Charakteristika vinařství
Jiří Kuchař a Antonín Novotný jsou dva obyčejní kluci, jeden z Chvalovic a druhý z Dyjákoviček, jižně od Znojma. Dva kamarádi, pro něž je víno součástí života, se po několika večerech a společně vypitých lahvích rozhodli, že ve svém volném čase budou naplno pracovat na tom, aby se o svá vína a radost z nich mohli podělit s lidmi, kteří o to budou mít zájem.
Cílem mladých vinařů je vyrábět jen taková vína, za kterými si plně stojí. „Víno děláme naplno. Občas s hlavou v oblacích, ale vždy pevně nohama na zemi. Jsme přesvědčení, že se nikdy a před nikým nemusíme stydět je nabídnout k ochutnání,“ říkají.
Vína se rozhodli vyrábět ve třech řadách – Den, Víkend a Svátek. Každá řada je jiná a vína v nich se liší, a to především původem a vhodností hroznů pro konkrétní víno, dále pak stylem výroby jednotlivých řad.
Hrozny pro vína lehčího typu pochází z jejich vlastních záhumenkových vinohradů z Chvalovic a Dyjákoviček, o které se sami starají. Při samotné výrobě pak u těchto vín preferují ušlechtilou kulturu kvasinek s využitím moderních výrobních postupů, díky čemuž následně vznikají příjemná a ne příliš složitá vína s nízkým obsahem alkoholu a líbivým aroma.
U vín z hroznů zakoupených u profesionálních producentů převážně z integrované produkce se naopak snaží volit takovou výrobní technologii, která neruší a nemění kvalitu a původ suroviny a ubírá se spíše tradičními cestami, jako je např. prodloužení doby ležení na jemných kalech či využití dřevěných sudů za účelem získání plnějších a charakternějších vín.