Přírodní korek je nejčastěji používaným uzávěrem vína. Pokrývá téměř 80% světové produkce vína. Jeho předností je schopnost dokonalého těsnění, kdy zároveň víno může dýchat při dlouholetém zrání. Hodí se proto zejména pro vína určená k dlouhodobé archivaci. Přírodní korek je ekologicky šetrný a snadno se recykluje. Vyrábí se vyrážením z kůry dubu korkového, který roste v oblasti Středomoří. Kůra opět dorůstá zhruba po 9-ti letech. Jako zátka u vína byl korek poprvé použit v roce 1530. Historicky hlavní nevýhodou korkového uzávěru je možnost vzniku korkové pachuti u vína zapříčiněné volatilní látkou 2,4,6-trichloranisol (TCA) obsažené v samotném korku. Při moderní výrobě korků se daří výskyt této látky minimalizovat. |
Technický korek je zátka vyrobená z korkových granulí. Při výrobě je cílem dosáhnout co nejvyšší podobnosti s přírodním korkem. K nejznámějším technickým korkům patří DIAM. Je vyroben z nekorkové „mikrosféry“, granulátů z korkového materiálu a pojivových činidel. K nejznámějším technickým korkům patří DIAM, za nejkvalitnější je celosvětově považován Twin Top. Alternativně může mít technický korek přírodní korkové disky přilepené na konci, v kontaktu s vínem. Tyto typy korku jsou také známé jako 1+1, 2+0 nebo 2+2. Výhodou technických zátek je zachování stejné koncentrace oxidu siřičitého uvnitř lahve. Technický korek je vhodný pro vína určená maximálně k střednědobé archivaci. |
Syntetický korek se snaží napodobit přírodní korkový uzávěr. Vzhledem je stejný, ale je vyroben z plastu. Nepředstavuje tedy pro víno riziko kontaminací TCA a vzniku korkové pachuti. Mezi největší nevýhody tohoto levnějšího uzávěru patří obtížné vyjmutí z lahve a zpětné zátkování.
Původní syntetické korky se nedaly přírodně odbourat a měly tedy nepříznivý dopad na životní prostředí. V současnosti už je na trhu široká škála nových forem syntetických korků, které jsou biologicky odbouratelné a jejch kvalita vzhledem ke stabilnímu projevu vína se neustále zvyšuje. |
Šroubový uzávěr je vyroben z hliníku. Není vtlačen do hrdla lahve jako korek, ale utěsní lahev zvenku při styku se závitem. Vylučuje riziko vzniku korkové pachuti, poskytuje pevné těsnění a eliminuje riziko nežádoucího kyslíku v lahvi. U velmi levných šroubů se může vyskytnout reduktivní vada vína. Zejména však šroubový uzávěr přispívá k zachování vůně a žádoucí kvality a konzistence vína. Šroubový uzávěr je vhodný pro vína s krátkou dobou spotřeby. Velkou výhodou je možnost jednoduchého opětovného uzavření lahve. Tuto oceňuje zejména gastro průmysl a stále častěji také nejmladší generace konzumentů vína. Objem používání šroubových uzávěrů u vín neustále roste. Na Novém Zélandu je používán dokonce až u 90% celkové produkce. |
Skleněná zátka VINO-LOK je technicky spolehlivá, senzoricky stoprocentně neutrální a díky snadné manipulaci (otevření i zpětné uzavření) velmi atraktivní pro spotřebitele. Jedná se o elegantní uzávěr, který originálně zdobí lahev vína a stává se atraktivní součástí adjustáže. Nevýhodou je, že nepasuje do všech lahví a je dosti drahá, proto ji nevyužívá tolik vinařů. Ve světovém měřítku jde o zanedbatelné procento. Nevýhodou je, že netěsní tak dokonale jako šroub. Je vhodná pro vína určená ke spotřebě do dvou let. |