína

Červená vína servírujeme při teplotě 14 - 16 °C. Často se mluví přímo o servírování v pokojové teplotě.  Lehčí vína s minimem tříslovin můžeme oproti tomu i lehce podchladit. U některých červených vín je nutná před konzumací dekantace. Chuťově bývají červená vína výraznější a silnější než vína bílá. Jsou považována také za skvělý lék na nízký tlak - červené víno je zdravé při přiměřených dávkách. Příznivé zdravotní účinky jsou obecně připisovány látce resveratrol, která je původcem tzv. francouzského paradoxu, který tvrdí, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína. 



x