Letos zkuste ke grilování pít víno!

Letos zkuste ke grilování pít víno!

Letos zkuste ke grilování pít víno!


Za grilovací nápoj číslo jedna je odjakživa považováno pivo. Přesto najdete pár zajímavých důvodů, proč dát přednost vínu.
Že si nedovedete představit třeba hamburger, typický fast-food produkt, a k němu sofistikovaně vnímanou sklenku vína? Jsme si jistí, že pokud je správně spárujete, mohou tyto dva kulinářské solitéry reprezentovat ideální kombinaci!

Varování: po přečtení tohoto článku budete mít hlad a žízeň :-).



Hovězímu hamburgeru sluší červené víno

Klasický hamburger s mletým hovězím masem, s rajčetem, salátem a plátkem sýru cheddar, který přidá celému pokrmu krémovost, přímo volá po vínu s vyššími taniny. Ty vyčistí chuť od určité lepivosti sýru. Doporučujeme Cabernet Sauvignon, který bude svými tradičními akcenty pepře a černého rybízu silné chuti cheddaru skvěle sekundovat.

Pokud přidáváte k hamburgeru grilované houby, typické představitele páté pikantní chuti umami, doporučujeme zvolit Merlot. Právě naše moravské Merloty vyzrávající v chladnějším podnebí mají dostatečně masivní a říznou chuť. Nenechte se odradit zpravidla slabší barvu.

Opravdová exploze chutí nastává, když do hamburgeru přidáte slaninu. Tohle chce něco extra kouřového, kořeněného, zemitého a bohatého s plným tělem … prostě Syrah. Naštěstí jej najedeme i v produkci moravských vinařů, kteří neváhají pro tuto odrůdu nakoupit hrozny až ve Francii, kolébce této odrůdy.
 
Náš tip: VS Lechovice, Cabernet Sauvignon 2011, ps, suché




Ryba dá vyniknout kořenitým vínům

Pokud připravujete na grilu maso z našich sladkovodních ryb, volte nejen způsob přípravy, ale i vhodné víno podle typu ryby. Čím je ryba jemnější a méně mastná, tím lehčí a sušší víno vybírejte. Sladkovodní ryby typu pstruh a štika krásně doplní bílá kořenitá vína. Typickým představitelem kořenitých a minerálních chutí i vůní je na Znojemsku tradiční Veltlínské zelené, náš jednoznačný tip. Zajímavou kombinaci najdete také v párování českých ryb s víny odrůd Neuburské nebo Sylvánské zelené.

Náš tip: Trpělka a Oulehla, Veltlínské zelené 2016, mzv, suché


Tučnější maso chce říznější kyselinku

Stálicí českých grilů je bezpochyby vepřová krkovička. Ať už ji před grilováním marinujete nebo plánujete trendově dochutit restovanou cibulkou, skvělým společníkem tohoto povětšinou prorostlého masa bude Ryzlink vlašský. Pikantní kyselinka suchého vlašáku dokonale podpoří trávení mastnějšího vepřového masa. Pokud toužíte po doušku červeného vína, potom je vhodné hledat mladší, lehce agresivní, ale zároveň plné chutě. Vyzkoušejte Modrý Portugal.

Náš tip: Trávníček a Kořínek, Ryzlink vlašský 2016, kab., suché




Dezerty z grilu podpoří sladká vína

Také o sladkou tečku za vaším menu se postará gril. Grilovaná jablka, banány, ananas nebo jahody jsou opravdovou lahůdkou. Víno volte minimálně se 45 gramy zbytkového cukru, aby dokázalo udržet chuť v souboji s karamelizovaným ovocným cukrem.
Doporučuje párovat s aromatickými víny odrůd Tramín červený, Pálava nebo Muškát moravský.  Ten se příjemně snoubí i s lehkými ovocnými saláty. K těžkým krémovým zákuskům naopak volte velmi sladké víno, klidně i ledové nebo slámové. Pokud budete jako dezert servírovat zmrzlinu, párujte ji se sladším sektem nebo s perlivými víny typu Frizzante.

Náš tip: Vinařství LAHOFER, Tramín červený 2016, ps, sladké




 


Jaké víno zvolit k drůbežímu masu?

Grilované drůběží maso naopak párujte výhradně s bílým, mírně aromatickým vínem. Platí stejná úměra jako s marinádou: čím střídmější (ale dobře zvolená), tím lépe vynikne chuť.
Dobrou volbou bude suché víno odrůdy Müller Thurgau. Milerka se navíc hodí na delší pití. Zvlášť pokud grilujete například nevykostěná kuřecí stehna, což trvá až 35 minut, pravděpodobně lahev otevřete už u samotného grilování.
Vhodné je i Veltlínské červené rané nebo lehké Chardonnay.

Náš tip: Vinařství HANZEL, Müller Thurgau 2016, ps, suché




Grilovaná zelenina nebo grilovaný sýr?

Na gril samozřejmě patří i široká škála zeleniny. A už dávno ne pouze jako příloha. Mnozí z nás si na ní pochutnají jako na plnohodnotné zdravé a chutné večeři. Pokud grilujete zeleninu správně, uchová si všechny důležité vitamíny, zůstane šťavnatá a zároveň je křupavá. Vedle klasických kousků jakou jsou žampiony, cuketa nebo paprika zkuste přidat na gril třeba i kedlubny, kukuřice, cibulky nebo patisony.

Výraznou chuť při grilování dodává zelenině zvolené koření, zejména bylinky. Odtud už je blízko ke správné volbě vína. Kouřovým i kořeněným tónům grilované zeleniny bude příjemně sekundovat plný polosuchý Sauvignon. Výbornou volbou je i suché nebo polosuché Chardonnay.

Oblíbenou grilovací variantou na lehčí večeři je grilovaný sýr. Zeleninový salát s grilovaným sýrem zdobený vlašskými ořechy ideálně doplníte vínem odrůdy Rulandské bílé, v jehož chuti i vůni dominují právě ořechové tóny.

Náš tip: Vinařství AMPELOS, Sauvignon 2016 VOC, polosuché

POZOR! Vína uvedená v našich tipech koupíte aktuálně jako kolekci šesti vín pod názvem Grilovací 2017.