



|
VINO HORT, Selection HF 2015, suché & hovězí hamburger
Sladit pokrm z hovězího masa s robustním a více alkoholickým vínem odrůdy Syrah patří k základním pravidlům párování vína a jídla. Přestože na Moravě Syrah nepěstujeme, můžeme využít vyzkoušených benefitů tohoto párování díky vínům z francouzských hroznů, která na Znojemsku vyrábí Jiří Hort. Sellection HF je cuvée odrůd Merlot 70% a Syrah 30% ročníku 2015. Vyzrálá chuť a nasládlé taniny skvěle doplní hovězí hamburger s kolečky restované cibulky.
Jan Plaček, Rulandské modré 2015, ps, suché & vepřová krkovice
Stálici českých grilů krkovičku doplňte aktuálně jasně zářící hvězdou mezi červenými moravskými víny – Rulandou modrou 2015 od Plačků. Elegantní a bohaté víno se stopami drobného lesního ovoce v chuti působí sametovým a přitom překvapivě svěžím dojmem. Pinoty jsou obecně doporučovány ke zvěřině. Pokud máte opravdu výkonný gril a strýčka myslivce, zkuste i tuto variantu! Zajímavý soulad dosáhnete se sladkokyselou grilovací omáčkou.
Znovín Znojmo, Frankovka DUB 2015, vzh, suché & grilované houby
Tepelně upravené houby jsou ukázkovým nositelem páté chuti UMAMI. Tato delikátní a těžko popsatelná chuť je prý obsažena už v mateřském mléce. Pokud ji budeme párovat s vínem, pak ne s cílem dosažení souladu chutí, ale naopak kontrastu. Vyzkoušejte znovínskou Frankovku, kterou pobyt v dubovém sudu vyladil do ušlechtilé síly schopné sekundovat neuchopitelné umami chuti.
Vinařství Musil, Chardonnay 2016, vzh, suché & grilované ryby
Pravidlo párování vín burgundských odrůd s rybími pokrmy neplatí jen o vánocích. Chardonnay ročníku 2016 je novinku na trhu, která však přichází v kondici lahvové zralosti, tak jak jsme u vín z vinařství Ladislava Musila zvyklí. Při grilování je párujte s českými sladkovodními rybami. Toto Chardonnay ve výběru z hroznů však ustojí i oblíbeného tučnějšího lososa.
Víno Vaněk, Muškát moravský 2017, kab., suché & grilovaný sýr
Nemusíte být nutně vegetarián, abyste si užil soulad grilovaného sýra s vínem. Grilováním sýra s bílou plísní hravě zboříte pravidlo nepárovat sýry s bílou plísní s bílým vínem (obojí vám zhořkne :). Při tepelné úpravě tohoto druhu sýra naopak vystoupí krémovost, při které svěžest moravského suchého muškátu i jeho nezaměnitelné aroma nádherně vynikne.
LAHOFER, Müller Thurgau 2017, ps, sladké & grilované ovoce
Jediné sladké víno této kolekce elegantně zastoupí funkci digestivu. Pokud už opravdu nic nechcete grilovat, dejte si na závěr večera s přáteli tuto sladkou millerku s blahodárnými účinky na vaši mysl i žaludek. Případně vyzkoušejte recept na grilované hrušky!
Sada těchto šesti vín je právě v prodeji pod názvem Grilovací 2018.
Grilované hrušky
- 4 velké pevné hrušky
- 6 lžic tekutého medu
- 1 citron
- 150 ml bílého vína
- 50 g másla
- 1 sáček skořicového cukru
- moučkový cukr s vanilkou na posypání
V misce smícháme víno s medem, citronovou šťávou, najemno nastrouhanou kůrou a skořicovým cukrem. Hrušky omyjeme, osušíme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pak je dáme do připravené marinády a necháme je 30 minut odležet. Z alobalu ustřihneme osm kousků, každý potřeme troškou rozpuštěného másla, zabalíme do nich půlky hrušek a grilujeme na mírném ohni zhruba 10 až 15 minut. Před koncem grilování balíčky opatrně otevřeme, hrušky potřeme zbylým máslem a dopečeme dozlatova. Hrušky můžeme podávat s teplou vanilkovou omáčkou, studenou vanilkovou zmrzlinou a hlavně se skleničkou dobře vychlazené až podchlazené sladké millerky z Vinařství LAHOFER. |