nahoru
Dalších 15 vín
Charakteristika odrůdy vína Veltlínské červené rané
Veltlínské červené, často označované také jako Veltlínské červené rané je bílé víno vhodné pro běžné pití, k lehkým obědům či svačinám jako je studená mísa. Veltlíny jsou typické nižším obsahem kyselin a neutrální vůní. V chuti můžeme objevit stopy chlebnatosti. Na Znojemsku je Veltlínské červené často používáno k výrobě burčáku. Pochází pravděpodobně z Itálie, kde patří k velmi rozšířené skupině odrůd nazývaných Malvasia. Veltlínské červené rané se na Moravu rozšířilo z Rakouska. Víno je v barvě zlatožluté, chuť je kořenitá s nižším obsahem kyselin. Hodí se k masům s omáčkami, hutným polévkám a studeným mísám.
Veltlíny ze Znojma a jižní Moravy
Nejlepším vínům odrůdy Veltlínské červené rané, a to v přívlastcích kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů či výběr z bobulí, se na Znojemsku daří například na viničních tratích Dívčí hora, Dlouhé čtvrtě, Dolina, Formoza, Hájiska, Horní Leska, Jelendy, Jižní svah, Kamenný vrch, Karlov, Knížecí vrch, Kokusové hory, Kozí hora, Kraví hora, Křečkovská hora, Křivánky, Lajtny, Leskoun, Na kopci, Na vinici, Na vyhlídce, Na zámku, Nad dědinou, Nebosády, Nová hora, Nová města, Olbramovická hora, Pod lesem, Pod tratí, Poloudíly, Pustina, Rajny, Skalky, Slunný vrch, Stará vinice, Staré hory, Staré vinice, Stráně, Syslice, Šác, Široké-Klinky, U Hájku, U vinohradu, V dlouhých, Vinohrady, Vinohrady ke Křídlůvkám, Volné pole, Weinperky.