Nabídka vín
Bílé víno
Červené víno
Růžové víno
Sekty a šumivá vína
Hroznový mošt
Ostatní
Kolekce vín
Vinařství
Vinařství
Ubytování ve vinařství
O víně
Enotéka
Akce
Alzheimer víno
Firemní víno
Doprodej
Svatební víno
Tipy na dárky
Přihlášení
E-mail
*
Heslo
*
Zapamatovat
Zapomenuté heslo
Přihlásit se
Registrovat se
E-mail
Odeslat žádost
Přihlášení
Domů
O víně
Magazín
Sauvignon Blanc - známý neznámý
Sauvignon Blanc - známý neznámý
Sauvignon Blanc je jedno z nejvýraznějších a nejlépe identifikovatelných vín dle aroma a chuti. Přesto může být poznávání Sauvignonů koníčkem doslova na celý život.
Vína této odrůdy se totiž vyrábí téměř ve všech vinařských oblastech světa, a to v široké škále stylů, který vinaři dokáží řídit a usměrňovat prací na vinicích i ve vinařství.
Potkat tak můžete Sauvignony různých klonů, Sauvignony z různých vinařských oblastí lišících se podnebím i půdními podmínkami, Sauvignony vyrobené z hroznů sklizených v odlišných stupních zralosti nebo Sauvignony fermentované různými druhy kvasinek.
Sauvignon Blanc je starobylá odrůda hroznů pro výrobu
bílého vína.
Její původ lze vysledovat v západní Francii v údolí řeky Loiry a ve vinařské oblasti Bordeaux. Jméno odrůdy pochází z francouzských slov
sauvage
= divoký a
blanc
= bílý. Nejčastěji se udává, že Sauvignon Blanc je spontánní kříženec odrůd
Chenin Blanc
a
Tramín
. Poslední výzkumy však prokázaly i přímou příbuznost s odrůdou Savagnin.
Francouzské Sauvignony znají milovníci vína pod mnoha jinými názvy. Unikátní značky
Sancerre
nebo
Pouilly Fumé
pochází z vinařských oblastí v údolí Loiry. Světoznámá jsou také sladká cuvée odrůd Sauvignon Blanc a Semillon pod názvem
Sauternes
a naprosto ikonické jsou Sauvignony botrytických výběrů značky
Chateau d´Yquem
. Austrálie proslula Sauvignony z oblasti
Malborough
a zcela svébytný prostor mezi světovými Sauvignony má
Nový Zéland
. Zajímavý je osud amerických Sauvignonů. Na nový kontinent byl první klon přivezen kolem roku 1880 právě z Chateau d´Yquem, což zahájilo několik dekád fascinace sladkými Sauvignony. Po jejím neslavném konci obnovil reputaci odrůdy Sauvignon Blanc na území Spojených států až legendární Robert Mondavi, a to v roce 1968 se suchým Sauvignonem, který nazval
Fumé Blanc
. Historicky byl tedy Sauvignon používán pro výrobu sladkých vín, dnes je však známý a populární jako víno suché.
Na naše území se odrůda Sauvignon Blanc dostala pravděpodobně s Habány v 16. století pod německým názvem
Feigentraube
, z toho vznikl kdysi užívaný název
Fíkový hrozen
. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1952. V České republice se Sauvignonu vede mimořádně dobře právě u nás, ve Znojemské vinařské podoblasti, kde také sídlí jeden ze čtyř udržovatelů této odrůdy, Šlechtitelská stanice vinařská AMPELOS.
Sauvignon Blanc je jedna z nejvitálnějších odrůd vína, kterou lze pěstovat na širokém spektru půd, v odlišných klimatických podmínkách a různých vinařských regionech naprosto celého světa. Na vinici jej poznáte podle bujného a hustého růstu středně velkých okrouhlých listů s množstvím zálistků. Hrozen je malý až střední, hustý a kompaktní.
Kdekoliv se pěstuje, má Sauvignon Blanc základní podobnost ve vůni a v chuti. Proto nepřekvapí, že mezi odbornou i laickou veřejností jde o nejlépe a nejčastěji poznávanou odrůdu při slepých degustacích. Unikátní a velmi dobře rozpoznatelný charakter ve vůni i chuti dávají Sauvignonu dvě základní látky obsažené v jeho hroznech:
pyrazin
a
thiol
.
PYRAZIN
THIOL
Pyrazin je nositel výrazné kopřivové chuti, travnaté až bylinkové chuti, chuti papriky, grapefruitu a angreštu.
Takovýto charakter vína je výraznější ve vinařských oblastech s chladnějším podnebím a nižším množstvím slunečního svitu, kde hrozny hůře dosahují fyziologické zralosti.
Thiol je odpovědný za chuť tropického ovoce, žlutého melounu, limetky, hrušky nebo bílé broskve. Aroma a chuť tohoto typu jsou intenzivnější v oblastech, kde je dostatek slunečního svitu.
Vinař jej ve víně může zvýraznit také použitím kvasinek určitého typu nebo výběrem hroznů ze specifických klonů Sauvignonu.
Jak to funguje v praxi?
Množství pyrazinu
v hroznech například klesá při dostatečné zralosti, vyšších teplotách a dostatku slunečního svitu. Hustý porost Sauvignonu se pak musí často a intenzivně protrhávat, aby se slunce k hroznům dostalo. Nebo mírný nedostatek vody aktivuje prekurzory thiolu se silnějším citrusovým aroma. Pro umocnění vlivu konkrétního terroir vybírají vinaři k výsadbě nové vinice nejvhodnější klony Sauvignonu vzhledem k lokálním půdním i klimatickým podmínkám. Za ideální považují vinaři sbírat Sauvignon při sladkosti 22°NM, maximálně 23°NM. Podobnými postupy ovlivňují vinaři výsledný styl Sauvignonu již na vinici.
Pro získání správného
množství thiolu
je klíčový dostatečně dlouhý kontakt vína se slupkou hroznů, tedy macerování. Konkrétní obsah thiolů a souvisejících esterů mohou vinaři kontrolovat výběrem a prací s kvasinkami. Tam už začíná vysoká chemie.
Sauvignon blanc je prostě takový vinařský hlavolam: nejsnadněji rozpoznatelný a přitom často neobvyklý, široce populární a přitom stále nedoceněný, hojně rozšířený a přitom se pořád najdou lidé, kteří se diví, že se pěstuje i jinde než na Novém Zélandu. Tento vinný chameleon navíc vyniká úžasnou směsí chutí, která harmonizuje s širokým spektrem pokrmů. Jeho pikantní kyselinka osvěží vaši chuť po každém soustu, aniž by potlačovala vlastní chuť a strukturu jídla. V neposlední řadě je odrůda Sauvignon blanc jedním z nejsilnějších nositelů výrazu terroir ve vínech. Právě proto se tak liší v závislosti na místě svého vzniku.
Sauvignony ze Znojemska
Benefity odrůdy Sauvignon Blanc u nás na Znojemsku velmi dobře využili vinaři z Nového Šaldorfa, kteří od roku 2011 vyrábí podle striktně daných pravidel originální Sauvignony z viniční tratě Kraví hora pod jednotným názvem Kravák. Kompletní nabídku Kraváků najdete
ZDE
.
Typické Sauvignony ze Znojemska, charakteristické středně plným tělem s tóny černého rybízu, angreštu a broskví v chuti i vůni si vychutnáte pod známkou VOC Znojmo. Plnou nabídku Sauvignonů VOC Znojmo najdete
ZDE
.
Pro rychlý výběr doporučujeme kolekci
Znojemské Sauvignony
, která obsahuje šest chuťově a stylově osobitých Sauvignonů ze Znojemska.
zdroj: wikipedia.cz, winebusiness.com, winefolly.com
© 2019 Vinotrh.cz, Petra Pokorná
Vínotrh doporučuje
vyprodáno
Ryzlink rýnský VOC
2017 | 0,75l | VOC
Vinařství LAHOFER
190Kč
Koupit
vyprodáno
Kerner - Šác 2019 vzh
2019 | 0,75l | výběr z hroznů
Vinařství WALDBERG
200Kč
Koupit
vyprodáno
Rulandské šedé
2021 | 0,75l | pozdní sběr
Vinařství Markel
260Kč
Koupit
vyprodáno
Ryzlink rýnský
2014 | 0,75l | VOC
ZNOVÍN ZNOJMO
160Kč
Koupit
vyprodáno
Chardonnay APRI 2015
2015 | 0,75l | moravské zemské
Vinařství THAYA
565Kč
Koupit
vyprodáno
Frankovka
2009 | 0l | moravské zemské
Vinařství Arte Vini
269Kč
Koupit
vyprodáno
Rulandské modré
2012 | 0,75l | moravské zemské
Vinařství LAHOFER
165Kč
Koupit
2012 | 0,75l | výběr z hroznů
Vinařství LAHOFER
175Kč
Koupit
novinka
BIO HROZNOVÝ OLEJ 50 ml / na pleť a vlasy
0 | 0l | Dárek
499Kč
Koupit
Kerner
2019 | 0,75l | výběr z hroznů
ZNOVÍN ZNOJMO
180Kč
Koupit
vyprodáno
Ryzlink rýnský (VOC)
2012 | 0,75l | VOC
VINO HORT
236Kč
Koupit
vyprodáno
Pálava
2021 | 0,75l | výběr z hroznů
Vinařství Vinice Hnanice
199Kč
Koupit
vyprodáno
Ryzlink rýnský VOC
2016 | 0,75l | VOC
Vinařství Arte Vini
259Kč
Koupit
vyprodáno
Veltlínské zelené
2017 | 0,75l | kabinetní
Vinařství Špalek
150Kč
Koupit
vyprodáno
Rulandské šedé
2016 | 0,75l | pozdní sběr
Vinařství LAHOFER
190Kč
Koupit
Znojemsko
VOC Znojmo - první apelační systém v České republice
LahoCup 2014
Přejete si být informováni o akcích a novinkách?
Přihlašte se do newsletteru:
Vaše osobní údaje budou zpracovány dle pravidel o
ochraně osobních údajů
.
POTVRZENÍ VĚKU
Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu.
Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.
ano, bylo
ne, nebylo
Bohužel, k návštěvě těchto stránek musíte mít věk, který odpovídá zákonné věkové hranici pro konzumaci alkoholu.
Podmínky používání stránek a ochrany osobních údajů