Nabídka vín
Bílé víno
Červené víno
Růžové víno
Sekty a šumivá vína
Hroznový mošt
Ostatní
Kolekce vín
Vinařství
Vinařství
Ubytování ve vinařství
O víně
Enotéka
Akce
Alzheimer víno
Firemní víno
Doprodej
Svatební víno
Tipy na dárky
Přihlášení
E-mail
*
Heslo
*
Zapamatovat
Zapomenuté heslo
Přihlásit se
Registrovat se
E-mail
Odeslat žádost
Přihlášení
Domů
O víně
Magazín
Jak popsat víno
Jak popsat víno
Každý znalec vína si zakládá na vytříbené vinařské terminologii. Na toto téma bylo napsáno mnoho poučných článků a my se stále rádi vracíme k výkladovému slovníčku z knihy Joanny Simonové: O víně, kterou poprvé v roce 2002 vydalo Nakladatelství Slovart. Přestože už má pěknou řádku let a pochází ze zahraničního zdroje, jde o jednoduchý, srozumitelný a nadčasový popis vína, který určitě s úspěchem využijete.
Profesionální degustátoři mají vlastní slovník, jímž popisují četné aspekty vína. Zkuste při líčení svých zážitků z ochutnávky používat následující termíny.
agresívní – výrazně tříslovinové nebo kyselé víno, nemusí být nevyhnutelně na závadu pokud víno ještě není připraveno ke konzumaci
aromatické – mladé víno oplývající ovocností a květinovými vůněmi
bohaté – hloubka a šířka ovocnosti, ale i dalších chuťových složek a struktury
buclaté – plné, s bohatou chutí
dlouhé – velká pochvala za přetrvávající chuť
dřevité – spíž než pozitivní dubové aroma obvykle označuje nepříjemný, starý nebo nečistý dřevitý charakter
extrakt – kombinace tříslovin, barviva, cukru a glycerolu (tedy pevných složek vína)
extraktivní – označuje plné, tělnaté víno s množstvím extraktu
finesa – víno s finesou je vysoce kvalitní, kultivované a všechny složky má v rovnováze
hedvábné – s jemnou, hladkou strukturou
hubené – má nedostatek ovocnosti
jemné – víno má jemnou vůni a chuť
koncentrované – je v něm soustředěno velké množství chuťových odstínů a hmoty
krátké – jeho chuť přetrvává dlouho v ústech, a nepatří tedy k vysoce jakostním vínům
kulaté – má zaoblené okraje a je připraveno ke konzumaci
marmeládové – místo ovocných chutí cítíte spíš marmeládu, chybí mu svěžest
masité – tělnaté, v chuti plné, někdy doslova pikantní masová chuť
němé – totéž jako uzavřené, ale obvykle jde jen o určitou fázi v životě vína
neutrální – víno, jež nabízí jen slabou vůni a chuť
ocelové – solidní, intenzivní víno, pozitivní vlastnost v suchých vínech s příjemnou kyselinkou, jako je Chablis
ohebné, pitelné – kulaté, hladké, nepříliš tříslovité ani kyselé víno, připravené k pití
ochablé – postrádá kyseliny, opak rázovitého
olejovité – mírně olejová struktura některých odrůd, jako Tramínu nebo Viognieru, a botrytických semillonů
pálivé (palčivé) – příliš alkoholické a tudíž nevyrovnané víno
perlení – malé bublinky oxidu uhličitého způsobující osvěžující píchání na jazyku
perspektivní – mnohem vyzrálejší nebo připravenější, než byste čekali
plné – víno, jehož všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy
ploché – postrádá kyseliny a svěžest
prázdné – postrádá chuť, má začátek a závěr, ale nic mezi tím
připálené – ovocné látky se zdají připálené, víno postrádá svěžest v důsledku přezrálých hroznů nebo příliš vysoké teploty při kvašení
rázovité – svěží, s příjemnou kyselinkou
řízné – živé a rázovité od začátku do konce
sametové – hladká struktura, obdoba hedvábného vína, ale možná bohatší
solidní – příjemné množství tříslovin a kyselin
struktura – vyváženost a intenzita základních složek (kyseliny, třísloviny, alkohol, barvino), jež podepírají ovoce, víno s dobrou strukturou pěkně vyzrává
svíravé – třísloviny stahují sliznici jazyka
šťavnaté – má vyrovnanou kyselinku a plnost
tenké – postrádá chuť a tělo
těžké – plné, s vysokým obsahem alkoholu, obvykle nevyrovnané (kromě dolihovaných vín zařazených do kategorie tzv. „těžkých vín“)
tučné – plné víno, často s nedostatečnou kyselostí
tvrdé – kyselé, tříslovinné nebo obojí, dost neohebné, s nadměrným obsahem kyselin a tříslovin
uzavřené – ve vůni ani v chuti se příliš neprojevuje, obvykle není připraveno ke konzumaci
volatilní – všechny vína mají prchavé kyseliny, ale volatilní víno octovatí
vysušené – staré víno, v němž ovocné látky zeslábly, je za vrcholem
zelené – mladé, kyselé, hrubé víno, může být jen příliš mladé ke konzumaci
žvýkačkové – tříslovité, ale nikoliv agresivně
Vínotrh doporučuje
vyprodáno
Rizvanec 2021
2021 | 0,75l | moravské zemské
Vinařství Piálek & Jäger
145Kč
Koupit
Rulandské šedé
2021 | 0,75l | pozdní sběr
Vinařství Piálek & Jäger
240Kč
Koupit
vyprodáno
Ryzlink rýnský
2014 | 0,75l | VOC
ZNOVÍN ZNOJMO
160Kč
Koupit
vyprodáno
Frankovka
2009 | 0l | moravské zemské
Vinařství Arte Vini
269Kč
Koupit
vyprodáno
Rulandské modré
2012 | 0,75l | moravské zemské
Vinařství LAHOFER
165Kč
Koupit
vyprodáno
Ryzlink rýnský (VOC)
2012 | 0,75l | VOC
VINO HORT
236Kč
Koupit
novinka
Pálava
2021 | 0,75l | výběr z hroznů
Vinařství Vinice Hnanice
199Kč
Koupit
vyprodáno
Modrý Janek
2018 | 0,75l | moravské zemské
ZNOVÍN ZNOJMO
150Kč
Koupit
vyprodáno
Veltlínské zelené
2017 | 0,75l | kabinetní
Vinařství Špalek
150Kč
Koupit
vyprodáno
Rulandské šedé
2016 | 0,75l | pozdní sběr
Vinařství LAHOFER
190Kč
Koupit
vyprodáno
Ryzlink rýnský
2019 | 0,75l | pozdní sběr
Vinařství Jan Plaček
160Kč
Koupit
DNA - Tramín červený - akát
2015 | 0,75l | moravské zemské
Vinařství HANZEL
390Kč
Koupit
vyprodáno
Veltlínské zelené VOC
2018 | 0,75l | VOC
Vinařství Piálek & Jäger
180Kč
Koupit
vyprodáno
Tramín červený - Lacerta Viridis
2015 | 0,75l | pozdní sběr
ZNOVÍN ZNOJMO
150Kč
Koupit
vyprodáno
Sauvignon (VOC)
2013 | 0,75l | VOC
Vinařství Piálek & Jäger
190Kč
Koupit
Znojemsko
VOC Znojmo - první apelační systém v České republice
LahoCup 2014
Přejete si být informováni o akcích a novinkách?
Přihlašte se do newsletteru:
Vaše osobní údaje budou zpracovány dle pravidel o
ochraně osobních údajů
.
POTVRZENÍ VĚKU
Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu.
Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.
ano, bylo
ne, nebylo
Bohužel, k návštěvě těchto stránek musíte mít věk, který odpovídá zákonné věkové hranici pro konzumaci alkoholu.
Podmínky používání stránek a ochrany osobních údajů