nahoru
Dalších 15 vín
Charakteristika odrůdy vína Irsai Oliver
V celé Evropě i u nás na Moravě a Znojemsku patří Irsai Oliver k méně pěstovaným odrůdám bílých vín. Jak již název napovídá, původem je z Maďarska, kde vznikla křížením Bratislavského bílého a Čabaňské perly. Vůně je příjemně muškátová, v plné kořenité chuti bývá nižší obsah kyselin. Často se Irsai Oliver používá do směsí známkových vín. Protože jde o ranou odrůdu, bývá často používána k výrobě burčáku, méně jsou již vidět vína přívlastková jako pozdní sběr či výběr z hroznů. Namísto delší archivace je lepší vína z odrůd Irsai Oliver vypít nejpozději do dvou či tří let. Kvůli výraznému aroma víno doporučujeme jako dezertní přípitek, eventuálně k těžkým a hutným sýrům či k dezertům.
Iršai Oliver ze znojemských vinic
Nejlepším vínům odrůdy Irsai Oliver, a to v přívlastcích kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů či výběr z bobulí, se na Znojemsku daří například na viničních tratích Kraví hora u Konic, Dívčí hora u Chvalovic, U Hájku v Dobšicích, Štamberky v Němčičkách, Dívčí hora ve Chvalovicích, Vinohrady ke Křídlůvkám u Hrádku, Vinohrady u Dyjákovic, Kraví hora u Znojma, Nad sklepy ve Vrbovci, Šác u Vrbovce, Domovní písky u Dobelic, Kozí hora u Dolních Kounic, Nad sklepy ve Vrbovci, Stará hora u Jezeřan, Nad královskou v Těšeticích u Znojma, U sv. Michala u Bohutic nebo Skalky v Šatově.