Charakteristika vinařství
Přikoupením sousedního sklepa se od roku 1994 zvedla výrobní a skladová kapacita vinařství a později se tato část stala sklepem archivním. Oba podzemní a nadzemní trakty byly propojeny v jediný pracovní i obslužný celek. Pak přišly na řadu nákladné, ale pro výrobu kvalitních vín nezbytné moderní technologie. V tomto ohledu jde tedy o hospodářství, které je technologicky na špičkové úrovni.
Výroba vína byla do roku 2006 závislá pouze na nákupu hroznů. Nyní však přibližně 60% hroznů pochází z produkce 15 ha vlasních vinic s ideální polohou v obci Nový Šaldorf, trať Kraví Hora. Vinice je osázena nejlepšími odrůdami hroznů s cílem zajistit co nejvyšší kvalitu vín.
Podzemní prostory sklepa slouží ke zrání a archivaci vín, také však k exkurzím a přímým ochutnávkám a jejich předpolí slouží zase k technologickému zpracování hroznů. Nadzemní podlaží pak poskytují pohodlné posezení všem návštěvníkům. Vinařství Dobrovolný v současné době využívá 4 sklepy. 3 jsou navzájem propojené a nacházejí se pod penzionem a prostorami k posezení. 4. potom slouží jako archivní sklep.
Rozlehlé prostory sklepního komplexu nabízejí celkem pět místností k posezení, v různých kapacitách. Dvě menší vyhoví skupinám do 15ti a 20ti hostů. Ty větší potom pojmou 40 a 50 návštěvníků a nový sál v přízemí penzionu má 120 míst. Celková obslužná kapacita představuje tedy 245 míst a požadavek na obsazení lze libovolně kombinovat.